Πολιτική

«Φρένο» σε συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου βάζει η κυβέρνηση – Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Θόρυβο προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την κυβέρνηση να σπεύδει να προλάβει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φέρει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει αυτή την άποψη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί προσφάτως εισήγηση από συνεργάτη του να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο, στην λογική μείωσης του ποσοστού για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

«Πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία κυβέρνηση πολλών κομμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας (στο Dnews).

Ανοιχτό παράθυρο; 

«Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές, ωστόσο ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον προς στιγμήν, δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Πρόσφατα στη ΔΕΘ είχε δηλώσει μάλιστα αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής της θητείας, το 2027.

«Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι καλή κυβέρνηση;  Άρα περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να διαψεύσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία απαιτούνται ποσοστά της τάξης του 36 – 37%.

Με βάση τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης κινούνται στην περίμετρο των ποσοστών που έλαβε στις ευρωεκλογές, δηλαδή κοντά στο 28%.  

Οι εισηγήσεις που φέρεται να έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 32 – 33%.

Ο παράγοντας αντιπολίτευση

Ήδη, χθες, κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για «ομολογία ήττας» αναφορικά με τις δηλώσεις Γεωργιάδη και πάντως ακόμη και αν κατατεθεί μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία για να ψηφιστεί και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι.

Άρα, δεν φτάνουν οι ψήφοι των βουλευτών της ΝΔ και η αντιπολίτευση θεωρείται απίθανο να «βάλει πλάτη».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κλειστά χαρτιά του Κασσελάκη, οι υποψηφιότητες Φάμελλου – Πολάκη και οι σκέψεις Παππά

admin

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων από τις αρχές του έτους – Μεγάλο πρόβλημα στη Γλυφάδα

admin