Πολιτική

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: 16 τα κράτη μέλη που έχουν υποβάλει αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης (30/4/25) ότι 16 κράτη μέλη έχουν υποβάλει γραπτό αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του σχεδίου ReArm Europe.

Τα κράτη μέλη που είχαν υποβάλει αίτημα για την ρήτρα διαφυγής μέχρι τότε, ανέρχονταν σε πέντε, με τον αριθμό να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες ώρες, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέρχεται επίσημα σε δεκαέξι.

Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένονται αιτήματα και από άλλα κράτη μέλη, τα οποία αν και εκτός χρονοδιαγράμματος, που ήταν η τελευταία ημέρα Απριλίου, αναμένεται να γίνουν αποδεκτά. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόσθετα αιτήματα αναμένεται να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να επωφεληθούν από τη ρήτρα αυτή».

Σύμφωνα με το σχέδιο ReARM η ενεργοποίηση της ρήτρας εθνικής διαφυγής παρέχει στα κράτη μέλη πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, παραμένοντας εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Ελλάδα αναλαμβάνει από την Πρωτομαγιά την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Οι 6 προτεραιότητες

admin

Υπουργείο Παιδείας για την εισβολή στη Νομική: Χυδαίες ενέργειες που δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο

admin

Κώστας Γενιδούνιας: Έντονες αντιδράσεις κατά της Hellenic Train για την απόλυση του προέδρου των μηχανοδηγών

admin