Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Η αποχή αλλά και τα μηνύματα των πολιτών σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι νικητές της 9ης Ιουνίου

Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά με απώλειες επεφύλασσαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Αδιαμφισβήτητη «νικήτρια» ήταν η αποχή που άγγιξε το 60%, αλλά και τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι που έσπευσαν στις κάλπες.

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές άγγιξε το 60%, ενώ τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν «πληγωμένοι» από το αποτέλεσμα της κάλπης, με τα κόμματα της ακροδεξιάς να βγαίνουν ενισχυμένα, μία εικόνα που καταγράφεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αποκορύφωμα στη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία.

Στη ΝΔ έλαβαν το μήνυμα των Ευρωεκλογών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη δήλωσή του να παραδέχεται ότι δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει (33%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να μην αναγνωρίσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και έστειλε μηνύματα και στο ίδιο του το κόμμα, λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να ακούσει επιχειρήματα ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, έχασε δυνάμεις και δεν έχει καταφέρει να είναι πρώτος σε καμία περιφέρεια.

Ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι μετά από δύο διασπάσεις άγγιξε το 15% και ακολούθησε την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα να αμφισβητεί – με στοιχεία πια – το 41% που πήρε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε χαμηλό ποσοστό, αλλά κατάφερε να πάρει δύο περιφέρειες, το Ηράκλειο και το Λασίθι, και να είναι δεύτερο κόμμα σε 23 περιφέρειες.

Πολύ χαμηλή, όμως, είναι η κατάταξή του στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου παραμένει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα.

Η αλήθεια, όμως, είναι σκληρή και για τα δύο μεγάλα κόμματα: 

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή κ. Δρυμιώτη, η ΝΔ έχασε 800.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 700.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 70.000 ψήφους και η Ελληνική Λύση κερδίζει 137.000 ψήφους.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,31% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92%, ο οποίος κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 12,79%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Μάχη για την τέταρτη θέση:

Η Ελληνική Λύση με 9,30% και 2 έδρες περνά το ΚΚΕ που συγκεντρώνει ποσοστό 9,25% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Ακόμα δύο κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,37%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,40%.

Μια θέση στην Ευρωβουλή ενδέχεται να λάβει η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Φωνή Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου (3,04%).

 

Ευρωεκλογές 2024: Σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Μπλε βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας, καθώς η ΝΔ προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Ανασχηματισμός» και στο Μαξίμου: Τα νέα πρόσωπα και οι αναβαθμίσεις στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ασκήσεις ισορροπίας» για τη νέα ηγεσία – Άμυνα, Αγροτική Πολιτική ή Διεύρυνση τα χαρτοφυλάκια που θέλει η Ελλάδα

admin

Μητσοτάκης: Για ακόμα ένα εξάμηνο τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Στόχος η μείωση των τιμών στο ράφι

admin