Έρευνα ΕΝΑ και Prorata για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή τη Μεταπολίτευση που άρχισε με την κατάρρευση της Χούντας, το 1974. Η έρευνα αποτυπώνει μία περίοδο 50 ετών της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
Αναμφίβολα, η αποτίμηση της περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή της Μεταπολίτευσης, την οποία καταγράφει η έρευνα της ΕΝΑ και Prorata βρίσκεται στο επίκεντρο ενός αναστοχασμού γύρω από τις κατακτήσεις και τις ματαιώσεις αυτής της καθοριστικής για την ελληνική ιστορία πεντηκονταετίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata υλοποίησαν μεγάλη πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης, διερευνώντας ποικίλες εκφάνσεις της δημοκρατικής εμπειρίας των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών σε αυτή την πεντηκονταετία.
Η νέα έρευνα της Prorata με τίτλο «Γ’ Ελληνική Δημοκρατία: Κεκτημένα και Προκλήσεις» καταπιάνεται με τα συναισθήματα των πολιτών πάνω σε ιστορικά ορόσημα από την πτώση της Χούντας και μετά, έως και τη διαχείριση της Πανδημίας.
Μάλιστα πάνω στα ίδια ιστορικά γεγονότα οι πολίτες τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την ιδεολογική τους ταυτότητα.
Συγκεκριμένα τα 14 αυτά ιστορικά γεγονότα είναι:
* Η πτώση της Χούντας
* Τουρκική εισβολή την Κύπρο
* Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975
* Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981
* Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ
* Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
* Ίδρυση του ΕΣΥ
* Κρίση των Ιμίων
* Είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ
* Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
* Εφαρμογή μνημονίων
* Δημοψήφισμα 2015
* Συμφωνία των Πρεσπών
* Διαχείριση πανδημίας.
Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το καθένα από τα ιστορικά ορόσημα να πουν τι αισθάνονται με τα πιο πάνω γεγονότα.
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα από τα γεγονότα που το 97% των πολιτών δήλωσε ότι έχει αρνητική άποψη. Η δεύτερη σε αρνητικά συναισθήματα είναι η κρίση στα Ίμια με 85% και η τρίτη είναι η Εφαρμογή των μνημονίων με 83%. Ακολουθούν το Δημοψήφισμα του 2015, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Διαχείριση της Πανδημίας.
Θετικά συναισθήματα οι πολίτες τρέφουν με 87% για την ίδρυση του ΕΣΥ, ακολουθεί με 80% η Εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975 και τρίτη με 72% η πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ακολουθούν η Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Στην ερώτηση 50 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σε ποιους πέντε από τους παρακάτω τομείς πιστεύετε ότι έχει συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος, το 54% των πολιτών απάντησε ο Τουρισμός, το 47% τα Ατομικά Δικαιώματα και 45% η Ισότητα των φύλων.
Στην ερώτηση ποιες πέντε από τις παρακάτω κοινωνικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια θεωρείτε ότι είναι σημαντικές για την εξέλιξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, οι πολίτες απαντούν:
Οι διαδηλώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη, το 40% θεωρεί ότι είναι ένα από τα πέντε κοινωνικά γεγονότα που είναι σημαντικά για την εξέλιξη της Δημοκρατίας, ακολουθούν οι διαδηλώσεις για την συμφωνία των Πρεσπών με 31%, οι κινητοποιήσεις ενάντια στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις (1999) το 30%, «Κίνημα των πλατειών» εναντίον των μνημονίων και της λιτότητας (2010 – 2012) με 28% και τα Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό (1992) με 28%.
Πόσο συνέβαλε ο καθένας από τους παρακάτω πολιτικούς χώρους στην εδραίωση και εμβάθυνση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
Πώς αποτιμάτε το έργο των παρακάτω κυβερνήσεων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
Στην ερώτηση πώς αποτιμάτε το έργο των παρακάτω κυβερνήσεων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, το 88% απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη για την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (2009 – 2011), ακολουθεί η Κυβέρνηση συνεργασίας Α. Τσίπρα (2015 – 2019) και τρίτη η Κυβέρνηση συνεργασίας Α. Σαμαρά (2012 – 2015).
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «1974 – 2024: Η εποχή της δημοκρατίας και το μέλλον της», που διοργάνωσε στις 15 – 16 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, ΕΔΩ
Πηγή: www.newsit.gr