Ο «κύβος ερρίφθη»! Ο Κώστας Καραμανλής την επόμενη εβδομάδα, μετά από ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Τη διαδικασία «ξεκλείδωσε» η κατάθεση χθες, Τρίτη (27.05.25) της πρότασης της πλειοψηφίας, βάσει της οποίας θα διεξαχθεί, ως είθισται, η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραπέμπεται από τη ΝΔ για… ενδείξεις, και μόνο ενδείξεις, για την τέλεση του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος.
«Η ΝΔ, μένοντας συνεπής στη θέση της να μην στέκεται εμπόδιο στη δικαιοσύνη και να οδηγούνται οι υποθέσεις που έρχονται ώριμες από τη δικαιοσύνη γρήγορα στον φυσικό τους δικαστή, καίτοι θεωρεί ότι τα στοιχεία για τυχόν ποινική ευθύνη εις βάρος του κ. Καραμανλή δεν είναι ισχυρά, κρίνει ότι μπορούν να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης» επισημαίνει το κυβερνών κόμμα στην πρόταση του.
«Υπεύθυνος για την διοικητική εποπτεία και όχι για την ασφάλεια»
Αιτιολογώντας το σκεπτικό της, η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε μόνο τη διοικητική εποπτεία σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ – την εποπτεία για τη χρηματοδότηση στον τομέα του σιδηρόδρομου και για τη στελέχωση του ΟΣΕ με επαρκές προσωπικό – και δεν ήταν αρμόδιος για θέματα ασφάλειας, για τα οποία επισημαίνει ότι… εκ του νόμου υπεύθυνη είναι η ανεξάρτητη Ρ.Α.Σ. (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων).
«Ο ΟΣΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στο αίτημα της ΝΔ.
Παράλληλα, η ΝΔ στην πρότασή της επισημαίνει με έμφαση ότι… πριν από την τραγωδία των Τεμπών, τόσο η ΡΑΣ, όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων, είχαν εκδώσει πιστοποιητικά ασφάλειας που αφορούσαν τόσο στον ΟΣΕ ως διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, όσο και της Hellenic Train.
«Την ημέρα κατά την οποία συνέβη το δυστύχημα οι εταιρείες ΟΣΕ ΑΕ και Hellenic Train, πληρούσαν σύμφωνα με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς εκτέλεσης του δρομολογίου, κατά το οποίο επήλθε η σύγκρουση» τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ.
ΝΔ vs ΠΑΣΟΚ
Tο κυβερνών κόμμα, επιχειρώντας να αποδομήσει τις αιτιάσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ότι εφόσον τα δύο διευθυντικά στελέχη του υπουργείου ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις, το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τον πολιτικό τους προϊστάμενο (Κ. Καραμανλή), επισημαίνει με έμφαση ότι ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης δεν εντόπισε ποινικές ευθύνες του υπουργού.
«Το κατηγορητήριο κατά των δύο Διευθυντών του Υπουργείου τούς αποδίδει μεταξύ άλλων παραλείψεων ότι δεν προέβησαν στην απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. εισηγήσεις) προς τον Υπουργό για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων. Αντίστοιχη επισήμανση υπάρχει και στο κατηγορητήριο κατά της προέδρου της ΡΑΣ. Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες κατά τον Εφέτη Ανακριτή εισηγήσεις προς τον Υπουργό, είναι σαφές ότι αυτός δε μπορεί να έχει αντίστοιχη ποινική ευθύνη» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην πρόταση της ΝΔ.
Το «κατηγορώ» στο ΠΑΣΟΚ
Πηγές της κυβέρνησης κατηγορούν ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι η πρότασή του για παραπομπή Καραμανλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών είναι έωλη και στηρίζεται σε προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας για πολιτικά οφέλη.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι δεν προκύπτει από πουθενά από τη δικογραφία ότι ο Κ. Καραμανλής επεδίωκε ή ανεχόταν «την φερόμενη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς» (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων που διαβιβάστηκαν αμελλητί δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της ελεγχόμενης περιόδου προέβη σε πράξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΝΔ.
Οι δύο λόγοι που η ΝΔ ζητά διερεύνηση τυχόν ευθυνών
«Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δυο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ χάριν και της άμεσης στελέχωσής της. Για αυτό προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση, αν και στη δικογραφία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις ενέργειες αυτές» καταλήγει η πρόταση της ΝΔ.
Η πρόταση διενέργειας προανακριτικής έρευνας αφορά αποκλειστικά τους χειρισμούς του κ. Καραμανλή από τον Σεπτέμβριο του 2021 – περίοδο που διαβιβάστηκαν στον τότε αρμόδιο υπουργό οι 2 επιστολές που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΟΣΕ – έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, ημέρα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
«Διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη»
H ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένη η… «γνήσια» διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη, επισημαίνοντας ότι για αυτό το λόγο η ίδια σε περιπτώσεις παρόμοιων τραγικών δυστυχημάτων επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (Μάτι, Μάνδρα, Σάμινα), ουδέποτε ζήτησε ποινική δίωξη υπουργών, παρ’ ότι είχαν διαβιβαστεί δικογραφίες στη Βουλή.
«Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούσε για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε π.χ, οι υπουργοί Υποδομών να είναι σε καθημερινή βάση ποινικά υπόλογοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ)» δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Εκτός κάδρου ο Σπίρτζης λόγω παραγραφής ευθυνών
Για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη η ΝΔ σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.
Ωστόσο δεν ζητείται η παραπομπή του σε προανακριτική καθώς έχει επέλθει παραγραφή.
Τις ποινικές ευθύνες τις εστιάζει στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717.
Κ. Καραμανλής: «Θα μιλήσω στη Βουλή»
Αυτό το μήνυμα εκπέμπει, μέσω συνεργατών του, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής.
Ως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας, ο Κώστας Καραμανλής δεν θα κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Θα λάβει όμως τον λόγο στην Ολομέλεια και εκεί αναμένεται να δηλώσει βέβαιος ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα σε βάρος του και ότι η επιθυμία του είναι να «καθαρίσει το όνομά» του.
Με «μοντέλο Τριαντόπουλου» η Προανακριτική
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ανεξαρτήτως της όποιας επιθυμίας του πρώην υπουργού, είναι ειλημμένη και «άκαμπτη» η απόφασή της να ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου» για απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή.
«Η Δικαιοσύνη και όχι τα κόμματα θα αποφασίσουν αν υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες» είναι η θέση του κυβερνώντος κόμματος.
Πόρισμα μετά τα μέσα Ιουνίου
Την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή η πρόταση της πλειοψηφίας, όπως προβλέπεται βάση κανονισμού, και στην διαδικασία. Ουσιαστικά η κοινοβουλευτική «μάχη» θα δοθεί επί δύο προτάσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στην κατάθεση κοινού αιτήματος με τη Νέα Αριστερά «πέφτει σε τοίχο».
Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, με τα μέλη που θα προτείνει το κάθε κόμμα και τη συμμετοχή ενός βουλευτή από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.
Οι εργασίες της αναμένεται, με τις διαδικασίες – εξπρές, να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου.
Ουσιαστικά, η Επιτροπή θα συνεδριάσει μόνο για δηλώσει ο Κώστας Καραμανλής, είτε με φυσική παρουσία, είτε με υπόμνημα, ότι επιθυμεί η υπόθεση του να διερευνηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο… Είναι το αρμόδιο σώμα για να αποφανθεί για τις ευθύνες που προκύπτουν για τον πρώην υπουργό (αν είναι πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα) και να αποφασίσει εάν θα στηθεί ή όχι Ειδικό Δικαστήριο.
Πηγή: www.newsit.gr