Πολιτική

Αμερικανικές εκλογές: «Καρδιοχτύπι» σε Ελλάδα και Ευρώπη – Τι διακυβεύεται, οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού

Με αγωνία αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών όπου οι κάλπες ανοίγουν, σήμερα (05.11.2024), τόσο η Ελλάδα, όσο και συνολικά η Ευρώπη, με τα κράτη μέλη της Γηραιάς Ηπείρου να μετρούν τον αντίκτυπο στην Ε.Ε. της πιθανής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ή αντίστοιχα της Κάμαλα Χάρις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες (04.11.2024) από το Ναύπλιο, μίλησε για ανάγκη να προωθηθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Σαν παράδειγμα έφερε το θέμα της κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι είναι διάχυτη στην Ευρώπη η εκτίμηση ότι η πιθανή επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές θα συνδεθεί με ανατροπή των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, μια μάστιγα, τις συνέπειες της οποίας βιώνει σήμερα όλη η παγκόσμια κοινότητα.

«Δείτε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες πραγματικά νομίζω ότι μας συγκλόνισαν όλους, στη Βαλένθια της Ισπανίας… Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση: την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων, τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τις δράσεις πολιτικής προστασίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στην ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία και να μπορεί να έχει και στη διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους και να μπορούν όλα τα κράτη-μέλη να υλοποιούν αυτές τις πολιτικές…» τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, στηρίζοντας τη θέση του.

Ανησυχία για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ στην περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Επιπλέον, σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, κάποιοι προεξοφλούν και προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της ευρωατλαντικής συνεργασίας, κάτι που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι θα αναγκάσει την Ευρώπη σε αλλαγή γραμμής για τη στρατηγική άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν, ως Πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε δείξει… «εχθρική» διάθεση για τις χώρες – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με χαμηλές δαπάνες και χαμηλή οικονομική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ. Προσέγγιση που πάντως δεν αφορά στην Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες (κοντά στο 4% του Α.Ε.Π) μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Τι «ξορκίζει» η Ευρώπη…

Ανησυχία υπάρχει μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών – μελών, στην περίπτωση επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού ηγέτη, και για το ενδεχόμενο να επιβάλλει οικονομικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου με την Αμερική μοιάζει… εφιαλτικό, καθώς θα είχε πολυεπίπεδες συνέπειες για τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, και ως εκ τούτου και για την Ελλάδα.

Προβληματισμός υπάρχει, στην περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, και για τη στάση των Η.Π.Α. ειδικότερα απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις για την περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις

Σε περίπτωση επικράτησης της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, η εκτίμηση σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προσεγγίσεις και τη στρατηγική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.  

Πάντως, και στην πιθανή εκλογή της Κ. Χάρις κρίσιμη θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης της και του στενού της επιτελείου, όπως αντίστοιχα και σε τυχόν επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεί Άμυνας και Εξωτερικών.

Κυβέρνηση: «Στενές σχέσεις και με τα δύο κόμματα»

«Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα και του ενός και του άλλου κόμματος. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα προφανώς θα σεβαστεί την ετυμηγορία των Αμερικανών πολιτών και θα συνεργαστεί με τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο των Η.Π.Α.» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Τραμπ και η Τουρκία

Παρ’ ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δεν «θορυβεί» την Αθήνα, εκτιμάται ότι οπωσδήποτε θα απαιτηθεί να υπάρξει μία νέα στρατηγική προσέγγισης της χώρας με τις Η.Π.Α..

Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν πάντως ότι επί προεδρίας Τραμπ ελήφθησαν αποφάσεις που δεν ήταν υπέρ της Τουρκίας – παρά την καλή «χημεία» του τότε Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν – όπως ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

Επιπλέον, επί προεδρίας του, ο τότε υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο – με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών ο Κ. Μητσοτάκης και ακούγεται ότι θα μπορούσε να έχει ρόλο συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ή είναι ο υπουργός Άμυνας σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ – είχε προωθήσει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αμερικής.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη νέου προέδρου – Live όλες οι εξελίξεις

admin

Νικόλας Φαραντούρης: Θα είμαι δίπλα στον Σωκράτη Φάμελλο – Σηκώνουμε μανίκια όλοι από αύριο

admin

Σωκράτης Φάμελλος: Η Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο απώλειες που τον σημάδεψαν

admin