Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση του Κυπριακού

Παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό και την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα Πέμπτη (27.6.24).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την στήριξή του στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της τα Βαρώσια και να τεθεί η περιοχή υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα.

Όπως τόνισε στην παρέμβασή του:

«Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ξέρετε καλά ότι πάλεψα για μια τέτοια λύση ως πρωθυπουργός».

«Δεν τα καταφέραμε, αλλά αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω. Αυτόν τον αγώνα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην περιοχή, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε ακριβώς διότι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», υπογράμμισε.

«Σε αυτό το Συμβούλιο δίνουμε κάθε μέρα το μήνυμα ότι στεκόμαστε απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δεν θα δεχτούμε τα αποτελέσματα αυτής της εισβολής», επισήμανε.

«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και για τη Κύπρο. Να δίνουμε το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα της εισβολής και δεν δεχόμαστε μια διαιρεμένη, κατεχόμενη Κύπρο. Και ότι θα αγωνιστούμε, όχι για να χωριστεί οριστικά σε δύο κράτη- όχι για απαράδεκτες διχοτομικές λύσεις που όπως λέει το ψήφισμα πρέπει να εγκταλειφθούν- αλλά για την επανένωση του νησιού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, όπως προσπαθήσαμε να κάνουμε το 2017 στο Κρανς Μοντανά», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το ψήφισμα αυτό καλεί την Τουρκία να τηρήσει τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, ώστε η πόλη των Βαρωσίων να τεθεί επιτέλους υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Και δίνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες ανοίγματος της περιοχής», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Παρασκευής και στις 15:00 το μεσημέρι θα συναντήσει τον Δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στις 19:00 το απόγευμα θα παραστεί ως τιμώμενος ομιλητής σε δείπνο του Global Relations Forum, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις διεθνείς εξελίξεις.

Το Σάββατο στις 11.00 το πρωί θα ειναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koç.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος Μαρινάκης: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, κάθε απειλή προς την Κύπρο είναι απειλή για την ΕΕ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 να παραμένει διαιρεμένη

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου: Να μην κάνουμε την ακινησία νέα πραγματικότητα – Νίκος Χριστοδουλίδης: «Να γράψουμε ιστορία»

admin