Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το Boyun egme στον Στέφανο Κασσσελάκη

Μέσα από μία ομιλία που έκανε στην τελετή αποφοίτησης του Koc University  στην Κωνσταντινούπολη και η οποία ήταν γεμάτη συμβολισμούς ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παραίτηση του άπω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  και στο πως αντιμετωπίζει ο ίδιος όσα συμβαίνουν στο κόμμα του.

«Boyun eğme -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά», είπε απαντώντας προφανώς  με έμμεσο τρόπο  σε όσα του έχει καταλογίσει ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης για το μαύρο χρήμα. Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Koc μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών ανέφερε με νόημα:

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσα δημόσια την απόφασή μου να παραιτηθώ από την πρώτη γραμμή της πολιτικής μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του κόμματός μου.Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω.

Λίγες μέρες αργότερα ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. – Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε.

Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα.Έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια. Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας.
Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε –στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας.  Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι:«Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ εσείς που σήμερα αποφοιτάτε, μια μέρα θα κατέχετε εξουσία, με κάποια ιδιότητα. Ως σπουδαίοι επιστήμονες, ως επιχειρηματίες, ως πολιτικοί ή ως ηγέτες στους τομείς που θα δραστηριοποιηθείτε.

Φυσικά, το να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τα πράγματα είναι μεγάλη πρόκληση. Η συνειδητοποίηση των στόχων σας στη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε; 

Ο Αλέξη ΤΣίπρας ξεκίνησε  την ομιλία του χρησιμοποιώντας το σύνθημα  του Γκεζί:  Boyun eğme- Το κεφάλι ψηλά! Να εξελισσόμαστε, διατηρώντας τις αρχές μας

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του  ανέφερε μεταξύ άλλων:Το πτυχίο που κρατάτε στα χέρια σας, σας δίνει τα εφόδια να κατανοήσετε τις νέες ευκαιρίες που φέρνει αυτή η επανάσταση στην ιατρική, το εμπόριο, την πληροφορική, την επικοινωνία και την ενέργεια. 

Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε και να δείτε ότι αυξάνονται οι δυνατότητες κατάχρησης αυτών των τεχνολογιών σε σχέση με τις ελευθερίες των πολιτών και την εμβάθυνση των ανισοτήτων. 

Η παγκόσμια φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων του πλανήτη δεν είναι «φυσικές καταστροφές»: είναι συνέπειες ανθρώπινων επιλογών. Επιλογές σαν αυτές που θα βρείτε και εσείς μπροστά σας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε σε έναν κόσμο που αλλάζει, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές και τις αξίες σας. 

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Και σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 
Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Και με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους.

Όπως έχει πει ο μεγάλος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει». Αυτή πρέπει να είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Μια θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

Η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή. Δεν γίνεται να κερδηθεί με μερικές θεαματικές χειρονομίες. Δεν έχει να κάνει με ηρωισμό. Σημασία έχει να είσαι επίμονος, να έχεις ανοιχτό μυαλό, αλλά προσηλωμένη ματιά στον στόχο.

Στόχος μας είναι να παράγουμε προοδευτικές πολιτικές για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

Υπογραμμίζοντας ότι η ώρα για προοδευτική αλλαγή είναι τώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κωλυσιεργούμε, να μεταβιβάζουμε τις ευθύνες και τα προβλήματα στις επόμενες γενιές, σε κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το κοινό μας μέλλον.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κασσελάκης για Τσίπρα: Προσδοκώ να δίνει το παράδειγμα ως ιστορικός ηγέτης του χώρου

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για προστατευόμενους μάρτυρες Novartis: Ώρα να βγουν οι κουκούλες

admin

Βασίλης Κικίλιας: Η φωτιά στα Δερβενοχώρια αντιμετωπίστηκε σε λιγότερο από 1,5 ώρα

admin