Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται από το πρωί (30.07.2025) η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εμπλοκή των πρώην υπουργών Βορίδη και Αυγενάκη. Η πρώτη άγρια κόντρα της ημέρας ήταν αυτή που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο αλλά γρήγορα έγινε κόντρα με όλη την αντιπολίτευση, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σωκράτης Φάμελλος υπονόησε ότι η κυβέρνηση φοβάται διαρροές από την κοινοβουλευτική της ομάδα, γι’ αυτό προετοιμάζει την αποχώρησή της από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Για να τονίζει την ενότητα της Κ.Ο. της ΝΔ, ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε μια αναδρομή από τις εκλογές του 2019 έως σήμερα, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε έως τις σκηνές σε λιμάνια ελληνικών νησιών, όπως η Σύρος και η Ρόδος, με πολίτης να διώχνουν κρουαζιερόπλοια με Ισραηλινούς τουρίστες.
«Από το 2019 που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε και πρωθυπουργός, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι καταγεγραμμένα δύο πράγματα: Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 32%. Κυβερνώντας η ΝΔ έξι χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι στο 5% έχοντας διασπαστεί σε δέκα κόμματα. Άρα λοιπόν, αν υπήρξε ένα πρόβλημα διάλυσης από τη μία μεριά ήταν το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά υπάρχει μια συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δίνοντας συντεταγμένα τη μάχη το 2019 και κέρδισε τις εκλογές, έδωσε επανειλημμένως τις μάχες για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τις οποίες και κέρδισε, έδωσε συντεταγμένα τη μάχη στις εκλογές του 2023 και τις κέρδισε. Από τότε συνεχίζει να δίνει μάχες αντιμετωπίζοντας διαρκώς προτάσεις δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση, στις οποίες η αντιπολίτευση ηττάται κι η κυβέρνηση νικάει, έχοντας συμπαγή πλειοψηφία, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση. Σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έφερε αυτή η κυβέρνηση, ήσασταν αντίθετοι. Προκαλέσατε ονομαστικές ψηφοφορίες μην τυχόν και τις μπλοκάρετε και ηττηθήκατε σε όλες. Η συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που βάζουν τη χώρα σε μια άλλη τροχιά και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο των μεγάλων θεσμικών αλλαγών και στο επίπεδο της κοινωνικής ανόδου» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης για να τονίσει την ενότητα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η φράση, όπως, «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση όταν έδινε τις μάχες στον Έβρο, στην νοτιανατολική Μεσόγειο, στηρίζει την κυβέρνηση όταν αυτή δίνει τη μάχη να αντιμετωπίσει μία μεταναστευτική εισβολή, η οποία εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική άλλων χωρών κι όχι της χώρας μας, την ώρα που εσείς δίνετε μάχες για να υποστηρίξετε την εισβολή εναντίον της χώρας μας» προκάλεσε το πρώτο, σφοδρό, κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα, η συμπαγής, η οποία υποστηρίζει τις βασικές στρατηγικές συμμαχίες της χώρας, όπως τη συμμαχία με το Ισραήλ, την οποία προσπαθείτε να υπονομεύσετε υπέρ της Τουρκίας. Και μην νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός τί κάνετε αυτό τον καιρό στα λιμάνια της χώρας, όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε με αυτές τις γελοίες περιθωριακές ομάδες την προσέγγιση των Ισραηλινών, θέλοντας να δυναμιτίσετε αυτή τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδος υπέρ της Τουρκίας. Υπέρ της Τουρκίας».
Η φράση αυτή προκάλεσε χαμό στην αίθουσα της Ολομέλειας και στις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε: «Δεν έχετε συνηθίσει να τα ακούτε αυτά, διότι μας κουνάτε πάντα το χέρι, από την άποψη του ηθικού πλεονεκτήματος δεν το έχετε. Άλλοι το έχουν. Το έχουν αυτοί που δίνουν συνέχεια τη μάχη για να μπορεί να προστατεύεται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική ακεραιότητα της χώρας. Σας ακούμε εδώ μέσα εδώ και δύο χρόνια να μας εγκαλείτε ως δολοφόνους, ως καμόρα, ως μαφία και μιλάτε εσείς για ήθος και δεν ντρέπεστε. Ότι έχουμε βαμμένα τα χέρια μας στα χέρια των αθώων και δεν ντρέπεστε. Και θα διδάξετε εσείς πολιτικό ήθος εδώ. Κύριε Φάμελλε, που πήγαν οι κατηγορίες για καμόρα και μαφία και εγκληματική οργάνωση και μιλάτε εσείς για ήθος. Πού πήγαν αυτές; Όταν λοιπόν χρησιμοποιείτε αυτές τις χυδαίες εκφράσεις, εμείς πάμε στην πολιτική απάντηση. Στη δική μου γλώσσα δεν θα βρείτε ποτέ χυδαίες εκφράσεις, θα βρείτε πολιτικές απαντήσεις, που μπορεί να μην συμφωνείτε, αλλά αυτές είναι».
Σε αυτό ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Θα μας απαγορεύσετε να μιλάμε;».
Ο Γιώργος Φλωρίδης έσπευσε να απαντήσει: «Δε μου λέτε; Ποιο είναι το κουκούλωμα που επιχειρείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δύο δίκες που κατέληξαν σε καταδίκες ξεκίνησαν από Έλληνες εισαγγελείς πολύ πριν δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Η ελληνική δικαιοσύνη κινήθηκε νωρίτερα και αποτελεσματικά. Τον ελληνικό λαό τι τον ενδιαφέρει; Να βρει τα κλεμμένα. Αυτό που εξελίσσεται από το 2019 που ανέλαβε δράση η ελληνική δικαιοσύνη και στη συνέχεια η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι η διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν κάποιους μπορεί και χιλιάδες που έκαναν απάτες για να πάρουν παράνομες επιδοτήσεις. Ο λαός που περιμένει να δει να ανακοινώνονται ονόματα εκείνων που μετήλθαν παράνομες πρακτικές για να πάρουν επιδοτήσεις θα τα δει όλα αυτά τώρα που έχει επιληφθεί η οικονομική εισαγγελία, η αρχή για το ξέπλυμα και η ΑΑΔΕ».
Φάμελλος: Υπουργός ντροπή!
Η αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου ήταν οργισμένη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει τον Γιώργο Φλωρίδη «υπουργό-όνειδος» γιατί «χρέωσε στην αντιπολίτευση και στα κόμματά της, έλλειμμα πατριωτισμού και υποστήριξης των εθνικών θεμάτων».
«Eιπώθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Φλωρίδη ότι η αντιπολίτευση συναινεί σε αναθεωρητικά σχέδια γειτονικής χώρας που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας μας», είπε και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανακαλέσει άμεσα. «Ντροπή της κυβέρνησης. Ντροπή της χώρας είστε, κύριε Φλωρίδη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Το θυμάστε αυτό που λέει ότι “ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων”; Για κοιτάξτε λίγο στον καθρέφτη, κύριε Φλωρίδη».
Το ερώτημα που μπαίνει σήμερα, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, είναι ερώτημα προς τον κύριο Μητσοτάκη και αφορά το εάν θα είναι εδώ η Νέα Δημοκρατία στην ψήφιση των αιτημάτων για προκαταρκτική επιτροπή για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη, χαρακτηρίζοντας «ανάξιο λόγου και απεύθυνσης» τον κ. Φλωρίδη.
«Η ψήφος των Ελλήνων πολιτών δικαιολογεί τα οικονομικά σκάνδαλα και τα σκάνδαλα Δημοκρατίας που έχουμε κάθε μέρα μπροστά μας; Δικαιολογεί τις αποκαλύψεις εμπλοκής πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σε θέματα ασφάλειας της ζωής και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος;», διερωτήθηκε απαντώντας και στον Νότη Μηταράκη ο οποίος, όπως είπε, δεν τοποθετήθηκε στο βασικό ερώτημα και απλά επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει τρεις φορές την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «χυδαιότητες» τα όσα είπε ο κ. Φλωρίδης, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις καταδικάσουν και από τον ίδιο να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν μπορεί να παραμείνει υπουργός Δικαιοσύνης όταν εκτοξεύει τέτοιες ασχήμιες. Και αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό που πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι σήμερα, είναι άμεσα να αποπέμψει τον κύριο Φλωρίδη από υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν μπορεί να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες περί πατριωτισμού», κατέληξε.
Αντιπολίτευση: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης
Το γεγονός πως ο Γιώργος Φλωρίδης αμφισβήτησε ευθέως τον πατριωτισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε οργισμένη αντίδραση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, που ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζιος ζήτησε την αποπομπή του Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υπουργός «αποτελούν εθνική ντροπή». «Δεν μπορεί», είπε, «υπουργός Δικαιοσύνης να έρχεται σε αυτόν τον ιερό τόπο της Δημοκρατίας και να βάλει συλλήβδην κατά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι πρεσβεύουν και υπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας».
Ο Δημήτρης Μάντζιος καταλόγισε στον υπουργό ότι «πουλάει πατριωτισμό στην ελληνική κοινωνία και ότι δημιουργεί εικόνες προδοτών. Βαφτίζοντας όλους τους άλλους προδότες, σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ εθνικού δήθεν πατριωτισμού. Ποιος; Ο υπουργός της Δικαιοσύνης της χώρας μας» και πρόσθεσε «εάν ο κ. Φλωρίδης δεν ανακαλέσει πριν περάσει αυτή την πόρτα, θα πρέπει ο ίδιος να παραιτηθεί και εάν δεν έχει το φιλότιμο να μην πράξει είτε το ένα είτε το άλλο, ελπίζουμε να υπάρχει ακόμα πρωθυπουργός να τον αποπέμψει πριν περάσει αυτή την πόρτα».
«Ούτε ο Νετανιάχου»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις, τοποθετήσεις και την εν γένει στάση του κ. Φλωρίδη και μάλιστα στο ζήτημα με τους Παλαιστίνιους καθώς ούτε ο Νετανιάχου δεν θα μιλούσε με τέτοιο αισχρό τρόπο». Και πρόσθεσε ότι ο υπουργός «όλα αυτά προσπάθησε να τα διανθήσει με αναφορές ότι οι επιλογές αυτές μας προστατεύουν, λέει, από τις τουρκικές απειλές» και σχολίασε «ποιόν κοροϊδεύετε; Πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Ερντογάν δεν συνυπέγραψαν το σύνολο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, νέα εξοπλιστικά προγράμματα και διευθέτηση των διαφορών, όπως τις λένε ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι σύμμαχοι σας τις επεμβάσεις σε χώρες;».
Ο Νίκος Καραθανσόπουλος είπε ότι αυτές οι τοποθετήσεις του υπουργού θα πρέπει να καταγγελθούν γιατί στηρίζουν «το Κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ που καταδικάζει σε λιμό και γενοκτονία τον Παλαιστινιακό λαό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ τους είπε ότι «βουβουζέλες εδώ δεν χρειάζονται εδώ, αλλού», λέγοντάς του ότι το «κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό δεν μπορεί να ανακοπεί, ο λαός μας ζητάει την αναγνώριση τώρα του Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και να καταγγελθούν στο σύνολό τους όλες οι συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ».
Υπάλληλος του Νετανιάχου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης «περήφανο ψεύτη». Όπως είπε, «είναι πολιτικός απατεώνας με το άλφα κεφαλαίο» λέγοντας ότι σε όλες τις δίκες που έχουν γίνει για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι σήμερα εισαγγελέας ήταν ευρωπαίος εισαγγελέας και όχι της ελληνικής δικαιοσύνης.
Μιλάμε, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, για «δικαιοσύνη- ανέκδοτο» και «κυβέρνηση πλυντήριο εγκλημάτων» γιατί «στη χθεσινή δίκη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων των «7» καταδικάστηκαν δύο που η τακτική δικαιοσύνη τους είχε αθωώσει». Η μόνη υπάλληλος που έχει εις βάρος της διώξεις «είναι αυτή που ήθελε να δολοφονήσει ο “φραπές” κανένας άλλος». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστέας χαρακτήρισε τον Γιώργο Φλωρίδη «υπάλληλο του Νετανιάχου» λέγοντας ότι «τη στιγμή που παρακολουθούμε λιμοκτονία ενός λαού σε ζωντανή μετάδοση, έρχεστε να κατηγορήσετε την αντιπολίτευση ότι είναι προδότες, μειοδότες, γιατί μιλάμε για την Παλαιστίνη και τη Γάζα! Λες και το διεθνές δίκαιο είναι προαιρετικό» και κατέληξε λέγοντας ότι «κάνετε κακό στα συμφέροντα της χώρας και η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή μαζί σας. Θα σας περιγράψει σαν δουλικά ανθρωπάκια και δεν θα σας ξεπλύνει τίποτα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Νίκος Βρεττός ζήτησε από το προεδρείο της Ολομέλειας να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανακαλέσει τις μομφές που έκανε συλλήβδην σε όλη την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί, είπε, «να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μας» και του επιτέθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς για προκλητικό λόγο και στάση στερούμενης σύνεσης και ντροπής, αλλά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τον αποπέμψει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας σχολίασε τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης ως «πολιτική πεζοδρομίου». Του καταλόγισε «παρελκυστική τακτική» για να ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει στο επίκεντρο δύο υπουργούς της κυβέρνησης. Οι αναφορές του κ. Φλωρίδη για το θέμα της Παλαιστίνης «είναι εντελώς απαράδεκτες», «τον έχει βάλει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον λαγό…» και «όπως έχω ξαναπεί είναι ένας κλόουν της πολιτικής, ένας διορισμένος υπουργός, που περιφέρεται από κόμμα σε κόμμα», είπε ο κ. Καζαμίας.
Πηγή: www.newsit.gr