«Πασχαλινές» ταινίες που έμειναν στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου

Με αφορμή της Άγιες μέρες του Πάσχα και τη Μεγάλη βδομάδα που διανύουμε, θα σας παρουσιάσουμε τις καλύτερες Πασχαλινές ταινίες

Για να της δούμε…

The Robe (1953)

Ο Richard Burton στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Ρωμαίος στρατιωτικός που κερδίζει στα ζάρια το χιτώνα του Χριστού. Αρχίζει να πιστεύει πως ο χιτώνας αυτός επηρεάζει τη ζωή του και στη συνέχεια ασπάζεται τον Χριστιανισμό. Προτάθηκε για 5 Oscar, από τα οποία κέρδισε τα 2: Σκηνογραφία και Κουστούμια. Trivia: Αποτελεί την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε CinemaScope.

Ben-Hur (1959)

 

212 λεπτά διάρκεια, βραβευμένο με 11 Oscar, το Ben-Hur παίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο στην τηλεόραση της μέρες αυτές, και δίκαια. Ο Charlton Heston στον ομώνυμο ρόλο υποδύεται έναν έμπορο που γίνεται σκλάβος και πρέπει να παλέψει να κερδίσει την ελευθερία του, ενώ παράλληλα διαδραματίζεται η ζωή του Ιησού.

The Greatest Story Ever Told (1965)

Η ζωή του Χριστού, από τη γέννηση έως την ανάσταση, με τον Max von Sydow στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 225 λεπτά και 5 υποψηφιότητες για Oscar. Μια καλογυρισμένη, αλλά λιγότερο γνωστή, ταινία.

Jesus Christ Superstar (1973)

Βασισμένο στο μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, αυτή η ροκ όπερα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Επικεντρώνεται στη διαμάχη του Ιησού με τον Ιούδα, και περιλαμβάνει πολλά τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία.

Jesus Of Nazareth (1977)

Είναι το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι ταινία που να έχει θέμα το Πάσχα, και δίκαιο. Η μίνι σειρά του Franco Zeffirelli, γυρίστηκε στην Βρετανία, με τον Robert Powell στον ρόλο του Ιησού και ένα εντυπωσιακό ensemble cast.

The Last Temptation Of Christ (1988)

Ο Martin Scorsese σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη και ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες… Αλληγορικό και διαχρονικό, με τον Willem Dafoe στον πρωταγωνιστικό ρόλο και υποψηφιότητα για Oscar Σκηνοθεσίας.

The Passion Of The Christ (2004)

Απεικονίζει τις τελευταίες 12 ώρες της θνητής ζωής του Χριστού, με τον Jim Caviezelστον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία του Mel Gibson είχε προκαλέσει ντόρο πριν καν προβληθεί για διάφορους λόγους. Όχι μόνο η ταινία «ομιλεί» Αραμαϊκά, Λατινικά και Εβραϊκά, αλλά περιλαμβάνει άκρως ρεαλιστικές και σκληρές σκηνές που απεικονίζουν τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τη σταύρωση και την ανάσταση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών για ταινία που δεν είναι γυρισμένη στα αγγλικά, με εισπράξεις πάνω από 600 εκ. δολάρια.

Son Of God (2014)

Η πιο πρόσφατη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ζωής του Ιησού από τη γέννηση έως την ανάσταση, αποτελεί προσαρμογή από τη 10ωρη μίνι σειρά The Bible του History Channel. Στο ρόλο του Ιησού ο Πορτογάλος Diogo Morgado.

Oι 10 Εντολές (1956)


Η καθαρά θρησκευτική ταινία της λίστας, κατάλληλη για όλους. Η περίφημη Βιβλική ιστορία της ζωής του Μωυσή και κυρίως η στιγμή που αυτός παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από τον Θεό, στο Όρος Σινά. Πρωταγωνιστεί ο Charlton Heston. Κατά την ημερομηνία κυκλοφορίας της (8 Νοεμβρίου του 1956), ήταν η ακριβότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Επική.

Κλεοπάτρα (1963)

Μία ακόμη επική ταινία της δεκαετίας του 1960, και αυτή με τέσσερα Oscars που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ υποδύεται τη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, η οποία, θέλοντας να διατηρήσει το βασίλειο της απέναντι στην επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιεί τα θέλγητρά της για να γοητεύσει τον Ιούλιο Καίσαρα. Όταν εκείνος δολοφονείται, η Κλεοπάτρα στρέφεται για υποστήριξη στον Μάρκο Αντώνιο ο οποίος μη μπορώντας να αντισταθεί στη γοητεία της την ερωτεύεται. Μία πολύ ακριβή παραγωγή που παρολίγον να στρέψει την 20 th Century Fox σε πτώχευση, που αν και αναφέρεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, παρόλα αυτά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Χριστιανική Θρησκεία γενικότερα.

Βαραββάς

Ένα επικό φιλμ του 1961 το οποίο αφηγείται τη ζωή του αμφιλεγόμενου Βαραββά. Σύμφωνα και με τα τέσσερα Ευαγγέλια υπήρχε ένα πασχαλινό έθιμο στην Ιερουσαλήμ που επέτρεπε στον Πιλάτο να αναιρέσει την καταδίκη στο θάνατο ενός φυλακισμένου μετά από λαϊκή απόφαση, οπότε στο πλήθος προσφέρθηκε μία επιλογή: να ελευθερωθεί ο Βαραββάς ή ο Ιησούς. Το πλήθος επέλεξε να ελευθερωθεί ο Βαραββάς και να σταυρωθεί ο Ιησούς. Η σκηνή της Σταύρωσης στην ταινία είναι τουλάχιστον συγκλονιστική και γυρίστηκε κατά τη διάρκεια, πραγματικής έκλειψης ηλίου. Ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή του φιλμ, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, Anthony Quinn.

ΠΗΓΗ:e-stage.gr