Οικονομία

Xρονιά ανατροπών το 2025 για όλα τα επιδόματα ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ

Σε κανένα άλλο πεδίο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής (στην οποία εντάσσονται οι συντάξεις, τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης και τα κάθε λογής επιδόματα, όπως για τους ανέργους) δεν προγραμματίζει για το 2025 η κυβέρνηση τόσες αλλαγές όσο εκείνο των επιδομάτων, τόσο των ασφαλιστικών (δηλαδή εκείνων που δίνονται στους ασφαλισμένους) όσο και των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων (τα οποία δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια πλην εκείνων για τους ΑμεΑ).

Οι αλλαγές θα αφορούν τα τακτικά επιδόματα για τους ανέργους (ΔΥΠΑ), τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) αλλά και τα επιδόματα του ΕΦΚΑ (ασθενείας, αναπηρίας κλπ.).

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών, στο ετήσιο σχέδιο δράσης του για το 2025, προβλέπει (όπως προηγούμενα είχε εξαγγείλει ο κος Κωστής Χατζηδάκης) τη σύσταση ενός «Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων», στο οποίο θα ενταχθούν όλα, ανεξαιρέτως, τα επιδόματα, τόσο του υπ. Εργασίας (πχ ΔΥΠΑ), όσο του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ΟΠΕΚΑ) με στόχο να υπάρχει «συσχέτιση μεταξύ τους», ενώ εξετάζεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των επιδόματος το οποίο εισπράττει ένα νοικοκυριό συνολικά από το κράτος.

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης αλλά και το ύψος του επιδόματος ανεργίας

Η αρχή έγινε ήδη με τα επιδόματα ανεργίας, καθώς πριν τα Χριστούγεννα, εκδόθηκε ΚΥΑ με το πιλοτικό πρόγραμμα τακτικής επιδότησης των ανέργων με μπαράζ αλλαγών (αύξηση του ελάχιστων μηνών απασχόλησης στο 14μηνο, αύξηση στο επίδομα για όσους έχουν πάνω από 4 έτη απασχόλησης και μισθό πάνω από τον κατώτατο κλπ.).

Oι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από το Μάρτιο του 2025 και θα αφορούν κοντά στους 15.000 – 20.000 επιδοτούμενους ανέργους, δηλαδή το 15% – 20% των κοινών επιδοτούμενων ανέργων, με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2024.

ΟΠΕΚΑ: Αυξήσεις, προπληρωμένες κάρτες και νέα κριτήρια

Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ και 75 ευρώ (από 50 ευρώ) για κάθε παιδί. Παράλληλα, προσαυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια.

Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια.

Επίσης, σε σχέση με το επίδομα παιδιού:

  • Ενοποιούνται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
  • Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Επέκταση των προπληρωμένων καρτών

Στο τέλος του α’ τριμήνου του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας σε μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ τα οποία θα πληρώνονται μέσω προπληρωμένης κάρτας θα είναι του παιδιού (Α21), το επίδομα γέννησης, ⁠αναδοχής και το ⁠ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό σημαίνει πως τα επιδόματα θα μπορούν έως και στο 50% του ποσού που δικαιούνται να αντλούνται μέσω ΑΤΜ ως ρευστό, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει υποχρεωτικά οι δικαιούχοι να το δαπανούν μέσω POS.

Εισαγωγή κριτηρίων σε επιδόματα παιδιού και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η συνέχεια αναμένεται στις αρχές του νέου έτους με την εισαγωγή κριτηρίων ακίνητης και κινητής περιουσίας σε εκείνα τα προνοιακά επιδόματα τα οποία δεν έχουν.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρουν σε σχέση με τα νέα κριτήρια τα οποία θα μπουν στο επίδομα τέκνων πως το ανώτατο όριο των καταθέσεων θα είναι μεγαλύτερο από τις 21.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ανώτατο πλαφόν των καταθέσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται 21.000 ευρώ. Στο επίδομα στέγασης δεν υφίσταται όριο κινητής περιουσίας, αλλά -οι ίδιες πηγές αναφέρουν – πως θα τεθεί.

Επίσης, στο επίδομα τέκνων θα θεσπιστεί όριο ακίνητης περιουσίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το όριο της ακίνητης περιουσίας στο τέκνων θα είναι υψηλότερο από τα άλλα δύο βασικά επιδόματα, δηλαδή το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για το επίδομα στέγασης το όριο ακίνητης περιουσίας ανέρχεται κατά το μέγιστο στα 180.000 ευρώ, ενώ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 150.000.

Συνεπώς, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το μέγιστο όριο της ακίνητης περιουσίας όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

ΕΦΚΑ: Αλλαγές σε παροχές αναπηρίας και ασθενείας

Το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπ. Εργασίας για το 2025 προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας
  • Ψηφιακά ΚΕΠΑ (επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης γνωματεύσεων)
  • Ενιαίοι κανόνες παροχών αναπηρίας e-ΕΦΚΑ
  • Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών για το σύνολο των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το Πεκίνο αντιτίθεται στην ένταξη 11 κινέζικων επιχειρήσεων στον αμερικανικό κατάλογο ελέγχου εξαγωγών 

admin

Eurostat: Πτώση των τιμών στα τρόφιμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

admin

Ελλάκτωρ: Το ποσοστό της Reggeborgh μετά την άσκηση του call option

admin