Οικονομία

ΤτΕ: Διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο

Κατά 707,8 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο του 2025, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, φθάνοντας τα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται κυρίως στα ισοζύγια υπηρεσιών, δευτερογενών εισοδημάτων και αγαθών, ενώ εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.

Ειδικότερα για τον Μάρτιο του 2025, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 496,7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 3,0 δισ. ευρώ.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε επιδείνωση, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8,9% (-3,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6% (3,3% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, χωρίς τα καύσιμα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,5% (7,5% σε σταθερές τιμές) και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 3,4% (2,3% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών μειώθηκε, κυρίως λόγω μείωσης στα μεταφορικά και στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Παρότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και τα σχετικά έσοδα κατά 5,1%, η συνολική εικόνα ήταν αρνητική. Μόνο το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε σημαντική βελτίωση, περιορίζοντας σχεδόν στο μισό το έλλειμμά του έναντι του Μαρτίου 2024, κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά εισοδήματα και μείωσης πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε, εξαιτίας αύξησης των καθαρών πληρωμών από τους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Για το σύνολο του α΄ τριμήνου 2025, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση στις εξαγωγές (-2,2% σε τρέχουσες τιμές, +0,8% σε σταθερές) υπερέβη τη μικρή κάμψη στις εισαγωγές (-0,2% και σταθερές τιμές). Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 3,0% (σε σταθερές τιμές: 5,6% και 2,0% αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών περιορίστηκε, με μείωση σε όλα τα επιμέρους ισοζύγια, ιδιαίτερα στις μεταφορές και στις λοιπές υπηρεσίες. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5,4% και τα σχετικά έσοδα κατά 4,4%.

Σημαντική μεταβολή καταγράφηκε και στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, που πέρασε σε πλεόνασμα από έλλειμμα το προηγούμενο έτος, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε μείωση του πλεονάσματός του, κυρίως λόγω αυξημένων πληρωμών από τη γενική κυβέρνηση και μειωμένων εισπράξεων από τους λοιπούς τομείς.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Μάρτιο 2025, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 122,1 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος τον Μάρτιο 2024, λόγω καθαρών εισπράξεων από τον δημόσιο τομέα. Το α΄ τρίμηνο, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο κεφαλαίων ανήλθε σε 482,8 εκατ. ευρώ, κυρίως από την ενίσχυση των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης και μείωση πληρωμών από τους λοιπούς τομείς.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Μάρτιο, το συνολικό έλλειμμα (που αντιστοιχεί στις εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας) αυξήθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο σύνολο του τριμήνου μειώθηκε σε 4,0 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Στις άμεσες επενδύσεις του Μαρτίου 2025, καταγράφηκαν καθαρές εισροές ύψους 427,1 εκατ. ευρώ και εκροές ύψους 151,4 εκατ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, οι τοποθετήσεις των κατοίκων σε τίτλους του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 1,0 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις μη κατοίκων σε ελληνικά χρεόγραφα αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Στις λοιπές επενδύσεις, οι καταθέσεις και τα repos στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ, μερικώς αντισταθμιζόμενες από στατιστική προσαρμογή (+701 εκατ. ευρώ).

Για το α΄ τρίμηνο 2025, οι άμεσες επενδύσεις παρουσίασαν εισροές και εκροές ύψους 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, οι εκροές περιορίστηκαν λόγω μείωσης 1,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα, ενώ υπήρξε άνοδος 678,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές. Οι εισροές αυξήθηκαν κατά 5,0 δισ. ευρώ λόγω τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα.

Στις λοιπές επενδύσεις, οι απαιτήσεις ενισχύθηκαν από στατιστική προσαρμογή (+1,8 δισ. ευρώ) και αύξηση χορηγήσεων δανείων σε μη κατοίκους. Οι υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 2,0 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, μερικώς αντισταθμιζόμενες από στατιστική προσαρμογή.

Στο τέλος Μαρτίου 2025, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ανήλθαν σε 15,7 δισ. ευρώ, αυξημένα από 13,0 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 0,45% – Σε νέα υψηλά 15 ετών η αγορά

admin

Ψάλτης (Alpha Bank): Νέα ταυτότητα και στρατηγικές συμμαχίες για την Alpha Bank

admin

Παρατείνεται έως 31 Μαΐου η προθεσμία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου αξιολόγησης των υπηρεσιών του δημοσίου

admin