Προς τα τέλη του 2028 μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ελληνικό, αντί τα τέλη του 2027, όπως ανακοίνωσε χθες (13.6.2025) ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Παπούλης, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Η ενός έτους καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην αναβολή της παράδοσης των απαραίτητων υποδομών από τη Lamda Development, επάνω στις οποίες πρόκειται να αναπτυχθεί το retail park της Trade Estates, το οποίο προβλέπει ένα μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ και 7-8 ακόμη μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Η Lamda, από την πλευρά της, έχει μεταθέσει την κατασκευή λόγω υπερβάλλοντος κόστους και αύξησης στις τιμές των δομικών υλικών.
Όπως διευκρινίζεται, το έργο εξαρτάται από την ολοκλήρωση της «πλάκας» – του ταβανιού του υπόγειου parking που θα μοιραστεί με το εμπορικό κέντρο της Lamda.
«Ασχέτως των καθυστερήσεων, το Ελληνικό είναι ένα σημαντικότατο project για την χώρα και προσωπικά πιστεύω ότι η δική μας ανάπτυξη θα αποφέρει στην εταιρεία παρά πολλά οφέλη», σχολίασε ο Πρόεδρος της Trade Estates Βασίλης Φουρλής, με τον κ. Παπούλη να προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο development παραμένει εξαιρετικά ισχυρό από διεθνείς και Έλληνες μεγάλους retailers».
Οι εργασίες για το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2025, με το κατασκευαστικό κόστος για την Trade Estates να παραμένει το ίδιο. Για το κόστος κατασκευής, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι «αν και είχε μία πολύ γρήγορη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπουμε ότι τώρα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σχετικά με τα υλικά. Όσον αφορά την εργασία όμως, τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο λόγω μεγάλων έργων και ζήτησης».
Έρχονται νέα έργα μέσα στο φθινόπωρο
Μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, δηλαδή εντός του φθινοπώρου, η Trade Estates προετοιμάζει σημαντικές ανακοινώσεις για νέα έργα, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Φουρλής.
Με κύριο άξονα τα retail parks και τα logistics, η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί το πλάνο της με συνέπεια, εστιάζοντας προς το παρόν αποκλειστικά στην ελληνική και τη βουλγαρική αγορά για πιθανή επέκταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να έχει έσοδα από τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο, όπου οι τιμές μίσθωσης για τα καταστήματα φτάνουν περίπου τα 1.170 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πώς κινούνται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας
«Το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε εντός των προβλέψεών μας», επισήμανε ο κ. Φουρλής, αποτυπώνοντας το θετικό momentum που διαμορφώνεται για το 2025. Η εταιρεία αναμένει τα συνολικά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα να κινηθούν εντός του guidance που έχει ήδη δώσει στην αγορά, με τις ενδείξεις να ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης.
«Δεν έχουμε ξενοίκιαστα ακίνητα και η ανάπτυξή μας προχωρά βάσει πλάνου – κάτι που μας επιτρέπει να προβλέπουμε με ακρίβεια», υπογράμμισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της Trade Estates για το 2024 ανήλθαν σε 46,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 73% σε σύγκριση με το 2023. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 30,1 εκατ. ευρώ (+65%), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 13,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 75% σε ετήσια βάση.
Το πενταετές επενδυτικό πλάνο της της Trade Estates, ύψους 250 εκατ. ευρώ έως το 2028, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον όμιλο να έχει ήδη πετύχει δύο κρίσιμους στόχους τους τελευταίους 18 μήνες: «την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε δύσκολη περίοδο και την από-ενοποίηση από τον Όμιλο Φουρλή με την αύξηση της διασποράς και της συμμετοχικής βάσης. Συγχρόνως, ολοκλήρωσε ένα μεγάλο αριθμό έργων και πέτυχε πολύ καλή απόδοση στα υπάρχοντα ακίνητα», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2024, με συνολικό καθαρό ποσό 12,05 εκατ. ευρώ.
Πηγή: www.newsit.gr