Την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και της μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης – πιο παραγωγικό, πιο ανταγωνιστικό και περισσότερο εξωστρεφές – ανέδειξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο 29ο Annual Economist Government Roundtable, με τίτλο «Driving Growth in Europe».
«Η Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα και αξιοπιστία, ρεκόρ στη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημαντικές βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης – πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Tάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist προσθέτοντας ότι η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει κάτω από 8%, από 18% που ήταν πριν έξι χρόνια.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ωστόσο, και στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα συμμετοχής στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει περίπου το ίδιο. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα».
Όπως τόνισε, «το μείζον δεν είναι απλώς να συνεχίσουμε με ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δεν αρκεί η ποσοτική αύξηση του ΑΕΠ. Είναι κρίσιμο να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας: να ρίξουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις παραγωγικές επενδύσεις».
Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες στον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος εστιάζει στρατηγικά στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δυναμικούς τομείς, όπως η φαρμακευτική βιομηχανία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η βιομηχανία τροφίμων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας και προχωρά στη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας, ώστε το «Made in Greece» να αποτελέσει συνώνυμο ποιότητας και αξιοπιστίας και εφαλτήριο εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σημείωσε πως «στόχος μας είναι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η μείωση κατά 25% των γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας του Economist Roundtable Joan Hoey, ο Υπουργός Ανάπτυξης εστίασε στη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας και στην ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην έρευνα και την καινοτομία: «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που υλοποιούμε το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των τεχνολογικών και ερευνητικών υποδομών της χώρας, δίνοντας βάρος στην εφαρμοσμένη έρευνα – την έρευνα που οδηγεί σε καινοτόμα προϊόντα».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά στη στρατηγικής σημασίας και καινοτόμο επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου, μιας κρίσιμης ύλης για τις τεχνολογίες αιχμής: «Η επένδυση αυτή προβλέπεται να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής 50 τόνων γαλλίου, όσο ακριβώς χρειάζεται το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι μια καινοτόμος επένδυση, που συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της ασφάλειας και της αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η καινοτομία είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, αλλά είναι επίσης ένας τομέας που καλούμαστε να κινηθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος σε σημαντικά μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας, όπως η σύνδεση της golden visa με επενδύσεις σε startups και τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Πηγή: www.newsit.gr