Μετά τα απανωτά φιάσκα τα οποία είχε υποστεί ο Φρίντριχ Μερτς σε κομματικό επίπεδο, ήλθε χθες (6.5.25) η στιγμή να υποστεί ένα κοινοβουλευτικό, καθώς εξελέγη με τη δεύτερη καγκελάριος της Γερμανίας από την ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag).
Όλα τα παραπάνω φιάσκα τα ξεπέρασε κακήν κακώς ο Μερτς, βρίσκοντας υποστήριξη σε κομματικό επίπεδο από μία απελπισμένη (μετά από συνεχείς εκλογικές ήττες του CDU) βάση στελεχών, ενώ τα κοινοβουλευτικά φιάσκα -με πρώτο εκείνο της αρχικής αποτυχίας ψήφισης του πακέτου των 1,1 τρισ. ευρώ – τα ξεπέρασε με τη βοήθεια των …Πρασίνων, ενώ χθες υπερψηφίστηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας χάρη σε μία αποχή και λίγες ακόμα ψήφους από Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι δεν τον …ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία, αν και είναι αρχηγός τους!
Υπενθυμίζεται πως ο Μερτς έγινε πρόεδρος του CDU με την τρίτη ψηφοφορία (το 2022, αφού έχασε το 2018 και το 2021), πέρασε το ξεχείλωμα του συνταγματικού φρένου χρέους με τη δεύτερη ψηφοφορία στην Bundestag με βάση την προεκλογική σύνθεση της, ενώ χθες έγινε καγκελάριος με τη δεύτερη ψηφοφορία (στην Bundestag).
Πλέον το ερώτημα είναι αν το επόμενο φιάσκο το οποίο θα υποστεί ο Γερμανός καγκελάριος… «με τη δεύτερη» (σ.σ. αυτό είναι πλέον το παρατσούκλι του Μερτς) θα είναι ευρωπαϊκό και εκεί θα είναι πιο δύσκολο να «γυρίσει» το παιχνίδι, καθώς δεν θα έχει να κάνει να με τους συμπατριώτες του αλλά με τους Ευρωπαίους ομολόγους (πχ την Ιταλίδα) οι οποίοι είναι ήδη «θυμωμένοι» μαζί του ειδικά και με τη Γερμανία γενικά.
Και αυτό γιατί αφού η Γερμανία (επί Σολτς) φόρεσε «καπέλο» στους άλλους Ευρωπαίους ένα νέο δρακοντειο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, το οποίο ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2025, ήλθε αυτή πρώτη να το χαλαρώσει ή καλύτερα να το παραβιάσει μονομερώς λιγότερο τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του!
Το πακέτο Μερτς (με τους ψήφους CDU, SPD και Πράσινων), το οποίο από το Μάρτιο του 2025 αποτελεί μέρος του Γερμανικού Συντάγματος -και όχι απλά ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο – προβλέπει απεριόριστο (ποσοτικά και χρονικά) δανεισμό για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές και δυνατότητα δανεισμού των ομοσπονδιακών κρατιδίων μέχρι του επιπέδου του 0,35% του ΑΕΠ.
Τα παραπάνω σημεία του πακέτου Μερτς ψηφίστηκαν από την Γερμανική Βουλή ερήμην της ΕΕ και πριν καλά – καλά η Κομισιόν υπο την Γερμανίδα Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν (σ.σ. επίσης κορυφαίο στέλεχος του CDU) δημοσιεύσει τη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα που προβλέπει ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες μέχρι του 1,5% του ΑΕΠ για μόλις 4 χρόνια και ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας…
Δεδομένου δε ότι η Γερμανία δεν είχε μέχρι χθες καγκελάριο, δεν έχει υποβάλλει καν αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για την άμυνα, όπως πχ έκανε η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ (αν και μένουν να αποσαφηνιστεί το τελικό πλαίσιο από τις Βρυξέλλες).
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, ο απερχόμενος καγκελάριος, Σολτς, πρόλαβε να ξεκαθαρίσει πως η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται να λάβει κανένα δάνειο από αυτό (καθώς δανείζεται η ίδια φθηνότερα), ενώ έχει ξεκόψει κάθε κουβέντα για ευρώ-ομόλογα.
Έτσι πλέον το ερώτημα είναι αν θα φάει «άκυρο» από την ΕΕ σε σχέση με το πακέτο του 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο πέρασε στις 19 – 21 Μαρτίου 2025 από την Bundestag και το Bundesrat.
Πάντως οι σχετικές προειδοποιήσεις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, από το γερμανικό think tank IW και προπαντός από το ευρωπαϊκό οικονομικό ινστιτούτο Bruegel.
Τι λένε αυτές οι προειδοποιήσεις; Ότι το πακέτο Μερτς ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποδομές θα φέρει τη Γερμανία εκτός συμφώνου σταθερότητας, εκτός αν μεταρρυθμιστεί…. ξανά το Σύμφωνο, έστω «εκτάκτως» βάζοντας ρήτρα διαφυγής και για την αύξηση δαπανών για τις υποδομές και όχι μόνο για την άμυνα.
Το πρώτο προγραμματισμένο ευρωπαϊκό κρας τεστ του καγκελαρίου Μερτς είναι στην τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος του Ιουνίου 2025, ενώ το πρώτο διεθνές (κρας τεστ) είναι λίγο πριν στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Kαι μετά από το χθεσινό φιάσκο στην Bundestag, ο Μερτς θα πάει στις συνόδους αυτές πολιτικά αδύναμος, καθώς όπως γράφει σήμερα η Handelsblatt, αποτελεί ερώτημα πώς κάποιος θέλει να ηγηθεί στην Ευρώπη, όταν δεν μπορεί να το κάνει στη χώρα του…
Πηγή: www.newsit.gr