Οικονομία

Τεκμαρτό εισόδημα: Πώς θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2025

Μπορεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο ως μέτρο είναι ακόμα εδώ και με βάση αυτό θα γίνει και η φορολόγηση τους το 2025 για τα κέρδη του 2024.

Μάλιστα, η επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική για τους ελευθέρους επαγγελματίες καθώς θα έχουν ενσωματωθεί και οι πλέον πρόσφατες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί πως το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ως εκ τούτου, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού έως τα 950 ευρώ το 2027, σημαίνει πως και το τεκμαρτό εισόδημα συμπαρασύρεται ανοδικά. 

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του 2024, το οποίο θα φορολογηθεί το 2025, στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ (δηλαδή 830 επί 14), ενώ σε δεύτερο επίπεδο συνυπολογίζονται και τα έτη λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης.

Συνακόλουθα, οι αυξήσεις των τεκμηρίων θα ακολουθήσουν και τις μετέπειτα αυξήσεις του κατώτατου και μετά το 2025.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε μόλις προ ολίγων μηνών να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο το 2025 σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό εισόδημα, αντισταθμίζοντας, εν μέρει, τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Μία τέτοια αλλαγή που θα βρουν μπροστά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι η αλλαγή της βάσης σύγκρισης. Δηλαδή, μέχρι και στη φετινή φορολόγηση των επαγγελματιών, ίσχυε πως ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζομένου θεωρείτο εξ αρχής η βάση σύγκρισης, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν καν γίνει η προσμέτρηση λοιπών κριτηρίων, λειτουργώντας ως αφετηρία πάνω στην οποία συσσωρεύονταν οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου να προκύψει το «τελικό» τεκμαρτό εισόδημα. Τώρα αυτό αλλάζει.

Πλέον, το μισθολογικό κριτήριο μεταφέρεται στο τέλος της διαδικασίας υπολογισμού, και δεν θα «βαραίνει» πάνω στις υπόλοιπες προσαυξήσεις. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θέλησε να αποκαταστήσει αδικίες που παρατηρήθηκαν την περσινή χρονιά, ενώ διασφαλίζει πως δεν θα καταγραφούν πάλι διογκωμένα τεκμήρια.

Μια άλλη ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις στη διαμόρφωση των τεκμαρτών εισοδημάτων. Και αυτό γιατί, αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω οι μέσοι ετήσιοι τζίροι των ΚΑΔ και έτσι μικραίνουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στους παραπάνω και στους τζίρους που έχουν δηλώσει οι επαγγελματίες.

Και αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει πως εάν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ τότε υπολογίζεται μια προσαύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα της τάξης του 5% επί την διαφορά. Με την αύξηση των μέσων τζίρων των ΚΑΔ, μειώνονται και οι προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθεί ο επαγγελματίας στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημά του.

Τέλος, η τρίτη ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μεγάλη διεύρυνση της περιμέτρου των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι θα κερδίζουν έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα. Συγκεκριμένα, προ της ρύθμισης, οι επαγγελματίες σε πόλεις και χωριά με έως 500 κατοίκους κέρδιζαν την έκπτωση.

Τώρα το όριο αυτό τριπλασιάζεται και δικαιούχοι της έκπτωσης 50% στα τεκμήρια θα είναι όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Attica Bank: Σήμερα αρχίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Κίνα: Στο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα στο Πεκίνο

admin

Τι έγινε στο πάρτυ ανανέωσης όρκου αγάπης Αλέξη Πατέλη με  Μάικλ, οι «Σπαρτιάτες» φέρνουν πιο κοντά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ; Άκυρον η συγκέντρωση Κασσελάκη στην πλατεία Κολοκοτρώνη, η κινητοποίηση για τις επενδύσεις, τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων, οι δήμαρχοι που θα κλαίνε όλοι μαζί στη Ρόδο, αυξάνεται ο τζίρος των πρατηρίων καυσίμων και η κλοπή στην αντλία

admin