Οικονομία

Τα περιθώρια του ΤΧΣ με το placement της Εθνικής, ο ΟΟΣΑ και η φορολογία στην Ελλάδα, τα μειωμένα κέρδη της Intrakat και η οικονομική πρόταση του Χάρη Δούκα

Τα περιθώρια του ΤΧΣ στο placement της Εθνικής

Το εύρος τιμής για το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας (με ανώτατο ποσοστό το 12%) ορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ με τα έσοδα να κινούνται από 662 έως 727 εκατ. ευρώ. Όμως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατηρεί το δικαίωμα κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του να αποφασίσει ένα στενότερο εύρος τιμής διάθεσης ενός της περιόδου που παραμένει ανοικτό το βιβλίο προσφορών καθώς και να προσδιορίσει ενδεικνυόμενη τιμή. Το ίδιο είχε πράξει η διοίκηση του ΤΧΣ όταν διέθεσε το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Τότε στην αρχή είχε περιορίσει το εύρος διάθεσης και στο τέλος είχε ορίσει ως ενδεικνυόμενη τιμή τα τέσσερα ευρώ, δηλαδή την ανώτατη με βάση το αρχικό εύρος.

Η ΑΚΤΩΡ αναστήθηκε, η Intrakat το παλεύει!

Προσωπικό στοίχημα ήταν για τη διοίκηση της Intrakat και τον Αλέξανδρο Εξάρχου η ανάσταση των εμβληματικών έργων που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν. Και όπως φαίνεται, τα κατάφερε με αιμοδοσία που έφτασε τα 370 εκατ. ευρώ το τελευταίο δεκάμηνο. Και η ΑΚΤΩΡ είχε μάλιστα μια κάποια κερδοφορία σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες (30.9.2024). Η Intrakat, όμως, δεν πέτυχε να παρουσιάσει σοβαρή κερδοφορία. Πέρυσι είχε επωφεληθεί από τα έκτακτα κέρδη επειδή είχε κερδίσει προσφυγή για μεγάλο έργο τεχνολογίας που της έφερε γύρω στα 30 εκατ. στα ταμεία. Φέτος δεν είχε τέτοια «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Γι’ αυτό και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας ο όμιλος Intrakat είχε στο εξάμηνο μικρότερα μεγέθη έναντι του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρονιάς. Το καταγράφουμε γιατί η χθεσινή ανακοίνωση παρέλειψε να το αναφέρει!

Τι λέει ο ΟΟΣΑ για τη φορολογία στην Ελλάδα

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που έχει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τα φορολογικά μέτρα που πήραν τα κράτη – μέλη του την περίοδο 2021 – 2022 η στήλη συγκρατεί τα στοιχεία για τις χώρες στις οποίες αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ως ποσοστό του ΑΕΠ όπως για παράδειγμα στην Δανία στην οποία μειώθηκε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και σε Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία. Αντίθετα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών που τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην πρώτη βρίσκεται η Νότια Κορέα (με αύξηση 2,2%) και στη δεύτερη η Νορβηγία (λόγω της έκτακτης φορολογίας στα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών). Στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5% λόγω έμμεσης φορολογίας και έκτακτης εισφοράς στα κέρδη ενεργειακών ομίλων.

Φορολογικά μέτρα για πιο προσιτή στέγη

Από την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ η στήλη αλίευσε και μια σειρά από φορολογικά μέτρα που έλαβαν την τελευταία διετία οι κυβερνήσεις προκειμένου να γίνουν πιο προσιτά τα διαμερίσματα σε οικογένειες και νέους. Στην Ιρλανδία θεώρησαν πως μειώνοντας τον φόρο που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα έσοδα από ενοίκια θα γίνει πιο ελκυστική η κατοικία. Ανακοίνωσαν χαμηλότερο συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 3.000 ευρώ για το 2024 με το πλαφόν να αυξάνεται στα 4.000 ευρώ το 2026 και στα 5.000 ευρώ το 2027. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε και μέτρα για οικογένειες που στηρίζουν τέκνα τα οποία νοικιάζουν δικό τους σπίτι. Στα μέτρα περιλαμβάνονται και φορολογικές απαλλαγές μέχρι 30.000 ευρώ για οικογένειες που αγοράζουν πρώτη κατοικία. Στη Σλοβακία αύξησε τις φοροαπαλλαγές για όσους πληρώνουν στεγαστικό δάνειο και είναι μεταξύ 18 και 35 ετών. Στην Ισπανία αυξήθηκαν τα επιδόματα ενοικίου για φτωχότερες οικογένειες. Στη Σουηδία αύξησε τις φοροαπαλλαγές για επισκευές κατοικιών που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση. Στην Πορτογαλία εγκρίθηκαν προσωρινά μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για επιχειρήσεις που πληρώνουν για τη στέγαση προσωπικού.

Οι αιχμές του Χάρη Δούκα για τις τράπεζες

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας παρουσίασε χθες, με άρθρο του σε οικονομικό site, την πρότασή του για την οικονομία. Η στήλη συγκρατεί όσα έγραψε για την ενέργεια όπου θεωρεί πως η ΔΕΗ πρέπει να προσφέρει διετές σταθερό τιμολόγιο για όλα τα νοικοκυριά, που θα είναι φθηνότερο από το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου. Για τους φόρους επισημαίνει, σωστά, η διόγκωση της έμμεσης φορολογίας που πλήττει τους φτωχότερους ενώ για τις τράπεζες υπενθυμίζει πως στην Ελλάδα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,57% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,86%. Ρίχνει και μια αιχμή για τα μερίσματα των τραπεζών αφού γράφει πως «θα πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ιδίων κεφαλαίων, κάτι που ζητάει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), με γρηγορότερη αντικατάσταση του αναβαλλόμενου φόρου από κέρδη που δεν θα διανέμονται αλλά θα παραμένουν ως ίδια κεφάλαια της κάθε τράπεζας».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυξήσεις τριών ταχυτήτων στους συνταξιούχους το Δεκέμβριο – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

admin

Έρχεται αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές

admin