Οικονομία

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα: Από την εγκατάλειψη στη νέα εποχή αναβάθμισης

Οι πρόσφατες σοβαρές ζημιές που υπέστη το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική τις τελευταίες ημέρες, έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της ελλιπούς συντήρησης των ολυμπιακών ακινήτων της χώρας.

Όσον αφορά τα έργα συντήρησης των ολυμπιακών ακινήτων της χώρας, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ο διαγωνισμός, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση του εμβληματικού στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Την ίδια στιγμή το ταλαιπωρημένο κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do ετοιμάζεται να αποκτήσει νέα ζωή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια αναβάθμισης και αξιοποίησής του.

Το παραμελημένο ΣΕΦ

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το κλειστό γήπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που εγκαινιάστηκε το 1985 με συνολικό κόστος κατασκευής 25 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης ανακατασκευών και συντήρησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΦ, οι φθορές που έχουν σημειωθεί αποδίδονται κυρίως στην απουσία επαρκών εργασιών αποκατάστασης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση του ΣΕΦ ολοκληρώθηκαν το 1983, ενώ η μοναδική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2004, με κόστος 7,3 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των αγώνων πετοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε, όμως, το εμβληματικό στάδιο παραμένει χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση, με αποτέλεσμα οι υποδομές του να παρουσιάζουν πλέον σημαντική φθορά.

Τα έργα αναβάθμισης στο ΟΑΚΑ

Ένα αποφασιστικό βήμα για να μπει ένα «φρένο» στην κατρακύλα των ολυμπιακών ακινήτων είναι και η δημοπράτηση του έργου για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Τον διαγωνισμό διενεργεί για λογαριασμό του υπουργείου Αθλητισμού το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων με τίτλο «Στατική και Λειτουργική Αποκατάσταση των Στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του Ο.Α.Κ.Α.». Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 78,23 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2025 και στις 11 του μήνα προγραμματίζεται να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση μελέτης και η πραγματοποίηση εργασιών για την επισκευή των προβληματικών σημείων και την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εμβληματικών Στεγάστρων του ΟΑΚΑ, καθώς και η συντήρηση -επισκευή – αντικατάσταση στοιχείων των μεταλλικών κατασκευών, και των πολυκαρβονικών πανέλων των στεγάστρων της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση λειτουργίας των Η/Μ εγκαταστάσεων των στεγάστρων και η συντήρηση και διασφάλιση της λειτουργικότητας στα υφιστάμενα συστήματα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπονήσει πλάνο εκτέλεσης εργασιών με βάση το οποίο θα εξασφαλίζεται η παράλληλη χρήση των εν λόγω αθλητικών υποδομών, ήτοι του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου κατά τη διάρκεια του έργου.

Tae Kwon Do και γήπεδο beach volley

Η ενσωμάτωση του Tae Kwon Do στο «Αenaon», στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου, μετά την οριστική παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ στην Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα 40 χρόνια, αναμένεται να του δώσει νέα πνοή. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση της αποκαλούμενης «Ζώνης ΙΙΙ» του Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, που περιελάβανε το γήπεδο του Tae Kwon Do, οι οποίοι είχαν βγει άγονοι. Στα σχέδια είναι το εν λόγω ολυμπιακό ακίνητο να αποκτήσει νέες χρήσεις, καθώς εξετάζεται σοβαρά η μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο.

Στο πλαίσιο μάλιστα της εν λόγω ανάπλασης το γήπεδο του beach volley θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό αμφιθέατρο εκδηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι μετά την τέλεση των Αγώνων, το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές, κατά τα πρώτα χρόνια μόνο. Έπειτα, έζησε λεηλασίες, βανδαλισμούς και τη φυσική φθορά του χρόνου από τις καιρικές συνθήκες.

Τα ολυμπιακά ακίνητα του Ελληνικού

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που αχρηστεύθηκαν ήταν αυτές που κατασκευάστηκαν μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, που φιλοξένησε αγώνες χάντμπολ, η αίθουσα ξιφασκίας, χωρητικότητας 5.000 θέσεων. Ακόμη, υπήρχαν το Κέντρο Κανόε/Καγιάκ Σλάλομ και τα τρία γήπεδα σόφτμπολ-μπέιζμπολ. Τέλος, υπήρχε και το Κέντρο χόκεϊ επί χόρτου που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ μετά το 2004.Στη θέση τους όμως, και στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού από τη Lamda Development αναδιαμορφώνεται όλος ο χώρος.

Και σε μια έκταση 444 στρεμμάτων δημιουργείται ένα τεράστιο αθλητικό πάρκο με ανοιχτές στους επισκέπτες υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, με γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, στίβου, κολυμβητήρια, τένις κ.ά. Στόχος, να αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, εξυπηρετώντας αθλητές, συλλόγους, σωματεία και ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ακατανόητη η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από την Nippon Steel, δηλώνει ο υπουργός της Ιαπωνίας

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει να μετατρέψει τα λιμάνια Πάτρας, Κατάκολου και Καβάλας σε σταθμούς κρουαζιέρας

admin

Καθ’ οδόν η σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση ζημιών από φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

admin