Οικονομία

Τα 10 μεγάλα ενεργειακά έργα που θα «τρέξουν» το 2025

Το 2025 προμηνύεται ως μία καθοριστική χρονιά για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να θέτει σε τροχιά υλοποίησης 10 μεγάλα έργα για την ενίσχυση της οικονομίας και τη διασφάλιση ενός πιο πράσινου μέλλοντος.

Ειδικότερα, το ενοποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τις δράσεις του ΥΠΕΝ απαρτίζεται από 10 εμβληματικά έργα για το 2025, τα οποία ποικίλουν από υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού μέχρι εθνικό σχέδιο αναδασώσεων.

Στα 10 έργα του ενοποιημένου σχεδίου συμπεριλαμβάνονται η προώθηση ασφάλειας και διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, η μείωση εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, η ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης από την επεξεργασία λυμάτων.

Άλλα έργα αφορούν την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, τη θεσμοθέτηση θαλάσσιων εθνικών πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, την μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και την προώθηση της πράσινης οικονομίας.

Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει, επίσης, σε δράσεις ορεινής υδρονομίας, κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων σε εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης και παρεμβάσεις σε περιοχές κατοικιών και στο κτιριακό απόθεμα.

Αναλυτικότερα, το περιεχόμενο των έργων έχουν ως εξής:

1. Προώθηση ασφάλειας και διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας και μείωση εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Η προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων που στοχεύουν στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας μέσω ενεργειακών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες.

Τα έργα αυτά συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται: η κατασκευή νέου σταθμού συμπίεσης αμφίδρομης ροής στην Αμπελιά, ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, η κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή και Μετρητικού Σταθμού στη Νέα Μεσημβρία για τη σύνδεση ΕΣΜΦΑ με TAP, (έργα ΔΕΣΦΑ) η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου – Κρήτης, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας και η αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργα ΑΔΜΗΕ).

Επιπλέον, προωθούνται πιλοτικά έργα για την παραγωγή βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς και έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας. Με αυτές τις δράσεις, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η μετάβαση σε βιώσιμες μορφές ενέργειας και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Έρευνες υδρογονανθράκων: Είσοδος στη 2η φάση ερευνών – Block 2 (α’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του έργου της Αναβάθμιση υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργο ΑΔΜΗΕ) με την ολοκλήρωση της εκτροπής της Γ.Μ. 400kV Blagoevgrad – KYT Θεσ/νίκης προς το ΚΥΤ Λαγκαδά (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση κατασκευής συμπιεστή στην Αμπελιά και έκδοση άδειας λειτουργίας (γ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση Κατασκευής σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή και έκδοση Άδειας Λειτουργίας (γ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία (δ’ τρίμηνο)
  • Έναρξη πόντισης 1ου τμήματος υποθαλάσσιου καλωδίου Κρήτη – Κύπρος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης ΙσραήλΚύπρου – Κρήτης (δ’ τρίμηνο)
  • Εκκίνηση ΜΠΕ Σταθμών Μετατροπής και καλωδιακής γραμμής της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση και έκδοση Άδειας Λειτουργίας του έργου Απαιτούμενες τροποποιήσεις Μετρητικού Σταθμού Νέας Μεσημβρίας για την σύνδεση ΕΣΜΦΑ με TAP (δ’ τρίμηνο)
  • Πρόσθετη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου μέσω των πιλοτικών έργων (δ’ τρίμηνο)
  • Έρευνες υδρογονανθράκων: Τεκτονική Ανάλυση και Ερμηνεία Ρηγμάτων – Block 10 & Block Ιόνιο, Ολοκλήρωση επεξεργασίας και Ερμηνείας 3D σεισμικών 2024 – Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη (δ’ τρίμηνο)

2. Ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και προώθηση της πράσινης οικονομίας

Η ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο Σύστημα Μεταφοράς και στο Δίκτυο Διανομής. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται έργα διασύνδεσης νησιών με την ηπειρωτική χώρα, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ στα νησιά και την απανθρακοποίησή τους.

Ενδεικτικά έργα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης (φάση ΙΙ), Αττικής – Κυκλάδων (δ’ φάση) και Δωδεκανήσων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου. Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη πληροφοριακού Συστήματος ΑΠΕ στο ΥΠΕΝ, καθώς και δράσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ και του κεφαλαίου RepowerEU, όπως η εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων για την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ, η βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ΑΠΕ και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, η αναδιάρθρωση και ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ – ΣΗΘΥΑ και η προώθηση της μετάβασης σε έξυπνα δίκτυα.

Τέλος, περιλαμβάνονται δράσεις όπως η περαιτέρω ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ, η ενθάρρυνση της αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για βιομηχανίες, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον θεσμό του «Διαμοιρασμού Ενέργειας» και η ανάπτυξη της γεωθερμίας. Σημαντική είναι επίσης η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τα Gr-eco Islands και οι δράσεις του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση έργου / θέση σε εμπορική λειτουργία της ηλεκτρικής Διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης (Φάση ΙΙ διασύνδεσης Κρήτης) (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ)» (β’ τρίμηνο)
  • Θέση σε λειτουργία νέας δυναμικότητας (GW) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (β’ τρίμηνο)
  • Δημοσίευση του ΠΔ για τον ορισμό της πρώτης ομάδας περιοχών για υπεράκτια αιολικά έργα (γ’ τρίμηνο)
  • Προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε ΜΔΝ – «GR-eco islands» (γ’ τρίμηνο)
  • Έναρξη λειτουργίας έργων αποθήκευσης ενέργειας (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του έργου για όλες τις παρεμβάσεις που αφορούν την αύξηση της δυναμικότητας των υποσταθμών ΥΤ/ΜΤ (δ’ τρίμηνο)
  • Ανάπτυξη του κέντρου ελέγχου του διαχειριστή συστήματος διανομής (δ’ τρίμηνο)
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για OTA (Β φάση) στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΠΕ για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ (ΕΚΟΙΝ) (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση ενεργειακών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Δράσης «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα» (δευτερογενής τομέας) (δ’ τρίμηνο)
  • Δημιουργία του μητρώου αυτοκαταναλωτών και της τεχνικής βοήθειας για τις ενεργειακές κοινότητες (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση κατασκευής Υποσταθμού Φολεγάνδρου (δ’ τρίμηνο)
  • Υπογραφή των πρώτων Εκτελεστικών Συμβάσεων τμημάτων για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Δωδεκανήσων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση λειτουργικών βιομηχανικών μονάδων στο πρόγραμμα Επιδότησης «Produce e-Green» (δ’ τρίμηνο)

3. Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας

Αφορά στην εκτέλεση προγραμμάτων του ΥΠΕΝ καθώς και στο πλαίσιο του RePowerEU για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημόσιου τομέα και στην αναμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ).

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Προετοιμασία και υποβολή τεχνοοικονομικής ανάλυσης για τουλάχιστον 1 δράση προς χρηματοδότηση έργων του Ταμείου Εκσυγχρονισμού (α’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση ανακαινίσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης 105000 κατοικιών, εκ των οποίων τουλάχιστον 20000 είναι ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση ενεργειακών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Δράσης «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα» (τριτογενής τομέας) (δ’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση των επιμέρους επενδύσεων για ανακαινίσεις με στόχο την ενεργειακή απόδοση, ηλιακούς θερμαντήρες νερού και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (δ’ τρίμηνο)
  • Δημιουργία και εφαρμογή χρηματοδοτικού εργαλείου για την επιδότηση clusters μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (δ’ τρίμηνο)
  • Έκδοση ΥΑ Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (δ’ τρίμηνο)
  • Έκδοση ΥΑ αναμόρφωσης Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (δ’ τρίμηνο)
  • Τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ) (δ’ τρίμηνο)
  • Αντικατάσταση 500χιλ. συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (δ’ τρίμηνο)

4. Υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού

Η επένδυση για υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (κατά 95%), με προϋπολογισμό 151,37 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού και στη μείωση των διαρροών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, που σχετίζονται με τις υποδομές ύδρευσης, με την υλοποίηση των ακόλουθων υποέργων: Κατασκευή υποδομών ύδρευσης και μονάδων αφαλάτωσης, Εφαρμογή συστημάτων τηλεμετρίας – τηλεχειρισμού για την ανίχνευση διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης, Προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων. 

Προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης (δ’ τρίμηνο)

5. Θεσμοθέτηση θαλάσσιων εθνικών πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της διεθνής διάσκεψης OOC για την προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Η μεταρρύθμιση αφορά τη θεσμοθέτηση δύο θαλάσσιων εθνικών πάρκων, στο Αιγαίο και το Ιόνιο, στο πλαίσιο υλοποίησης των επισήμων Δεσμεύσεων της χώρας στη Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του άξονα δράσης για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Με τη δημιουργία των δύο νέων θαλάσσιων εθνικών πάρκων επεκτείνεται το δίκτυο των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της χώρας κατά τουλάχιστον 20.000 τ.χλμ, που θα καλύπτει πλέον από 18,3% σε άνω του 30% των θαλάσσιων χωρικών υδάτων, επιτυγχάνοντας το τιθέμενο στόχο του 2030 από το 2025.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση σχεδίου ΠΔ για την οριοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων (β’ τρίμηνο)
  • Υιοθέτηση ΠΔ για την οριοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων (δ’ τρίμηνο)

6. Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δάση, η Ελλάδα υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα αποκατάστασης σε 300.000 στρέμματα υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων της χώρας, με σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, η οποία γεφυρώνει το υφιστάμενο περιβαλλοντικό έλλειμμα στη χώρα, αποκαθιστά τον θεσμό της αναδάσωσης ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης των διαταραγμένων περιοχών, επιδιώκει να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να ενισχύσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Παράλληλα, συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα αναδάσωσης, τα οποία είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν και συχνά στερούνται συντήρησης, σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Προβλέπεται:

  • Αναδάσωση, αποκατάσταση και πρόληψη – συμβάσεις 3 (γ’ τρίμηνο)

7. Δράσεις Ορεινής Υδρονομίας

Η δράση έχει ως στόχο την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας στις λεκάνες απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τις συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν την περιοχή το φθινόπωρο του 2023. Το εν λόγω έργο αποτελεί μία επένδυση Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας και θα έχει πληθώρα ευεργετικών αποτελεσμάτων για το περιβάλλον όπως η αποφυγή διαβρώσεων και υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους, αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, αποφυγή υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα, επίτευξη υδατικής ισορροπίας και προστασία των λεκανών απορροής, προστασία της τοπικής χλωρίδας αλλά και πανίδας, προστασία της βιοποικιλότητας, διατήρηση των μεσογειακών τοπίων και οικοτόπων.

Προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση υποβολής προτάσεων (δ’ τρίμηνο)

8. Κατάρτιση Πολεοδομικών Σχεδίων σε εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει 5 δράσεις:

  1. προετοιμασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων,
  2. προετοιμασία των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων,
  3. προετοιμασία ανεξάρτητων σχεδίων για τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ),
  4. προετοιμασία ανεξάρτητων σχεδίων Οριοθέτησης Οικισμών και (ε) προετοιμασία ανεξάρτητων σχεδίων για τον χαρακτηρισμό των Δημοτικών δρόμων.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς η εφαρμογή της θα αποσαφηνίσει και θα ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο (χρήσεις γης, όροι δόμησης, κανονισμοί και περιορισμοί, περιοχές προστασίας, περιοχές για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, ιδίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας, περιοχών ειδικών αστικών κινήτρων κ.λπ.) για την κατανομή και κατασκευή όλων των τύπων έργων και υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και τον καθορισμό των μέτρων για τον περιορισμό ή / και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Εξαμηνιαία έκθεση προόδου εκπόνησης μελετών (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση μελετών (δ’ τρίμηνο)

9. Παρεμβάσεις σε περιοχές κατοικιών και στο κτιριακό απόθεμα

Αυτό το πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αστικές περιοχές της χώρας με στόχο, αφενός, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και, αφετέρου, την αντιμετώπιση και την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της χώρας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία). Οι μελέτες και οι παρεμβάσεις λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα κλιματικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και θα οδηγήσουν σε οικονομία χαμηλού άνθρακα και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • 1η Εξαμηνιαία έκθεση προόδου (β’ τρίμηνο)
  • 2η Εξαμηνιαία έκθεση προόδου (δ’ τρίμηνο)

10. Υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης από την επεξεργασία λυμάτων

Υποέργο α: Κατασκευή υποδομών δικτύου αποχέτευσης και ΕΕΛ

Η επένδυση θα οδηγήσει σε προστασία των υδάτων και του περιβάλλοντος με αποφυγή της ρύπανσης που δύναται να προκληθεί από τα αστικά λύματα, με την κατασκευή 40 νέων υποδομών του δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση του 60% της αξίας των έργων (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του 100% της αξίας των έργων (δ’ τρίμηνο)

Υποέργο β: Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός ΕΕΛ

Η επένδυση αφορά 14 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και θα οδηγήσει αφενός σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 10%, η οποία θα επιτευχθεί αποκλειστικά με μέτρα ενεργειακής απόδοσης, αφετέρου στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση του 60% της αξίας των έργων (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του 100% της αξίας των έργων (δ’ τρίμηνο)

Υποέργο γ: Υλοποίηση υποδομών διαχείρισης ιλύος από ΕΕΛ

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή 18 υποδομών διαχείρισης λυματολάσπης από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή υποπροϊόντος, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να διατεθεί για χρήση στη γεωργία.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση του 60% της αξίας των έργων (β’ τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση του 100% της αξίας των έργων (δ’ τρίμηνο)

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η απειλή δασμών του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει πανικό στην αγορά των τίτλων χρέους κατηγορίας junk

admin

Δημόσιο: Έρχεται Ενιαίος Κώδικας για όλους τους υπαλλήλους σε Υπουργεία, δημόσιους φορείς και ΟΤΑ

admin

ΟΔΔΗΧ: Βγαίνει στις αγορές με νέο έντοκο γραμμάτιο στις 22 Ιανουαρίου

admin