Οικονομία

Στουρνάρας για ακρίβεια: Αιτίες η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο

Την άποψη πως η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι κατά 80% εισαγόμενη επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατονομάζοντας τις αιτίες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως βρίσκει αν και όχι παράλογη καθώς αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και ότι ο καθένας κρίνει με βάση το πορτοφόλι του, αλλά υπερβολική τη συζήτηση για την ακρίβεια στην Ελλάδα.

Επεσήμανε πως η αύξηση των τιμών τελευταία οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες και είναι εισαγόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμές της σοκολάτας, του καφέ, του κακάο, των χυμών, εξήγησε πως η ακρίβεια οφείλεται στην ξηρασία στη Λατινική Αμερική, σε πολύ μεγάλο βαθμό και άρα λοιπόν επηρεάζει και τις τιμές στην Ελλάδα.

Αν και ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως και στην Ελλάδα δεν δουλεύουν όλα ρολόι, αλλά 80% η ακρίβεια οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, με γεωπολιτικές συγκρούσεις, μ’ ένα λάθος που έχει γίνει, όπως το χαρακτήρισε.

«Το ελεύθερο εμπόριο είναι πάντα η καλύτερη πολιτική. Δεν πρέπει ν’ ανακατεύεσαι στο ελεύθερο εμπόριο, πρέπει ν’ αφήνεις το εμπόριο να εξελίσσεται, να υπάρχει ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων κτλ. Κυρίως όμως αγαθών και υπηρεσιών. Όταν αρχίζεις και βάζεις εμπόδια στο εμπόριο, τότε αρχίζεις και επηρεάζεις την ευημερία. Και συνήθως, οι χώρες που είναι οι πιο παραγωγικές, φέρνουν ελεύθερο εμπόριο για να πουλήσουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε πως οι χώρες που ήταν λίγο πιο πίσω, ήταν αυτές οι οποίες ήθελαν να προστατεύσουν τη βιομηχανία τους ή τις υπηρεσίες τους, για να μπορέσουν να φτάσουν μια άλλη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία με το Μπίσμαρκ η οποία έβαλε δασμούς και το ονόμασε μάλιστα δασμούς για την προστασία της νηπιακής βιομηχανίας, για να φτάσουν τη βιομηχανία της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

TAΙΠΕΔ: Στην Matenisa Trading η αξιοποίηση του ακινήτου «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας»

admin

Αυξήθηκαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιούνιο του 2024

admin

Intracom: Πώληση του 27,6% της Κλουκίνας – Λάππας έναντι 11,1 εκατ. ευρώ

admin