Επτά μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών 30% στην ΕΕ, η ηγεσία της ΕΕ συναντάται με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, υπό τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο σήμερα (24.7.2025).
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να παρέχουν περισσότερη σταθερότητα και βεβαιότητα στον κόσμο μέσω σταθερών και υγιών σχέσεων Κίνας – ΕΕ.
Ο Σι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι βρίσκονται εδώ για την 25η Σύνοδο Κορυφής Κίνας-ΕΕ στο Πεκίνο.
Σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις διπλωματικές σχέσεις Κίνας – ΕΕ και 80 χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Σι δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν φτάσει σε ένα ακόμη κρίσιμο σημείο της ιστορίας.
Είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια, η Κίνα και η ΕΕ έχουν επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα στις ανταλλαγές και τη συνεργασία, προσφέροντας αμοιβαία επιτυχία και παγκόσμια οφέλη, και μια σημαντική κατανόηση και διορατικότητα είναι ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να επιδιώκουν τα κοινά σημεία, διατηρώντας παράλληλα τις διαφορές, να διατηρούν το ανοιχτό πνεύμα και τη συνεργασία και να επιδιώκουν το αμοιβαίο όφελος.
Αυτές είναι επίσης σημαντικές αρχές και η σωστή κατεύθυνση για τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ στο μέλλον, δήλωσε ο Σι. Αντιμέτωποι με έναν επιταχυνόμενο παγκόσμιο μετασχηματισμό που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και έναν αιώνα και έναν μεταβαλλόμενο και ταραγμένο κόσμο, οι ηγέτες της Κίνας και της ΕΕ θα πρέπει για άλλη μια φορά να επιδείξουν όραμα και ηγεσία και να κάνουν τις σωστές στρατηγικές επιλογές που θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ανθρώπων και θα αντέξουν στον έλεγχο της ιστορίας, πρόσθεσε.
Ο Σι υπογράμμισε τη σημασία για την Κίνα και την ΕΕ, και οι δύο εποικοδομητικές δυνάμεις για πολυμερισμό, ανοιχτό πνεύμα και συνεργασία, να ενισχύσουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε μια πιο απαιτητική και περίπλοκη διεθνή κατάσταση, προκειμένου να παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα και βεβαιότητα για τον κόσμο μέσω σταθερών και υγιών σχέσεων Κίνας-ΕΕ.
Ως «μεγάλοι παράγοντες» στη διεθνή κοινότητα, η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και να συνεργαστούν για να τις οδηγήσουν σε μια ακόμη πιο λαμπρή πορεία για τα επόμενα 50 χρόνια, δήλωσε.
Δασμοί 30% στην ΕΕ θα φέρουν ύφεση
Δίνοντας το στίγμα της οπτικής του Πεκίνου σε σχέση με τους δασμούς που ετοιμάζει ο Τραμπ κατά της ΕΕ, δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου Xinhua, επισημαίνει πως την περασμένη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας της Ιταλίας στο Μετσοτζιόρνο προειδοποίησε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,5% το 2026 και στην πιθανή απώλεια έως και 150.000 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 13.000 στις νότιες περιοχές της χώρας.
Εκτός από τους δασμούς, η πρόσφατη απότομη ανατίμηση του ευρώ έχει επίσης προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των οικονομολόγων, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι το ισχυρό νόμισμα προκαλεί «διπλό πλήγμα» στις οικονομίες της Ευρώπης που βασίζονται στις εξαγωγές.
Οι πρόσφατες προστατευτικές κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να επιταχύνουν ακούσια την προσπάθεια της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της συνεργασίες και να βοηθήσει στην προώθηση μιας πιο ισορροπημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου εμπορίου, δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Χέρμαν Σάιμον.
Οι έσχατες προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την αποτροπή των νέων σαρωτικών δασμών των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, προειδοποίησε ότι η επιβολή δασμών 30% «απαγορεύει το εμπόριο».
Από τα χαλυβουργεία της Βαυαρίας μέχρι τους παραγωγούς μαρμελάδας της Κροατίας, οι νέοι δασμοί σημαίνουν καταστροφή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξαρτώνται υπερβολικά από τις αγορές των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας μια επείγουσα αλήθεια: Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιηθεί τώρα ή να αντιμετωπίσει μόνιμη παρακμή.
Ο Νεμπ Τσούπιν, Διευθύνων Σύμβουλος της Hermes International της Κροατίας, φοβάται ότι η επιχείρησή του με μαρμελάδα σύκου – μια επιτυχία στην αγορά των ΗΠΑ από το 2005 – μπορεί να μην επιβιώσει από τους επικείμενους δασμούς.
Στις παλιές καλές εποχές, η εταιρεία έστελνε έως και 150 εμπορευματοκιβώτια μαρμελάδας σύκου στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, τα οποία απέφεραν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από πωλήσεις.
Σε περίπτωση δασμού 10% στα προϊόντα της ΕΕ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο παραγωγός μαρμελάδας σύκου θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Καθώς οι δασμοί βρίσκουν τον δρόμο τους στις τιμές της μαρμελάδας σύκου της Τσούπιν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις μειώθηκαν και η εταιρεία αναγκάστηκε να περικόψει θέσεις εργασίας.
Εάν η Ουάσιγκτον υλοποιήσει τις απειλές της για δασμούς 30%, ο Chupin δήλωσε στο Xinhua ότι δεν άντεχε να φανταστεί τις συνέπειες.
Η ανησυχία του Τσούπιν αντηχεί στις 6.000 ευάλωτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ιταλίας, ιδίως σε τομείς υψηλής ποιότητας όπως τα ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ (12,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε εξαγωγές κρέμονται σε μια κλωστή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλικός Σύνδεσμος για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας στο Μετζοτζιόρνο προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,5% το 2026 και στην πιθανή απώλεια έως και 150.000 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 13.000 στις νότιες περιοχές της χώρας.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI), μια ιταλική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν επίσης οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κοστίζοντας στις δύο χώρες 0,5% και 0,25% των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τις νέες αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές, στα ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβληθεί πρόσθετος δασμός 50%, ο οποίος, σύμφωνα με ειδικούς του Συνδέσμου Βαυαρικών Επιχειρήσεων στη Γερμανία, θα καταστήσει τις πωλήσεις γερμανικών προϊόντων χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες μη ρεαλιστικές.
Η Κέρστιν Μαρία Ρίπελ, διευθύνουσα σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χάλυβα, προειδοποίησε ότι η εισροή προϊόντων χάλυβα από τρίτες χώρες στις ευρωπαϊκές αγορές θα επιδεινώσει τη δύσκολη θέση των Ευρωπαίων παραγωγών χάλυβα.
Βόμβα η ανατίμηση του ευρώ
Η πρόσφατη απότομη ανατίμηση του ευρώ έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των οικονομολόγων, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι το ισχυρό νόμισμα προκαλεί «διπλό πλήγμα» στις οικονομίες της Ευρώπης που βασίζονται στις εξαγωγές.
Το ευρώ ανέβηκε στο υψηλό τετραετίας των 1,181 δολαρίων ΗΠΑ στις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισοτιμιών αναφοράς που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ζεύγος ευρώ – δολαρίου ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 14% από τις αρχές του έτους.
Ο Χένρικ Μιούλερ, καθηγητής Οικονομικής Δημοσιογραφίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, εξήγησε ότι ένα ισχυρότερο ευρώ καθιστά τα ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες πιο ακριβά σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές, βλάπτοντας έτσι τις εξαγωγές.
Για μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση, αυτό είναι «ιδιαίτερα άκαιρο», είπε.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, τόνισε ότι ένα αδύναμο αμερικανικό δολάριο λειτουργεί ουσιαστικά ως «έμμεσος» δασμός, καθιστώντας τα αμερικανικά προϊόντα φθηνότερα και τα εισαγόμενα προϊόντα ακριβότερα, στρεβλώνοντας έτσι το διεθνές εμπόριο.
Ο Μιούλερ πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, πλήττεται ταυτόχρονα από την αύξηση των εμπορικών φραγμών και την ανατίμηση του νομίσματος. «Αυτό το διπλό σφυρί, οι δασμοί συν την ανατίμηση, θα βλάψει», προειδοποίησε.
«Οποιοδήποτε επίπεδο δασμών επιπλέον αυτού είναι εκτός ελέγχου», καθώς το φθηνότερο δολάριο αντιπροσωπεύει τον «υψηλότερο δασμό που (η Ευρώπη) ήδη αντιμετωπίζει… καθιστώντας μας κουτσούς από την αρχή», δήλωσε ο Emanuele Orsini, πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της Ιταλίας, Confindustria, σε συνέδριο στη Ρώμη. Κατά την άποψή του, ο μόνος αποδεκτός δασμός στις εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μηδενικός, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει ήδη μια επιζήμια συναλλαγματική ισοτιμία.
Τις τελευταίες ημέρες, πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασαν ανησυχία για την ισχύ του ευρώ. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουις ντε Γκίντος, δήλωσε πρόσφατα ότι μια συναλλαγματική ισοτιμία άνω των 1,20 δολαρίων ΗΠΑ ανά ευρώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Το πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα με την οποία η συναλλαγματική ισοτιμία φτάνει σε αυτό το επίπεδο. Ο Thu Lan Nguyen, ειδικός σε θέματα συναλλάγματος στην Commerzbank, σημείωσε σε μια ανάλυση ότι οι γρήγορες και έντονες κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι αυτές που μπορούν να υπονομεύσουν την βεβαιότητα σχεδιασμού των εταιρειών και, ως εκ τούτου, να έχουν πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις.
Ενώ οι ασταθείς εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ προκαλούν χάος στο παγκόσμιο εμπόριο, την αλυσίδα εφοδιασμού και την ευρωπαϊκή οικονομία, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κατασκευαστές πρόκειται να διαφοροποιήσουν το εμπόριό τους και να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες αγορές.
Τα μονομερή εμπορικά μέτρα από την Ουάσιγκτον υπονομεύουν τα θεμέλια του παγκόσμιου πολυμερούς συστήματος και προκαλούν άμεσο πλήγμα στη γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Bernd Einmeier, πρόεδρος της Γερμανο-Κινεζικής Ένωσης για την Οικονομία, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. «Αυτή η κατάσταση απαιτεί μια στρατηγική μετατόπιση: η διαφοροποίηση της αγοράς δεν μπορεί πλέον να παραμένει ένα πολιτικό σύνθημα, έχει γίνει μια οικονομική αναγκαιότητα. Το βιώσιμο διεθνές εμπόριο πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τους κανόνες και την αμοιβαιότητα».
Στην πραγματικότητα, η οικονομική ασφάλεια αποτελεί εδώ και καιρό ανησυχία για την ΕΕ, η οποία επιδιώκει ενεργά την προσέλκυση ποικίλων εμπορικών εταίρων σε μια προσπάθεια να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση.
Η σημασία των εμπορικών ανοιγμάτων της ΕΕ στον παγκόσμιο Νότο
Η ΕΕ και η Κοινή Αγορά του Νότου, γνωστή ως Mercosur, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων.
Για τον Hermann Simon, έναν διάσημο Γερμανό οικονομολόγο γνωστό ως τον πατέρα της θεωρίας των «Κρυφών Πρωταθλητών», το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των εμπορικών συνεργασιών με αναπτυσσόμενες περιοχές παραμένει βασικό επίκεντρο για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Τόνισε την Αφρική ως ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα: Η Γερμανία εξάγει σήμερα περισσότερα στη Σουηδία, μια χώρα με μόλις 10 εκατομμύρια κατοίκους, παρά σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, η οποία φιλοξενεί πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια.
Αυτή η έντονη ανισορροπία, υποστήριξε, υπογραμμίζει όχι μόνο την ανάγκη η Γερμανία και η Ευρώπη να επεκτείνουν το εμπορικό τους αποτύπωμα στις αφρικανικές αγορές, αλλά και να υποστηρίξουν την ικανότητα της Αφρικής να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Η ενίσχυση τέτοιων αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων, είπε ο Hermann, αντιπροσωπεύει τόσο μια σημαντική οικονομική ευκαιρία όσο και μια κοινή παγκόσμια ευθύνη.
Κατά την άποψή του, οι πρόσφατες προστατευτικές κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να επιταχύνουν ακούσια την προσπάθεια της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της συνεργασίες και να συμβάλουν στην προώθηση μιας πιο ισορροπημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου εμπορίου.
Πηγή: www.newsit.gr