Την επικείμενη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την πενταετία 2026–2030, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων και το πλαίσιο χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων.
Το νέο ΕΠΑ θα αποτελέσει τη φυσική συνέχεια του σημερινού Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2025, καθώς μαζί με το Κλιματικό και Κοινωνικό Σχέδιο θα αποτελέσει μετά από το 2026 όπου τελειώνει και το Ταμείο Ανάκαμψης μια διάδοχη κατάσταση στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του τρέχοντος ΕΠΑ ανήλθε στα 11,84 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω αυξημένων αναγκών και πρόσθετων έργων, προχώρησε σε υπερδέσμευση, ανεβάζοντας το σύνολο των διατιθέμενων πόρων στα 17,14 δισ. ευρώ.
Από αυτό το ποσό, 14,39 δισ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί σε συγκεκριμένα έργα, δηλαδή το 84% του συνολικού διαθέσιμου πλαισίου έχει μετατραπεί σε ώριμα, προγραμματισμένα επενδυτικά σχέδια. Παράλληλα, 10,44 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή σε έργα για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις ή εγκριθεί αποφάσεις χρηματοδότησης, που αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής δαπάνης.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η υλοποίηση του ΕΠΑ κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με την πλειοψηφία των πόρων είτε να έχει ήδη αξιοποιηθεί, είτε να έχει δεσμευτεί σε έργα που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, αν και υπάρχει περιθώριο επιτάχυνσης ως προς την τελική νομική δέσμευση όλων των ενταγμένων πόρων, καθώς απομένει ένα 30% που δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί, με το πρόγραμμα να λήγει στο τέλος του έτους.
Ας σημειωθεί πως η εγκύκλιος για το ΕΠΑ 2026-2030 είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο, καλώντας περιφέρειες και φορείς να υποβάλλουν προτάσεις έργων προς ένταξη στο νέο πρόγραμμα, βάσει των αναπτυξιακών αναγκών κάθε τομέα και συνοδευόμενα από προϋπολογισμό και αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η -μέχρι στιγμής- υποεκτέλεση του τρέχοντος ΕΠΑ, και εάν δεν έχει αλματώδης αλλαγή μέσα στο επόμενο διάστημα, σημαίνει πως η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, αλλά θα είναι ενδεχόμενα «επιβαρυμένη» με σημαντικό χρηματοδοτικό φορτίο που θα μεταφερθεί από την περίοδο 2021–2025, καθώς δημιουργείται ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο στον προϋπολογισμό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέες πιστώσεις στην επόμενη πενταετία.
Η νέα προγραμματική περίοδος, βάσει και της εγκυκλίου, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της συνέχειας με τις πολιτικές της περιόδου 2021–2025, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών της εποχής, όπως ενεργειακή μετάβαση, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, κοινωνική συνοχή και εξωστρέφεια. Παράλληλα, το νέο ΕΠΑ θα σχεδιαστεί ώστε να είναι συμπληρωματικό με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποφεύγοντας επικαλύψεις και εξασφαλίζοντας καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.
Πηγή: www.newsit.gr