Οικονομία

Στα σκαριά εθνικός μηχανισμός στήριξης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος πέρα από τη ρήτρα διαφυγής

Εθνικό «μηχανισμό» κάλυψης του επιπλέον δημοσιονομικού βάρους το οποίο θα φέρει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ στο διάστημα 2029 – 2037 (οπότε δεν θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής για τις δαπάνες άμυνας που έχει προτείνει η Κομισιόν) βρίσκεται στο τραπέζι αρμοδίων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.

Και αυτό γιατί η ρήτρα διαφυγής την οποία έχει προτείνει η Κομισιόν ισχύει για το διάστημα 2025 – 2028, ενώ το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά (το οποίο αποτελεί την καρδιά της αύξησης των δαπανών για την άμυνα) το διάστημα 2025 – 2037. Με άλλα λόγια η ρήτρα διαφυγής διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες θα ισχύσει 4 χρόνια, ενώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα… 12 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως 8 από τα 12 χρόνια του εξοπλιστικού προγράμματος είναι «ακάλυπτα» από ευρωπαϊκής πλευράς και πρέπει να καλυφτούν από ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε διαταραχές στην εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά το 2028…

Ο εθνικός «μηχανισμός» αυτός δημοσιονομικής στήριξης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος μετά τη λήξη της ρήτρας διαφυγής το 2028 (και εφόσον δεν δώσει παράταση η Κομισιόν), τον οποίο εξετάζουν οι παράγοντες αυτοί, προβλέπει την κινητοποίηση του αποθεματικού το οποίο διατηρεί το κράτος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (600 εκατ. ευρώ) αλλά και του επιπλέον ποσού που εξήγγειλε το ΥΠΟΙΚ πρόσφατα (στα πλαίσια του νέου πακέτου μόνιμων μέτρων με ισχύ από φέτος) για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (500 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, δηλαδή το κράτος έχει σε «εφεδρεία» των πόσο των 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στο παρόν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2025 – 2028) και θα εγγραφούν και στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή εκείνο που θα αφορά το διάστημα μετά το 2028 και συνεπώς δεν θα θεωρηθούν ως επιπλέον δαπάνη.

Σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό για φυσική καταστροφή (600 εκατ. ευρώ) πχ για ένα έτος, θα μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη μέρους του «κενού» της αύξησης των αμυντικών δαπανών που θα προκύψει από την επικείμενη -από το 2029- λήξη της ισχύος της ρήτρας διαφυγής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αν και αυτό δεν φτάνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό της αύξησης του ΠΔΕ (500 εκατ. ευρώ), πολλώ δε μάλλον που στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται κλίμα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, όχι μόνο για την αύξηση των δαπανών αλλά και για την αύξηση των δαπανών για τις επενδύσεις…



Μακρο-οικονομία

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυξήθηκε κατά 25,3% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

admin

Energean: Σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

admin

Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει την μετάβασή της από το δολάριο στο ευρώ εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων

admin