Οικονομία

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αντίστροφη μέτρηση για πρόστιμα 10.500 ευρώ για τους παραβάτες στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία

Aντίστροφη μέτρηση 20 ημερών μετρά από σήμερα για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.

Στοίχημα για την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι να είναι τεχνητά δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών.

Σε πρόσφατη δήλωση της, η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως  οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και στον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η πιλοτική περίοδος ή αλλιώς “περίοδος χάριτος” για τους παραπάνω κλάδους λήγει την 30η Ιουνίου και όποια επιχείρηση που ανήκει σε αυτούς, αποδειχθεί μετά από σχετικό έλεγχο των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ότι παρανομεί, θα υποστεί πρόστιμο έως και 10.500 ευρώ.

Ο επόμενος σταθμός για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου, οπότε, βάσει δήλωσης της κας Μιχαηλίδου, θα εφαρμοστεί στον κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας στα σούπερ μάρκετς, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι και τέως ΔΕΚΟ. 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ισχυρή «εισαγόμενη» πτώση 2,19%

admin

Γαλλία: «Στον αέρα» οι αγρότες εξαιτίας των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο Μακρόν – Έρχονται κινητοποιήσεις από τις 17 Ιουνίου

admin

Τουρισμός: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για glamping, τουριστικούς λιμένες και ειδικές μορφές τουρισμού

admin