Σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και δομικές αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης μπορεί να οδηγήσει το «γονάτισμα» των ταμείων υγείας στη Γερμανία λόγω των αυξημένων δαπανών που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας στη Γερμανία, Καρλ Λάουτερμπαχ (Karl Lauterbach, SPD), μιλώντας στην Handelsblatt, υπόσχεται να αντιμετωπίσει την τάση για ολοένα αυξανόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Σε συνέντευξή του ο Lauterbach δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του τρικομματικού συνασπισμού στο σύστημα περίθαλψης και φροντίδας υγείας θα «συμβάλουν στη σταθεροποίηση των ποσοστών των εισφορών».
Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, ο πολιτικός του SPD απάντησε: «Ναι, μπορώ». Δεν έχει νόημα «να διοχετεύουμε απλώς περισσότερα χρήματα στο σύστημα χωρίς να μεταρρυθμίσουμε τις δομές».
Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό στη Γερμανία – «οι προβληματικές δομές παραμένουν στη θέση τους και εισρέουν όλο και περισσότερα χρήματα», τόνισε ο Lauterbach. Ο ίδιος το απορρίπτει αυτό. Η Γερμανία έχει ήδη το πιο ακριβό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Ευρώπη, αλλά βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Προς το παρόν, ωστόσο, το κόστος απειλείται να αυξηθεί περαιτέρω: Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων Deloitte προειδοποιούν για το μεγαλύτερο οικονομικό έλλειμμα στην ιστορία της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας (SHI). Σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη, η οποία είναι στη διάθεση της Handelsblatt, τα ταμεία ασφάλισης υγείας θα έχουν έλλειμμα 46 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025.
Για να καλυφθεί αυτό το κενό, θα χρειαστούν είτε υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις είτε αύξηση των πρόσθετων εισφορών. Η μελέτη προβλέπει ότι η πρόσθετη εισφορά για τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% – ένα σημαντικό άλμα από το σημερινό 1,7%.
Ο Γενς Μπάας (Jens Baas), επικεφαλής του ταμειου υγείας των τεχνικών στη Γερμανία (Techniker Krankenkasse), εξέφρασε παρόμοια άποψη. «Νομίζω ότι 0,8 ποσοστιαίες μονάδες είναι ρεαλιστικές», δήλωσε στη Handelsblatt. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «σοκ εισφορών», καθώς μόνο για την ασφάλιση υγείας είναι πιθανό να καταστεί απαιτητό ένα συνολικό ποσοστό εισφορών της τάξης του 17%. Ο Baas είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι οι μεταρρυθμίσεις του Lauterbach μπορούν να σταματήσουν την αύξηση των εισφορών: «Υπάρχει μεγάλη ελπίδα σε αυτό».
Πηγή: www.newsit.gr