Ένα ισχυρό δημοσιονομικό πλήγμα δέχτηκε η Ισπανία από τις συντριπτικές πλημμύρες του τελευταίου διαστήματος καθώς το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε το πρώτο χρηματοδοτικό πακέτο για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Βαλένθια και προειδοποίησε ότι το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει στα 10,6 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, η κυβέρνηση θα προσφέρει 838 εκατ. ευρώ σε άμεση βοήθεια σε αυτοαπασχολούμενους και εταιρείες, επιπλέον έως και 5 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις με τη μορφή πιστωτικών δανείων για εταιρείες και νοικοκυριά, ως μέρος αυτού που η κυβέρνηση αποκαλεί «σχέδιο άμεσης αντίδρασης, ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης για την κοινότητα της Βαλένθια».
Η κυβέρνηση θα καλύψει επίσης όλα τα έκτακτα έξοδα που θα καταβληθούν από τις δημοτικές αρχές στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και μέχρι το ήμισυ του κόστους όλων των έργων αστικής ανοικοδόμησης.
Όπως επισημαίνει στο AFP ο Θελεδόνιο Βιγιαμαγιόρ, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων (CCS), που είναι επιφορτισμένη με τις διαδικασίες των αποζημιώσεων σε περίπτωση φυσικής καταστροφήςμ είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, «αλλά γνωρίζουμε ότι, με οικονομικούς όρους, το κόστος θα είναι πολύ υψηλό».
Υπενθυμίζεται, για λόγους σύγκρισης, πως το κόστος των πλημμυρών του Ιουλίου 2021 στην δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία) που προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων, έφθασε τα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Swiss Re.
Το κόστος δεν θα βαρύνει μόνο το κεντρικό κράτος αλλά και την τοπική κυβέρνηση η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την διάθεση ενός πρώτου πακέτου ύψους 250 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μέτρα αναστολής συμβάσεων εργασίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. Μαζί με το κεντρικό κράτος θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει τον καθαρισμό και την επαναλειτουργία του οδικού δικτύου και των υποδομών.
Έπειτα από σύσκεψη με τους τοπικούς παράγοντες χθες το βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών έκανε την εκτίμηση ότι οι «αναγκαίες επενδύσεις» για την αποκατάσταση του δικτύου μεταφορών θα απαιτήσουν το ποσόν των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό είναι μία προσωρινή αποτίμηση.
Μεγάλο πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρείες
Όμως τον μεγάλο λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ασφαλιστικός τομέας, που θα κληθεί να αποζημιώσει επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθια, 4.500 επιχειρήσεις που βρίσκονται στα ισόγεια κτιρίων πρέπει να έχουν καταστραφεί. Δεκάδες εμπορικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες έχουν επίσης πληγεί, ενώ οι μεταφορικές εταιρείες της περιοχής έχουν χάσει μεγάλο αριθμό φορτηγών.
Στον αγροτικό τομέα, οι ζημιές είναι επίσης τεράστιες, κυρίως στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, τομέα στον οποίο η Βαλένθια είναι μεγάλη εξαγωγική δύναμη. Σύμφωνα με το τοπικό αγροτικό συνδικάτο La Unio, έχουν πληγεί 500.000 στρέμματα καλλιεργειών.
Μόνο στον αγροτικό τομέα, το κόστος των ζημιών μπορεί να φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Agroseguro, οργανισμού που διαχειρίζεται τις ισπανικές αγροτικές αποζημιώσεις. Οι απώλειες είναι «καταστροφικές» και οι συνέπειες «ανυπολόγιστες», σύμφωνα με το συνδικάτο Asaja.
Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρμπο δήλωσε ότι «400 ειδικοί» έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτιμήσουν τις ζημίες. Δήλωσε επίσης ότι 46.000 αιτήσεις αποζημίωσης έχουν ήδη κατατεθεί από τους ασφαλισμένους, αριθμός πρωτοφανής.
Στην Ισπανία, οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζονται σε περίπτωση φυσικής καταστροφής στο κοινό εγγυητικό ταμείο, που τροφοδοτείται από μερίδιο που παρακρατείται από τα συμβατικά ασφαλιστικά συμβόλαια. Το ταμείο αυτό επιτρέπει τον καταμερισμό των ρίσκων σε ολόκληρο τον τομέα.
Το κοινό εγγυητικό ταμείο που διαχειρίζεται το CCS πρόκειται καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων. Μόνο οι περιφερειακές ζημίες, στις ζώνες που βρίσκονται εκτός των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Πηγή: www.newsit.gr