Οικονομία

Πάταξη φοροδιαφυγής, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, μειώσεις φόρων – Ολόκληρη η φορολογική ατζέντα της διετίας 2025 – 2027

Απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) για το 2025 είναι η περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι επακόλουθες μειώσεις φόρων, και θα παραμείνει και στα επόμενα έτη.

Το παραπάνω προκύπτει μέσα από το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής το οποίο δόθηκε χθες (15.1.2025) στη δημοσιότητα και καταγράφει, μεταξύ άλλων, την πλήρη φορολογική ατζέντα μέτρων του ΥΠΟΙΚ για την επόμενη διετία, όπου η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι μειώσεις των φόρων έχουν προεξάρχουσα σημασία.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτούνται μία σειρά από σχεδιαζόμενα μέτρα εκσυγχρονισμού που θα περάσουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και συνολικά το φορολογικό σύστημα σε μία νέα εποχή.

Φυσικά, το ΥΠΟΙΚ το 2025 δεν ξεκινά από το μηδέν. Έχει ως παρακαταθήκη τα πεπραγμένα του κοντινού παρελθόντος, καθώς μόλις την χρονιά που τελείωσε ολοκληρώθηκε το έργο της διασύνδεσης των 400.000 ταμειακών μηχανών με POS, επιτυγχάνοντας τον σχετικό στόχο, με την επίσημη επιβεβαίωση του οροσήμου να αναμένεται το 2025.

Έτσι, φέτος, το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ είναι σε θέση να προχωρήσουν στην υλοποίηση νέων στόχων που θα συμβάλλουν στην παραπέρα μείωση του κενού ΦΠΑ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%. 

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο το νέο έτος να προχωρήσει στην επέκταση της χρήσης των στοιχείων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myDATA σχετικά με τις επιχειρήσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή και επέκταση της Ηλεκτρονικής Υποβολής Δελτίων Αποστολής και η σταδιακή ενεργοποίηση του μηχανισμού υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία και θα υλοποιηθεί από φέτος, αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην τεκμηρίωση της διακίνησης αγαθών, υποστηρίζοντας τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με επαληθεύσεις και διασταυρώσεις,

Μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου

Σε συνέχεια των αλλαγών στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το ΥΠΟΙΚ δρομολογεί την συνέχιση και ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας, των έμμεσων φόρων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, η οποία έχει στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο ειδικός ιστότοπος της ΑΑΔΕ με διαφανή πληροφόρηση προς τους φορολογούμενους.

Στην ίδια κατεύθυνση εφαρμογής νέων κανόνων, από φέτος αναμένονται οι ποικίλες μειώσεις φόρων που νομοθετήθηκαν το 2024. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και η απαλλαγή ύψους 300 ευρώ μηνιαίως από τον φόρο εισοδήματος για τα φιλοδωρήματα.

Νέα, ψηφιακή εποχή για την ΑΑΔΕ

Εκτός όμως από την υλοποίηση μέτρων, το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει δομικές παρεμβάσεις και στην ΑΑΔΕ. Διαδικασίες της Εφορίας που κάποτε απαιτούσαν χρόνο και χρήμα, τώρα θα υλοποιούνται με γρήγορα και αποτελεσματικά ψηφιακά μέσα. Έτσι, το 2025 αναμένεται και η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή και λειτουργική αυτονομία της Αρχής.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζεται η υλοποίηση της επένδυσης για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων» με στόχο την αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας myDATA και της εγκατάστασης συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας/ανάλυσης δεδομένων έως το τέλος του έτους, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με την αξιοποίηση της  τεχνητής νοημοσύνης και της  μηχανικής μάθησης.

Στο πλαίσιο της επένδυσης  «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ» εντός του 2025 θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για τις ανάγκες της ΓΔΟΥ της ΑΑΔΕ, ενώ αναμένεται και η μερική ολοκλήρωση έργων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας της ΑΑΔΕ.

Τέλος, βελτιώνεται και επεκτείνεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ με την υπογραφή της σύμβασης να αναμένεται στον πρώτο τρίμηνο του 2025 και εν συνεχεία η ενεργοποίηση call center.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι υπό έλεγχο, λέει ο Σεντένο της ΕΚΤ

admin

Στα σκαριά νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία 

admin

ΝΝ Hellas: Δεν θα ξεπεράσουν το 7% οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα ισοβίων συμβολαίων

admin