Οικονομία

Νetflix, Uber, Google: Γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν στις start ups της Αφρικής

Η Αφρική θα ξεπεράσει σύντομα την Ασία ως η ήπειρος με την ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού. Aπό αυτήν την άποψη, οι δυνατότητες είναι τεράστιες, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) στην Αφρική αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις των φόβων για παγκόσμια ύφεση.

Ενώ η παγκόσμια σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων παλεύει με την πτώση των επενδύσεων εδώ και δυόμισι χρόνια, ορισμένες χώρες στην αφρικανική ήπειρο αντιστρατεύονται την τάση, σύμφωνα με την Handelsblatt. Σύμφωνα με την έκθεση «African Startup Funding Report» της βιομηχανικής υπηρεσίας Disrupt Africa, η Κένυα, η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Σενεγάλη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ρουάντα, η Αιθιοπία και η Ζάμπια συγκέντρωσαν στην πραγματικότητα περισσότερα χρήματα το 2023 από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή: η νεοανακαλυφθείσα συγγένεια για την Αφρική ορισμένων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.

Την άνοιξη, η Uber, ειδικός στην κινητικότητα, ενήργησε ως κύριος επενδυτής σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νιγηριανή νεοσύστατη εταιρεία Moove. Η νεαρή εταιρεία χρηματοδοτεί τις αγορές αυτοκινήτων μέσω πληρωμών σε δόσεις. Αυτή ήταν η πρώτη επένδυση της Uber σε αφρικανική εταιρεία. Ο ιδρυτής του Netflix Reed Hastings και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Eric Schmidt επένδυσαν επίσης φέτος στην κενυατική νεοφυή επιχείρηση SunCulture, η οποία πουλάει ηλιακές αντλίες νερού.

Οι ηγέτες της αγοράς πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard έχουν μάλιστα επενδύσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αφρικανικές καινοτομίες και επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει επενδύσει στην fintech Chipper Cash από την Γκάνα εδώ και τέσσερα χρόνια με το προσωπικό του venture fund Bezos Expeditions.

Η σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων της Αφρικής αναπτύσσεται

«Όταν οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε συμφωνίες στην Αφρική, αυτό αποτελεί ένδειξη των οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και της πίστης στην ανάπτυξη της αγοράς», λέει ο Max Cuvellier Giacomelli, συνιδρυτής της πλατφόρμας ανάλυσης αγοράς The Big Deal, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Η εταιρεία ειδικεύεται στην αφρικανική σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Giacomelli αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη για τη σκηνή της Αφρικής, ακόμη και αν οι νέες εταιρείες εκεί υποφέρουν επίσης από την παγκόσμια οικονομική ύφεση – οι επενδύσεις στην ήπειρο υποχώρησαν κατά πάνω από 60% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αλλά: «Περισσότερο από το ένα τρίτο των επενδύσεων το 2024 είναι δάνεια. Πριν από τρία χρόνια, το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από το δέκα τοις εκατό», εξηγεί ο Γάλλος ιθαγενής.

Αυτό είναι σαφώς ένα σημάδι της ωριμότητας του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Δείχνει επίσης ότι η αγορά εμπιστεύεται «ότι οι αφρικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να χειριστούν ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτικών μέσων». Και παρά την ύφεση, εξακολουθούν να εισρέουν σημαντικά περισσότερα χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο από ό,τι το 2019.

Ωστόσο, ο όγκος των επενδύσεων δεν μπορεί ακόμη να συμβαδίσει διεθνώς. Το 2023, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν τόσα χρήματα όσα η πολιτεία του Μαϊάμι των ΗΠΑ. Και μόλις το 3,7% της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων που επενδύεται παγκοσμίως πηγαίνει σε αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων. Αντίθετα, λίγο λιγότερο από το ήμισυ πηγαίνει στις ΗΠΑ, το 1/4 στην Ασία και λίγο λιγότερο από το 20% καταλήγει στην Ευρώπη.

Όμως το αυξανόμενο ενδιαφέρον αποτελεί έκφραση μιας σημαντικής τάσης: σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρική θα είναι η ήπειρος με την ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050. Μέχρι τότε, περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει γεννηθεί στην ήπειρο – ενώ ο πληθυσμός στην Ασία και την Ευρώπη ειδικότερα συρρικνώνεται.

Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις «τέσσερις μεγάλες χώρες»: Κένυα, Νιγηρία, Νότια Αφρική και Αίγυπτος. Μόνο αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% του συνόλου των επενδύσεων. Μόλις πριν από ένα χρόνο, η πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι αντικατέστησε το Λάγκος, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ως το κέντρο της αφρικανικής σκηνής νεοφυών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή Calvin Kebati, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι συνθήκες πλαισίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κένυα έχουν βελτιωθεί: «Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις έχουν γίνει κυρίως στις υποδομές, στις οπτικές ίνες και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων αρχών», λέει ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κένυα.

Με την τεχνολογική νεοφυή επιχείρησή του Nakili, ο Kebati προσφέρει σε μικρά καταστήματα, κομμωτήρια και σπα μια ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης για την επιχείρησή τους και μόλις επελέγη με την ιδέα του ως μία από τις δέκα νέες εταιρείες για τον επιταχυντή της Google για την Αφρική. Το τρίμηνο πρόγραμμα υποστηρίζει αφρικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις με διεθνείς εμπειρογνώμονες και εργαστήρια για να τις βοηθήσει να επεκτείνουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Έξι «μονόκεροι» από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Οι περισσότεροι επενδυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ, ακολουθούμενοι από την Ευρώπη και στη συνέχεια από τις ίδιες τις αφρικανικές χώρες. «Ωστόσο, υπάρχει μια τάση για επενδυτές από άλλες περιοχές να συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τοπικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών», αναφέρει ο αναλυτής Oke Ekpagha από το επενδυτικό ταμείο πρώιμου σταδίου Oui Capital από τη Νιγηρία.

Το ταμείο έχει ειδικευτεί ιδίως σε επενδύσεις fintech. Κανένας άλλος τομέας δεν είναι πιο επιτυχημένος στην ήπειρο. Αν και οι λύσεις κινητικότητας συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα το πρώτο εξάμηνο του 2024, έξι από τους επτά «μονόκερους» της Αφρικής μέχρι σήμερα προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι «μονόκεροι» είναι νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τον Φεβρουάριο, η Mastercard εξασφάλισε σχεδόν το τέσσερα τοις εκατό του νοτιοαφρικανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών MTN έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ή μάλλον, τον fintech βραχίονα της Momo. Ένα σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου που έχει πλέον πάνω από 60 εκατομμύρια πελάτες σε διάφορες χώρες. Σε αντίθεση με το Paypal ή το Klarna, οι πελάτες μπορούν απλώς να στέλνουν χρήματα από κινητό τηλέφωνο σε κινητό τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι πληρωμές μέσω κινητού είναι δημοφιλείς σε πολλές αφρικανικές χώρες. Στην Κένυα, επίσης, οι 51 από τα 54 εκατομμύρια κατοίκους χρησιμοποιούν την MPesa, τον ηγέτη της εγχώριας αγοράς της θυγατρικής της Vodafone, Safaricom.

Πολιτική αστάθεια και δύσκολη οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τον Giacomelli, ο λόγος αυτής της επιτυχίας είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στις αφρικανικές χώρες που αποκτούν μόνο σταδιακά πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα με σταθερές δομές μέσω τραπεζών ή άλλων παρόχων. Τα συστήματα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων το καθιστούν αυτό ιδιαίτερα εύκολο.

Αυτό φαίνεται να το έχει αναγνωρίσει και η Visa: «Έχουμε αυξήσει σταθερά τις επενδύσεις μας στην Αφρική και θέλουμε να επενδύσουμε ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, να εφαρμόσουμε καινοτομίες και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία», εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας τη στρατηγική της για την Αφρική.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας Ekpagha παρατηρεί επί του παρόντος μια απροθυμία εκ μέρους των δυτικών επενδυτών, ιδίως. Η πολιτικά ασταθής κατάσταση σε ορισμένες χώρες δεν βοηθάει ακριβώς την τεταμένη οικονομική κατάσταση: «Οι επενδυτές γίνονται σίγουρα πιο επιφυλακτικοί και οι απαιτήσεις για μια επένδυση είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες».

Το αφεντικό της Nakili, ο Kebati, αισθάνεται επίσης τις επιπτώσεις. Η νεοσύστατη επιχείρηση έλαβε πρόσφατα χρήματα κυρίως από τοπικούς επενδυτές. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά βλέπουμε σιγά σιγά μια βελτίωση», λέει ο Kebati.

Σύμφωνα με το «The Big Deal», ο Ιούλιος ήταν στην πραγματικότητα ο πιο επιτυχημένος μήνας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις από την Αφρική εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ιδρυτές από διάφορες χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν 420 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ άλλων, η MNT-Halan, ο μονόκερος fintech από την Αίγυπτο, συγκέντρωσε περισσότερα από 157 εκατομμύρια.

Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η εξαγορά της νοτιοαφρικανικής νεοφυούς επιχείρησης Quicket από τον αμερικανικό γίγαντα εκδηλώσεων Ticketmaster. «Μαζί, θα εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή πρωτοφανούς ανάπτυξης για την αφρικανική ψυχαγωγία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ticketmaster, Μαρκ Γιόβιτς, εξηγώντας την αγορά.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυξάνονται κατά 2,2% – 2,5% πάνω από 2 εκατ. συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2025

admin

Άκης Σκέρτσος: Πάνω από 72.000 νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην τελευταία πενταετία

admin

Εκδόθηκε το πρώτο ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα ΜΜΜ Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ

admin