Από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ ένα νέο, ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για τις τράπεζες, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, τη χορήγηση δανείων και τις υποχρεώσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλες τις τράπεζες και εναρμονίζονται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και αντικαθιστούν το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Το νέο καθεστώς ενισχύει τη λειτουργία των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων, καθιστώντας τις υποχρεωτικές για όλες τις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαμόρφωσε αυτό το αυστηρότερο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης, με σκοπό να θωρακιστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, θεσπίζονται κανόνες για την πρόληψη και αποτροπή περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Τραπεζών καθώς και του προσωπικού τους. Μεταξύ άλλων οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες αποσκοπούν στον εντοπισμό τέτοιων κινδύνων κατά την παροχή δανείων και τη διενέργεια άλλων συναλλαγών (χρηματοδοτική μίσθωση, αγοραπωλησία ακινήτων, εγγυήσεις) σε μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και άλλα πρόσωπα συνδεδεμένα με αυτούς.
Όπως υπογραμμίζεται, στο νέο πλαίσιο οι τράπεζες μέσω των Επιτροπών Εσωτερικών Ελέγχων και Διαχείρισης Κινδύνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποφάσεις που αφορούν τη χορήγηση δανείων ή τη σύναψη άλλων συναλλαγών με μέλη του ΔΣ ή με πρόσωπα που συνδέονται μ αυτούς, λαμβάνονται με αντικειμενικούς όρους χωρίς αδικαιολόγητη επιρροή, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις της καθημερινής λειτουργίας τους σύμφωνα με κανόνες συνετής διαχείρισης.
Μάλιστα τα μέλη αυτά του ΔΣ που λαμβάνουν πιστώσεις ή τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα μ’ αυτούς δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τις πιστώσεις αυτές.
Ειδικότερα θεσπίζονται πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τους λογαριασμούς που αφορούν γραμμές πίστωσης (υπεραναλήψεις κ.ά) προς τα μέλη του ΔΣ. Για περιπτώσεις όπου η πίστωση προς ένα μέλος του ΔΣ υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούνται να παρέχει συγκεκριμένη πληροφόρηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά όχι μόνο το ποσό της πίστωσης αλλά και το ύψος των ανεξόφλητων πιστώσεων τράπεζας προς το ίδιο πρόσωπο
Οι νέοι κανόνες εποπτείας προβλέπουν επίσης τη θέσπιση διαδικασίας για την αναφορά παραβάσεων από το προσωπικό της τράπεζας. Οι συγκεκριμένες αναφορές θα γίνονται είτε μέσω της λειτουργίας κανονιστικής συμμόρφωσης, είτε της εσωτερικής επιθεώρησης, είτε μέσω ειδικής ανεξάρτητης γραμμής αναφοράς (whistleblowing) που υποχρεούνται να διαμορφώσει το πιστωτικό ίδρυμα. Και αυτό, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τόσο του υπαλλήλου που αναφέρει την παράβαση, όσο και του προσώπου το οποίο φέρεται να έχει ευθύνη για την παράβαση.
Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων θα λειτουργεί εκτάκτως και σε κάθε περίπτωση κάθε τρίμηνο. Σκοπός ο εντοπισμός χρηματοοικονομικών και μη κινδύνων. Μεταξύ άλλων πρόκειται για πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αγοράς, ρευστότητας, συγκέντρωσης, τεχνολογίας, φήμης, νομικής φύσης, νομιμοποίησης εσόδων από οικονομικά εγκλήματα, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και στρατηγικούς.
Πηγή: www.newsit.gr