Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, υποστηρίζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια σταδιακά.
Οι δείκτες τιμές καταναλωτή (σ.σ. πληθωρισμός) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο – ταχύτερα από το 1,7% του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν εκτιμήσει ταχύτερη αύξηση κατά 1,9%. Τα στοιχεία της Γαλλίας ακολουθούν θερμότερες μετρήσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία και έρχονται πριν από την ανακοίνωση της ευρωζώνης αργότερα σήμερα (7.1.2025) που είναι πιθανό να δείξει άνοδο στο 2,4% από 2,2%.
Οι ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές στο νομισματικό μπλοκ καθιστούν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παρεκκλίνει από την πορεία των μειώσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις προσεχείς συνεδριάσεις της, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν μεγαλύτερες κινήσεις.
Με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει ραγδαία πέρυσι, οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος άλλες τέσσερις μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων το 2025, στο 2% από 3% τώρα. Η πρώτη θα γίνει πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση στις 30 Ιανουαρίου. Μετά τη μείωση του Δεκεμβρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική όσον αφορά το μέγεθος και τον ρυθμό των μειώσεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί.
Στη Γαλλία, η ενέργεια τροφοδότησε την αισθητά υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν σε ετήσια βάση. Στις υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούνται στενά ως δείκτης της υποκείμενης δυναμικής, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο στο 2,3%.
Η παρατεταμένη πίεση στις τιμές και η προοπτική μόνο σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προσθέτουν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς αγωνίζεται να κλείσει τις τρύπες στα δημόσια οικονομικά και να περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η χώρα βασίζεται επί του παρόντος σε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει το κλείσιμο της λειτουργίας της μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Michel Barnier τον Δεκέμβριο. Η αναταραχή των τελευταίων μηνών προκάλεσε πωλήσεις γαλλικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Πηγή: www.newsit.gr