Οικονομία

Μύκονος: Οι αντιδράσεις για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οι μεγάλες επενδύσεις

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε σε κατοίκους και επενδυτές η παρουσίαση του Ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της Μυκόνου, καθώς οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες του νησιού. Την ώρα που μια σειρά σημαντικών πεντάστερων επενδύσεων περιμένουν να πάρουν το «πράσινο» φως για να μπουν ξανά σε τροχιά υλοποίησης.

Η βασικότερη από τις αλλαγές, σε ένα νησί που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Ευθύμη Μπακογιάννη έχει σχεδόν το μισό οικοδομηθεί παράνομα, αφορά την αύξηση της ελάχιστης αρτιότητας από 4 στα 8 στρέμματα για τις κατοικίες. Αλλαγές υπάρχουν και για τις τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς η ελάχιστη αρτιότητα αυξάνεται από τα 10 στα 30 στρέμματα. Επίσης, ο συντελεστής δόμησης για τα τουριστικά καταλύματα μειώνεται από 0,15 σε 0,12 που αντιστοιχούν σε 150 κλίνες στην τουριστική ζώνη και σε 0,10 στις υπόλοιπες ζώνες που αντιστοιχούν σε 50 κλίνες. Το νέο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού ωστόσο πέρα από τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει στη Μύκονο, έχει και σημαντικούς περιορισμούς για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι τουριστικές ζώνες θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα 5ετίας.

Τα έργα αφορούν σε έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα), στην απαγόρευση κολυμβητικών δεξαμενών σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση, σε έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, έργα οδοποιίας, θέσεις στάθμευσης και έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η πρόταση εξετάζει μέτρα για το όριο του στόλου οχημάτων ανά επιχείρηση, το όριο των οχημάτων που αποβιβάζονται στο λιμάνι, τον έλεγχο του επιτρεπόμενου αριθμού οχημάτων τύπου transfer, ενώ μετά τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου προτείνεται να μην εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια για βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας.

Η ανακοίνωση αυτών των νέων μέτρων όπως ήταν αναμενόμενο δεν βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους και τους τοπικούς παράγοντες της Μυκόνου. Όπως ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βερώνης: «Η γη αφαιρείται από τους ντόπιους με την πρόβλεψη ότι μπορείς να χτίζεις στα 8 στρέμματα και προσφέρεται φθηνά στους ξένους».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ντόπιοι ξενοδόχοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστούν επενδυτές με τεράστια ρευστότητα που προσελκύονται στο νησί – συχνά με κεφάλαια άδηλης προέλευσης. Οι νέες ρυθμίσεις θα ευνοήσουν αυτούς «τους ξένους», λέει ο Βερώνης

Προβληματισμός υπάρχει και από την πλευρά των επενδυτών, των οποίων τα μεγάλα projects τους έχουν συναντήσει μεγάλα εμπόδια στο νησί των «Ανέμων». Συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης τα έργα να προχωρήσουν μόνο εφόσον ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής με χρονικό ορίζοντα 5ετίας, καθυστερεί ακόμα περισσότερα τα σχεδιά τους και είναι εις βάρος τους.

Σήμερα ο αριθμός των επενδύσεων που περιμένουν να ολοκληρωθούν στη Μύκονο είναι μεγάλος. Μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν είναι τα τρία έργα που έχει στα σκαριά η Southrock. Η πρώτη επένδυση της εταιρείας αφορά αυτή που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στον Φωκό. Πρόκειται για ημιτελές συγκρότημα κατοικιών σε έκταση 60 στρεμμάτων, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το λιμάνι, όπου ανασχεδιάζονται 11 βίλες.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Άγιου Ιωάννη στις δύο εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 8 στρεμμάτων θα ανακαινισθεί ένα συγκρότημα 7 βιλών με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, το οποίο θα αποκτήσει υπερπολυτελή χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, project της εταιρείας αφορά τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου 5*, συνολικής δυναμικότητας 40 δωματίων – 82 κλινών και 12 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών στο Αγράρι, για το οποίο έχει υποβληθεί φάκελος στο Enterprise Greece, ώστε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Προβλήματα έχει συναντήσει και η επένδυση της AGC Equity Partners πίσω από την οποία βρίσκονται αραβικά κεφάλαια. Το έργο που σχεδιάζεται στον Καραπέτη πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αφού οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να το μπλοκάρουν, με εξώδικα και τριπλή προσφυγή στο ΣτΕ. Ωστόσο, πρόσφατα η Four Seasons και η Blue Iris Α.Ε(«Blue Iris»), ένα επενδυτικό όχημα της AGC Equity Partners («AGC»).ανακοινωσαν τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού συγκροτήματος, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το καλοκαίρι του 2025,

Το Four Seasons Resort Mykonos, θα κατασκευαστεί κατά μήκος της ακτογραμμής του κόλπου στο Καλό Λιβάδι και θα διαθέτει 94 δωμάτια, βίλες και σουίτες με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ξενοδοχειακή μονάδα θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 60.324 τ.μ. (649.322 τετραγωνικά πόδια).Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ανάπτυξη του τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο αποτελεί τη δεύτερη επένδυση της AGC στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά και την ανάπλαση της χερσονήσου Astir Palace στη Βουλιαγμένη, η οποία περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, την Astir Marina και την παραλία Astir Beach.

Μεγάλη επένδυση «τρέχει» και η Grivalia Hospitality στη Μύκονο, η οποία έχει συναντήσει σήμερα σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια. Ο λόγος για το project «Blue» στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου.

Συγκεκριμένα, για το Project Blue, το οποίο θυμίζουμε ότι το ΣτΕ δεν είχε εγκρίνει το αρχικό πλάνο της επένδυσης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί εναπασχεδιασμός, η εταιρεία έχει υποβάλει νέο σχέδιο ηπιότερης ανάπτυξης στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να το ελέγξουν και να το εγκρίνουν.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ «έκοψε» τη δημιουργία μαρίνας μετά τη προσφυγή του Δήμου Μυκόνου.
Επένδυση 60 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο όμιλος Μήτση στην περιοχή Ελιά του δήμου Μυκόνου.Το νέο εγχείρημα του ξενοδοχειακού ομίλου, ο οποίος με εφαλτήριο το συγκεκριμένο project αποκτά παρουσία στο νησί των Ανέμων, αφορά την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας περί των 194 κλινών.

Θα υπάρχουν επίσης υποστηρικτικές λειτουργίες(υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης), ενώ θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου και διοίκησης, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.ά.).

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Black Friday 2024: Με το μηνιάτικο στο χέρι 3,1 εκατ. μισθωτών την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου

admin

Βελτιωμένα μεγέθη προβλέπει για το 2024 η Quest

admin

ΤΧΣ: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023, στο επίκεντρο η αποεπένδυση από τις συμμετοχές στις τράπεζες

admin