Οικονομία

Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Μέρισμα 30% το 2024 και 50% το 2025

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε 788 εκατ. ευρώ κέρδη, επιτυγχάνοντας μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022. Αυτή η επίδοση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει σήμερα (28.6.2024) στην Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,063 ευρώ ανά μετοχή – για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ.

«Η πρόοδος των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς. Στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσιάσαμε τους νέους στόχους για την περίοδο 2024 – 2026, στους οποίους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη της εφετινής χρήσης και 50% το 2025, υπό την αίρεση του επόπτη».

Αυτά δήλωσε μιλώντας στην γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου χαρακτήρισε την Γενική Συνέλευση ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της τράπεζας, καθώς είναι η πρώτη μετά την επιστροφή της Πειραιώς σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού μας κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το συνολικό μέγεθος της συναλλαγής ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ. Η επιτυχία αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελούν θετικά ορόσημα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι οι εξαγωγές, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από περίπου 20% του ΑΕΠ προ κρίσης σε επίπεδα 45% του ΑΕΠ πρόσφατα, οι επενδύσεις, που είναι 14% του ΑΕΠ και πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να φθάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο του 21%, και η ιδιωτική κατανάλωση. Παράλληλα, θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλλουν οι επενδύσεις από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (RRF) και η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον όμιλο Πειραιώς ειδικότερα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών, περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Το 2023 χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά με ποσοστό 25%. Στόχος είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι σήμερα η snappi, η πρωτοπόρος ελληνική neobank, ανακοίνωσε ότι έλαβε τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό για την Πειραιώς, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική λειτουργία της snappi. H snappi, έχοντας σαν αφετηρία τα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων. Πιστεύουμε στην προώθηση μιας νέας τραπεζικής εμπειρίας για όλους και προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με αιχμή την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία, τόνισε.

Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας. Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αγροτικές δραστηριότητες με υψηλή ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελεί μονόδρομο η παραγωγή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αυξημένη προστιθέμενη αξία και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, είπε ο κ. Μεγάλου.

Επισήμανε επίσης ότι οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 για την τράπεζα είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου 2024 – 2026.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οικονομία: Οι 5 κόμβοι του Χατζηδάκη για το καλοκαίρι

admin

Η πορεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού – Από τον πύργο Atrina και το Agora ως την πτώχευση

admin

Οι τράπεζες και το «καυτό» ζήτημα της αύξησης των δανείων

admin