Οικονομία

Lamda Development: Έρχονται νέες πωλήσεις οικοπέδων – Παγώνουν τα γραφεία

Στα τέλη Ιουλίου θα ολοκληρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός για πέντε οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που έχει βγάλει προς πώληση η Lamda Development. Το κόστος πώλησής τους αναμένεται να κυμανθεί στα 2.100 ευρώ το τ.μ. Παράλληλα, η εταιρεία μελλοντικά θέλει ενταχθεί και στον τομέα διαχείρισης ακινήτων για να έχει περισσότερα έσοδα, ενώ προς το παρόν «παγώνει» τις γραφειακές αναπτύξεις στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Lamda Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου: «Στα 700 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εισπράξεις από τις πωλήσεις των οικιστικών ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο, την ώρα που στα ταμεία της εταιρείας υπάρχουν 600 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μη αναγκαίο σ’ αυτήν τη φάση τον τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, η Lamda σταδιακά αποκτά και τα πρώτα κέρδη από τις προπωλήσεις ενός σημαντικού ποσοστού των οικιστικών αναπτύξεων του Little Athens που έχουν βγει ήδη στην αγορά».

Στόχος για την εταιρεία, όπως πρόσθεσε ο ίδιος είναι: «Το 2026 να μετακομίσουν οι πρώτοι κάτοικοι στο Ελληνικό, καθώς το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Ήδη, τα Χριστούγεννα θα είναι ορατά 15 συνολικά condos. Σε γενικότερο πλαίσιο ήταν μια εξαιρετική χρόνια για την εταιρεία, καθώς από τις εισπράξεις των οικιστικών ακινήτων έχουμε καταφέρει να ξεπληρώσουμε τα 467 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ που κόστισε η έκταση του Ελληνικού.

Παράλληλα, τα Malls φέτος είχαν ρεκόρ κερδοφορίας, όπως και μαρίνες. Μάλιστα, έχουμε καταφέρει μέσα 2,5 χρόνια στο Ελληνικό να πετύχουμε και κερδοφορία, καθώς έχουμε πωλήσει ότι έχουμε φέρει στην αγορά».

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε επίσης ότι στην τρέχουσα αξία της εταιρείας που ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και 800 εκατ. ευρώ από τις οικιστικές αναπτύξεις που δεν υπολογίζονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ακόμη, για τα οικόπεδα που έχει βγάλει σε διαγωνισμό ώστε να πωληθούν, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι τιμές που αναγράφονται στα λογιστικά βιβλία ανέρχονται στα 770 ευρώ το τ.μ., ωστόσο με νέα εκτίμηση που έγινε η αξία τους έχει ιδιαίτερα αυξηθεί οπότε η εταιρεία έχει βγάλει προς πώληση 50.0000 οικοδομήσιμη επιφάνεια για 2.100 ευρώ το τ.μ. Παράλληλα, η Lamda βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Γιώργο Προκοπίου για πώληση νέων οικοπέδων.

Συνολικά 700 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία της εταιρείας από τις πωλήσεις των οικιστικών ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο. Την ώρα που η εταιρεία σταδιακά έχει αποκτήσει και τα πρώτα κέρδη από τις προπωλήσεις ενός σημαντικού ποσοστού των οικιστικών αναπτύξεων του Little Athens.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: « Θέλουμε το 2026 να μετακομίσουν οι πρώτοι κάτοικοι στο Ελληνικό. Η εταιρεία έχει μάλιστα ξεπληρώσει ήδη τα 467 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ που κόστισε η έκταση του Ελληνικού.

Σε γενικότερο πλαίσιο ήταν μια εξαιρετική χρόνια καθώς τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Τα Malls είχαν ρεκόρ κερδοφορίας, όπως έγινε και στις μαρίνες. Στο ελληνικό μόλις 2,5 χρόνια έχουμε γυρίσει σε κερδοφορία. Αυτό συμβαίνει καθώς έχουμε πωλήσει ότι έχουμε φέρει στην αγορά».

Προς το παρόν, επίσης παγώνουν οι γραφειακές αναπτύξεις, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής, «τώρα δεν υπάρχει τόσο επενδυτικό ενδιαφέρον και οι τιμές δεν είναι ελκυστικές. Το θέμα θα το εξετάσουμε ξανά το 2025, εξάλλου τα σχέδια για τις εν λόγω αναπτύξεις προγραμματίζονταν για το 2028».

Τέλος, για την εισαγωγή των Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Αθανασίου, ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, καθώς οι συγκυρίες και τα discounts που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οικονομία: Οι 5 κόμβοι του Χατζηδάκη για το καλοκαίρι

admin

Η πορεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού – Από τον πύργο Atrina και το Agora ως την πτώχευση

admin

Οι τράπεζες και το «καυτό» ζήτημα της αύξησης των δανείων

admin