Στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά βρίσκεται σταθερά η Ελλάδα όσον αφορά το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το μερίδιο των φωτοβολταϊκών ήταν πέρυσι 18,5%, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε. (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%).
Ενδεικτικό της ανάπτυξης στον κλάδο είναι ότι φέτος το παραπάνω ποσοστό αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο φτάνοντας κοντά στο 24%.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η χώρα μας εγκατέστησε περίπου 900 μεγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών, ενώ τον Ιούλιο ακολούθησε ιστορικό ρεκόρ με 377 νέα μεγαβάτ.
Τη φετινή χρονιά πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες εγκαταστάσεις έχουν μέχρι στιγμής τα μεγάλα έργα με ισχύ άνω του 1 MW. Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε στο α’ εξάμηνο 580 MW από 121 MW την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αντιθέτως, πτώση παρατηρείται στα έργα μεγέθους 10,8 kW-1MW αφού οι εγκαταστάσεις υποχώρησαν από τα 504 MW πέρυσι σε 281 MW φέτος.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα μεγέθη των οικιακών φωτοβολταϊκών με 58,6 MW στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι μόλις 14,4 MW ένα χρόνο νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι από τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή, το 58,4% συνοδεύτηκε με μπαταρία για αποθήκευση της ενέργειας.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει να φτάσουν τα φωτοβολταϊκά συνολικά τα 13,5 GW ως το 2030. Από την πλευρά του, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι ο στόχος είναι πολύ μετριοπαθής και ότι η αγορά θα φτάσει εν τέλει κοντά στα 20 GW στα τέλη της δεκαετίας.
Ο λόγος είναι ότι μονάχα αν ληφθούν υπόψη τα έργα που έχουν λάβει σήμερα όρους σύνδεσης από τους διαχειριστές του δικτύου, ο στόχος του ΕΣΕΚ υπερκαλύπτεται.
Πηγή: www.newsit.gr