Οικονομία

Κομισιόν: Ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 65 δισ. ευρώ θα εκδώσει στο β’ εξάμηνο του 2024

Σε μαζικές εκδόσεις ομολόγων ύψους 65 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκδώσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ύψους έως 65 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο βασίζεται στο δυναμικό πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου εκδόθηκαν ομόλογα αξίας σχεδόν 75 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τα ομόλογα της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU και άλλων προγραμμάτων, όπως η στήριξη για την Ουκρανία, η διευκόλυνση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα προγράμματα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα σχέδια χρηματοδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αυξήσουν τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ για το 2024 σε 140 δισ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο χρηματοδότησης του 2023.

Οι εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ το 2025 και το 2026 αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και να ανέλθουν σε 150-160 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική της Κομισιόν, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης, με τους στοχευμένους όγκους εκδόσεων να κοινοποιούνται μέσω εξαμηνιαίων σχεδίων χρηματοδότησης, καθώς θα αποκρυσταλλώνονται οι ανάγκες.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πράσινη συνιστώσα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, τα οποία ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις ομολόγων θα παραμείνουν σταθερά συνδεδεμένες με τις δαπάνες για το κλίμα που αναφέρουν τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το πλαίσιο των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU.

Η Κομισιόν δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ και εκταμιεύει τα κεφάλαια στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων δανεισμού. Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ αποτελούν άνευ όρων νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οικονομία: Οι 5 κόμβοι του Χατζηδάκη για το καλοκαίρι

admin

Η πορεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού – Από τον πύργο Atrina και το Agora ως την πτώχευση

admin

Οι τράπεζες και το «καυτό» ζήτημα της αύξησης των δανείων

admin