Οικονομία

ΗΠΑ: «Έκρηξη» νέων θέσεων εργασίας τον Μάιο – «Απομακρύνεται» το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, εξουδετερώνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και πιθανώς μειώνοντας την βούληση της Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Οι μισθοδοσίες σε όλους τους κλάδους εργασίας των ΗΠΑ πλην του γεωργικού τομέα διευρύνθηκαν κατά 272.000 για τον μήνα, από 165.000 τον Απρίλιο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4%, και για πρώτη φορά ξεπερνά αυτό το επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Η αύξηση ήρθε παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 62,5%, μειωμένο κατά 0,2%. Ωστόσο, η έρευνα στα νοικοκυριά που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας έδειξε ότι το τα άτομα που δήλωσαν ότι έχουν θέσεις εργασίας μειώθηκε κατά 408.000.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας επικεντρώθηκε στην υγειονομική περίθαλψη, στις δημόσιες υπηρεσίες και την αναψυχή και φιλοξενία. Οι τρεις αυτοί κλάδοι πρόσθεσαν αντίστοιχα 68.000, 43.000 και 42.000 θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης.

Άλλοι σημαντικοί κλάδοι ήταν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες (32.000), η κοινωνική φροντίδα (15.000) και το λιανικό εμπόριο (13.000).

Όσον αφορά τους μισθούς, οι μέσες ωριαίες αποδοχές ήταν επίσης υψηλότερες του αναμενόμενου, σημειώνοντας αύξηση 0,4% τον μήνα και 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αυξήσεις 0,3% και 3,9%.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλλία: «Στον αέρα» οι αγρότες εξαιτίας των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο Μακρόν – Έρχονται κινητοποιήσεις από τις 17 Ιουνίου

admin

Τουρισμός: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για glamping, τουριστικούς λιμένες και ειδικές μορφές τουρισμού

admin

ΤτΕ: Στα 2,28 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

admin