Οικονομία

Η απειλή του Τραμπ κατά των Ρώσων ρίχνει τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Υποχώρησαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα futures κυμάνθηκαν κοντά στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «αυστηρούς δασμούς» περίπου 100%, εάν η Ρωσία δεν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών εντός 50 ημερών.

Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν βλέπουν την πίεση να αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις ενεργειακές εξαγωγές της Μόσχας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κυρώσεις – οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή δευτερογενών κυρώσεων ή δασμών – θα είχαν ως στόχο αγοραστές ρωσικών προμηθειών, όπως η Ινδία και η Κίνα. Εάν εφαρμοστούν, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία των 50 ημερών βοήθησε να κρατηθούν σε απόσταση οι πιο άμεσες ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Οι έμποροι παρακολουθούν στενά την εκστρατεία αποθεματοποίησης της Ευρώπης μετά την πτώση των αποθεμάτων καυσίμων της σε χαμηλό τριών ετών αυτόν τον χειμώνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα κύματα καύσωνα στην Ασία αύξησαν τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο εκεί, απειλώντας να αυξήσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το ζωτικής σημασίας καύσιμο.

Ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε βασικές αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης παραμένουν πάνω από τα περσινά επίπεδα, οι όγκοι μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, η ηπειρωτική Κίνα και η Ταϊβάν είδαν ανάκαμψη στις εβδομαδιαίες αγορές.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ισχυρές επιδόσεις την επόμενη 5ετία και μέρισμα 0,07 ευρώ

admin

Μπέσεντ: Προτείνει ότι ο Πάουελ θα πρέπει να εγκαταλείψει το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed τον Μάιο

admin

Οι δασμοί Τραμπ εκτίναξαν στο 2,7% τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο

admin