Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ταχύτερη ανάπτυξη 2,3% φέτος – Αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης

Ταχύτερη ανάπτυξη από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου 2025 – 2028 εκτιμά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πως θα πετύχει φέτος η ελληνική οικονομία.

Στην τριμηνιαία έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προβλέπει πως ο ρυθμός της ανάπτυξης το 2024 θα έχει ανέλθει σε 2,3%, την στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο το οποίο κατέθεσε χθες (7.10.2024) στην Κομισιόν το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνει εκτίμηση για 2,2%.

Η έκθεση επιδοκιμάζει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέροντας πως είναι εχέγγυο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αξιοπιστία της χώρας στα επόμενα έτη.

Σε σχέση με τις προβλέψεις της έκθεσης, η επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΓΠΚΒ για τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2024 είναι 2,3%, με το εύρος των προβλέψεων να κυμαίνεται από 2,1% έως 2,7% και την εκτίμηση αυτή να είναι συμβατή με άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ, με την συνεχιζόμενη βελτίωση να οφείλεται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα χάρη στην αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών και συντάξεων, στην ισχυρή αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2023 κατά 5,6%, και τέλος στην εν γένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως αποτέλεσμα και της υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διασύνδεση από επιχειρήσεις ταμειακών μηχανών με POS, καθώς και την επέκταση της υποχρεωτικότητας αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Θετικές οι προοπτικές και το 2025, ποιοι παράγοντες θα συμβάλλουν

Η έκθεση επισημαίνει πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές και για το 2024 και για το 2025.

Για το 2025, ξεχωρίζει την συνεχιζόμενη απόσυρση της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που αντανακλούν τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εισαγωγή του πέμπτου τραπεζικού πόλου, που αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνότερο δανεισμό.

Σημειώνει επίσης τη σημασία του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, δημιουργεί προϋποθέσεις για επίτευξη οικονομιών κλίμακας πού ευνοούν την παραγωγικότητα, τον σημαντικότερο παράγοντα για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια αλλά και παράγοντα συγκράτησης των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.

Αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της μεταποίησης

Ιδιαίτερη αναφορά επιφυλάσσει το ΓΠΚΒ στην ελληνική μεταποίηση καθώς το ποσοστό συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο 10,4%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010. Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες και παράγοντες, όπως ο έντονος εξαγωγικός χαρακτήρας του κλάδου, η απορρόφηση σημαντικών επενδύσεων από το ΤΑΑ, οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις λιγότερες ώρες εργασίας.

Παραμένουν οι εξωτερικοί κίνδυνοι

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν εκλείπουν καθώς το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο. Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων αυξάνουν την αβεβαιότητα διεθνώς και επομένως και στην ελληνική οικονομία.

Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής προς την κατεύθυνση χαλάρωσης καθυστερεί σε ορισμένες περιοχές λόγω της αβεβαιότητας ως προς την υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ άρχισε αργότερα από ό,τι αναμενόταν στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, περιπλέκει τη νομισματική πολιτική, δημιουργώντας αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μετά από την παρατεταμένη περίοδο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις εντείνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού. Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής έναντι των εμπορικών της εταίρων, και ο κλάδος της μεταποίησης χαρακτηρίζεται από αρνητικά σημάδια. Στην ευρωζώνη, παρά τις σε γενικές γραμμές καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η μεταποίηση ειδικά στη Γερμανία εμφανίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της EE, έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, που αναδεικνύει η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, απαιτεί γρήγορες και καθοριστικές αποφάσεις για ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας και επενδύσεων σε καινοτομία, άμυνα και ενεργειακή αυτονομία από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έρχονται 11.000 απολύσεις στο γερμανικό γίγαντα παραγωγής χάλυβα Thyssen – Krupp

admin

Πετρέλαιο: Μικρές πιθανότητες ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή

admin

ΕΛΓΑ: 1,5 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις και 120 εκατ. ευρώ μέσω ΠΟΕ από το 2020 έως το 2024

admin