Προβληματισμό για την οικονομία προκαλεί η αναμενόμενη πρωτιά της ακροδεξιάς στις εκλογές δύο ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας.
Τα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας ψηφίζουν την Κυριακή σε εκλογές που αναμένεται να οδηγούν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να γίνεται για πρώτη φορά το ισχυρότερο κόμμα τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιοχές, με τον επιχειρηματικό κόσμο να εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Ένα νέο αριστερό κόμμα, το Buendnis Sahra Wagenknecht – το οποίο, όπως και το AfD, θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση – είναι επίσης πιθανό να τα πάει καλά και στα δύο κρατίδια, όπου η απογοήτευση για τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αυξάνεται.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι «λαϊκιστές» -συμπεριλαμβανομένου του Die Linke- είναι σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις δύο περιοχές.
Ακόμη και αν κερδίσει τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες το AfD είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών και όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί του σε οποιονδήποτε συνασπισμό. Παρόλα αυτά, η επιτυχία του AfD και οι κακές επιδόσεις των κυρίαρχων κομμάτων θα προστεθούν στις ενδείξεις ότι το πολιτικό κέντρο της Γερμανίας καταρρέει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις. Επιχειρηματικές ενώσεις έχουν εκφραστεί αρνητικά απέναντι στο AfD καθώς θεωρούν πως οι πολιτικές του για περιορισμό της μετανάστευσης σε περίοδο έλλειψης εργατικού προσωπικού είναι αντιεπιχειρηματικές καθώς επιδιώκει να εφαρμόσει μία αυταρχική ηγεσία που θα ελέγχει την οικονομία.
Το AfD έχει ανοιχτά «επιτεθεί» σε επιχειρήσεις όπως η Miele, η Fiege, η Dräger, η Sennheiser, η Stihl και η Boehringer.
Σε άρθρο της η πρόεδρος της ένωσης «Οικογενειακών Επιχειρηματιών», Μαρί Όρστερμαν αμφιβάλλει επίσης για τον πατριωτισμό του ηγέτη του AfD: «Πόσο αντιπατριώτης πρέπει να είναι ο Μπγιερν Χέκε – παρόλο που στο AfD αρέσει να ντύνεται ως πατριωτικό κόμμα – αν θέλει οικονομική παρακμή για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας», αναφέρει.
Σφοδρή κριτική στο AfD ασκεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβαμ (Siegfried Russwurm). Ο Ρούσβαμ είπε στη Welt ότι φοβάται ότι η ξενοφοβία του AfD θα επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία.
Ο Ρούσβαμ έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τον αρχηγό του AfD στη Θουριγγία, Μπγιερν Χέκε καθώς θεωρεί πως οι δηλώσεις του είναι ανησυχητικές για την οικονομία και δείχνουν την ανικανότητα του κόμματος.
Οι δηλώσεις του Χέκε έδειξαν «ότι η συμμετοχή του AfD στην κυβέρνηση θα έβλαπτε μαζικά την οικονομία και την ευημερία στην ανατολική Γερμανία», τόνισε ο Ρούσβαμ επισημαίνοντας πως το κόμμα εσφαλμένα παρουσιάζεται ως η φωνή της τοπικής μεσαίας επιχειρηματικής κοινότητας.
Πηγή: www.newsit.gr