Η Γαλλία βγάζει προς πώληση τέσσερα ομόλογα λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για τον έλεγχο του διογκούμενου ελλείμματος της κυβέρνησης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας σχεδιάζει να αντλήσει έως και 12 δισ. ευρώ σήμερα (3.10.2024) προσφέροντας τέσσερα ομόλογα που λήγουν σε 10 έως 30 χρόνια. Κυβερνητικές πηγές του Bloomberg αναφέρθηκαν σε περίπου 60 δισ. ευρώ σε περικοπές για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής.
Όμως η αγορά είναι σε εγρήγορση καθώς τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ο Μπαρνιέ θα πρέπει πιθανότατα να χρησιμοποιήσει συνταγματικά εργαλεία για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, μια κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα υποβολής προτάσεων δυσπιστίας για την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Το δημοσιονομικό κενό προβλέπεται να διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο του ορίου που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να κατέχουν γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Παρ’ όλα αυτά, η χώρα κατάφερε να πουλήσει νέα ομόλογα χωρίς μεγάλες αναποδιές πρόσφατα. Οι προσφορές στις δύο προηγούμενες πωλήσεις χρέους μακράς διάρκειας ήταν 2,6 φορές και 2,3 φορές το συνολικό ποσό που πωλήθηκε, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τον φετινό μέσο όρο.
Τον Ιούλιο, όταν η ανησυχία για τις δημοσιονομικές προοπτικές βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, οι αξιωματούχοι μείωσαν τον στόχο της έκδοσης στα 10,5 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αύξησαν και πάλι τον στόχο τον Σεπτέμβριο, καθώς η μεταβλητότητα της αγοράς υποχώρησε.
Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί αργότερα σε έναν καταιγισμό αναθεωρήσεων των αξιολογήσεων της Γαλλίας, με τη Fitch Ratings στις 11 Οκτωβρίου, τη Moody’s στις 25 Οκτωβρίου και την S&P Global στις 29 Νοεμβρίου. Η Fitch και η S&P βαθμολογούν τη χώρα με ΑΑ- και η Moody’s την τοποθετεί μια βαθμίδα πιο πάνω σε Αa2, όλοι με σταθερές προοπτικές.
Πηγή: www.newsit.gr