Οικονομία

Γαλλία: Η κυβερνητική κρίση προκαλεί «κυκεώνα» στην οικονομία και συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Οι προοπτικές της οικονομίας της Γαλλίας επιδεινώνονται ραγδαία, καθώς η κυβερνητική κατάρρευση και το αδιέξοδο του προϋπολογισμού του 2025 έρχονται να προστεθούν στους μήνες πολιτικής αναταραχής που έχουν ήδη πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό -πιθανότατα αργότερα την Πέμπτη (12.12.2024)- η οικονομία της Γαλλίας παραμένει εξαρτημένη από νομοθεσία έκτακτης ανάγκης και διατάγματα που επιτρέπουν μόνο ζωτικές δαπάνες και αμετάβλητη φορολογία από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά.

Ακόμη και όταν ο πρόεδρος ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό που θα διαδεχθεί τον αποπεμφθέντα Μισέλ Μπαρνιέ, ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και να επανεκκινήσει την επίσημη διαδικασία προϋπολογισμού που συνήθως διαρκεί μήνες. Ο εκλεκτός του Μακρόν για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει τις ίδιες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που έριξαν τον Μπαρνιέ μετά από μόλις τρεις μήνες θητείας.

«Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετική και σοβαρή, οι πολυάριθμες επιπτώσεις της θα είναι ορατές και απτές σε κάθε τομέα της Γαλλίας», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Αντουάν Αρμάν σε επιτροπή βουλευτών την Τετάρτη.

Η επιδείνωση των προοπτικών στη Γαλλία αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Ευρώπη, καθώς πασχίζει να ανακάμψει από τη σκληρότερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και μια γενιά. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης ένα αβέβαιο μέλλον με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού να οδηγεί πιθανότατα σε εκλογές τον Φεβρουάριο και σε μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο της αδύναμης επέκτασης στα δύο μεγαλύτερα μέλη της περιοχής και της προοπτικής εμπορικών εντάσεων μετά την επανεμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει πιθανότατα το κόστος δανεισμού την Πέμπτη και θα σηματοδοτήσει περαιτέρω χαλάρωση στο μέλλον.

Όμως, μετά από πρωτοφανή σύσφιξη για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, τα επιτόκια έχουν ακόμη αρκετό δρόμο προτού φθάσουν σε επίπεδα που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα θεωρούν ότι δεν θα επιβραδύνουν πλέον την οικονομική δραστηριότητα.

Αδιέξοδο με το έλλειμμα

Για τη Γαλλία, η απομάκρυνση του Μπαρνιέ καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει σχέδια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία ήδη εκτροχιάστηκαν φέτος από τα χαμηλά φορολογικά έσοδα, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη απογοήτευσαν.

Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ προέβλεπε σημαντικό «σφίξιμο στο ζωνάρι» σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 5% της οικονομικής παραγωγής από 6,1% φέτος. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει πιθανότατα να περιορίσει αυτές τις φιλοδοξίες προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη ορισμένων από τους βουλευτές που ανέτρεψαν τον Μπαρνιέ, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι καν βελτιωμένο.

«Αντιμετωπίζουμε τώρα μια κατάσταση όπου η αναπτυξιακή αντίσταση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιθανότατα μειωμένη, αλλά αντικαθίσταται από υψηλότερη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και πιθανότατα κάπως αυστηρότερο κόστος χρηματοδότησης», δήλωσε η Έβελιν Χέρμαν, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Bank of America Global Research. «Το δημοσιονομικό έλλειμμα πιθανότατα θα παραμείνει κολλημένο στο εύρος 6% έως 6,5%, όπως και φέτος».

Βραχυπρόθεσμα, οι βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του ειδικού νόμου για να αποφύγουν το shutdown, αλλά διαφωνούν για τις συνέπειες.

Δυνάμεις της άκρας δεξιάς και της αριστεράς ζήτησαν να τροποποιηθεί το προσωρινό νομοσχέδιο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της de facto αύξησης της φορολογίας εισοδήματος εάν τα όρια δεν αυξηθούν με τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η επέκταση των φορολογικών πιστώσεων ή η αλλαγή των φορολογικών κλιμακίων. Οι απερχόμενοι υπουργοί δήλωσαν επίσης στους νομοθέτες της Επιτροπής Οικονομικών ότι οι υποσχέσεις για νέες φορολογικές πιστώσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων μπορεί επίσης να προσκρούσουν στους συνταγματικούς κανόνες κατά των αναδρομικών πολιτικών.

«Πριν από τρεις μήνες κληθήκαμε στην επιτροπή σας για να εξηγήσουμε την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών μας», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Λορέν Σεν Μαρτέν. «Δεν λύσαμε τίποτα, ούτε με τη μομφή της κυβέρνησης ούτε με αυτόν τον ειδικό νόμο».

Οι θολές πολιτικές προοπτικές έχουν ήδη πλήξει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με έναν δείκτη να δείχνει ότι η αβεβαιότητα στη βιομηχανία έφτασε σε υψηλά επίπεδα δύο ετών πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Οι γαλλικές εταιρείες δεν αναμένονταν να απαιτήσουν επείγουσα δράση από την επόμενη κυβέρνηση, ωστόσο η Medef, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Γαλλίας, έγραψε ανοιχτή επιστολή προς τον επόμενο πρωθυπουργό μετά την αποπομπή του Μπαρνιέ, προειδοποιώντας για ταχεία επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και ζητώντας να υπάρξει σαφήνεια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών χωρίς να πληγούν οι επιχειρήσεις.

«Η πολιτική αστάθεια που υφιστάμεθα επηρεάζει την πραγματική οικονομία: οι επιχειρηματικές παραγγελίες συρρικνώνονται, τα επενδυτικά σχέδια παγώνουν, καθώς και τα σχέδια προσλήψεων», έγραψε στην επιστολή ο επικεφαλής της Medef Πατρίκ Μαρτέν.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με οριακή πτώση 0,05% – Στις 1.510,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Στις 15 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο Μητρώο

admin

Στα σκαριά αλλαγές ασφάλιστρα υγείας – Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

admin