Περαιτέρω αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου το 2025 αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της.
Ο δείκτης τιμών φυσικού αερίου της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά σχεδόν 4% τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023.
Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την εκτίναξη κατά 8% του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, η οποία αντανακλά την πιο απότομη από την αναμενόμενη μείωση των επιπέδων αποθήκευσης και την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές του φυσικού αερίου ανέκαμψαν απότομα στα τέλη Νοεμβρίου, αφού είχαν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Όσον αφορά το μέλλον, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν το 2025 και στη συνέχεια να συγκρατηθούν το 2026, ενώ οι τιμές στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2025 και να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες το 2026.
Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, τον αυξημένο ανταγωνισμό για τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διακοπή της παροχής ή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες. Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία.
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2024. Μετά την αναταραχή της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2024, το 2025 και το 2026 αναμένεται να επιστρέψει στον μέσο όρο της περιόδου 2015-19.
Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να είναι παρόμοια το 2025 και το 2026, με τη ζήτηση στην Ευρασία να αναμένεται να μετριάσει και την ευρωπαϊκή, ενώ η βορειοαμερικανική ζήτηση να παραμείνει στάσιμη.
Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να βασιστούν στη συρρίκνωση της κατανάλωσης το 2025 και το 2026, όπως έκαναν το 2022 και το 2023, για να μειώσουν την έκθεσή τους στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Καθώς η ευρωπαϊκή υποκατάσταση στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό της ΕΕ με την Ασία και τον Ειρηνικό για τις μεταφορές LNG, η ισχυρή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την περιοχή αυτή το 2025 και το 2026 αποτελεί σαφή ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές στην Ευρώπη.
Οι δυσκολίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο το 2024 αναμένεται να διατηρηθεί το 2025 και το 2026. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη ζήτηση, η παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,6% το 2024, αναμένεται να αυξηθεί κατά πάνω από 2,3% τόσο το 2025 όσο και το 2026. Η αύξηση το 2025 αναμένεται να προέλθει από διάφορες περιοχές, όπως η Ασία και ο Ειρηνικός, η Ευρασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική.
Αντίθετα, εκτιμάται ότι το 60% της πρόσθετης προσφοράς το 2026 θα προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης πιθανή η επανεξισορρόπηση των προμηθειών προς την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές φυσικού αερίου από χώρες εκτός της ΕΕ έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 10% το το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, κυρίως από την Αλγερία, το Κατάρ, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος περαιτέρω μείωσης το 2025, εάν δεν ανανεωθεί η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας -ένα πολύ πιθανό σενάριο. Εάν συμβεί αυτό, περισσότερο από το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης θα πρέπει να προμηθεύεται από εναλλακτικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πηγή: www.newsit.gr