Οικονομία

Φορολογία: Στα σκαριά αλλαγές στα τεκμήρια

Η προετοιμασία του σχεδίου για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι πλέον στην τελική ευθεία, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα των μισθωτών.

Το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει, μέσω αυτών των αλλαγών, αφενός να κλείσει τα «παραθυράκια» για φοροδιαφυγή και αφετέρου να διορθώσει τις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος, σύμφωνα με τις οποίες οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταλήγουν συχνά να είναι τα βασικά “θύματα” της φορολογικής επιβάρυνσης των τεκμηρίων.

Οι επικείμενες αλλαγές, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, θα βασιστούν σε πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η μείωση των τεκμηρίων κατά μέσο όρο 30%, η βελτίωση της μεθόδου υπολογισμού τους και η διόρθωση αδικιών στα ελάχιστα ποσά για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.

Ενδεικτικά, το 2023 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,34 δισ. ευρώ αφορούν μισθωτούς, τα 1,15 δισ. ευρώ συνταξιούχους, τα 877,6 εκατ. ευρώ ελεύθερους επαγγελματίες και τα 278,8 εκατ. ευρώ αγρότες.

Ειδικότερα εξετάζονται αλλαγές:

  • Στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής
  • Στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει Σύμφωνο Διαβίωσης

Οι φορολογούμενοι διαθέτουν σήμερα βάσει των φορολογικών διατάξεων μια σειρά από δυνατότητες για να δικαιολογήσουν τυχόν επιπλέον εισοδήματα που απέκτησαν και να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων.

Ειδικότερα μπορούν να επικαλεστούν:

  • Εισοδήματα που απέκτησαν ως αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, επιδόματα ανεργίας, τόκους τραπεζικών καταθέσεων, το εφάπαξ που έλαβαν ως συνταξιούχοι, ή την αποζημίωση που εισέπραξαν από την ασφαλιστική τους εταιρεία κ.λπ.
  • Έσοδα που εισέπραξαν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.
  • Χρηματικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, σε ευρώ ή συνάλλαγμα εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή τους.
  • Δάνεια τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους εφόσον επιβεβαιώνονται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο με χαρτοσήμανση στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία συνομολόγησης.
  • Ποσά από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
  • Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα, τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
  • Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καναδάς: Σε χαμηλό τετραετίας το εθνικό νόμισμα μετά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών

admin

Mεξικό: Θα ανταπαντήσουμε με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα αν ο Τραμπ βάλει δασμούς στα μεξικάνικα

admin

Κρι-Κρι: Αυξήθηκαν κατά 17,4% οι πωλήσεις στο 9μηνο του 2024

admin