Οικονομία

Φορολογία εισοδήματος: Τι ισχύει με τα αναδρομικά μισθών, συντάξεων και αγροτικών ενισχύσεων στις τροποποιητικές δηλώσεις

Ανοιχτή από τις 6 Ιουνίου και για όλο τον Ιούλιο θα είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δίνοντας ευκαιρία στους φορολογούμενους να διορθώσουν πιθανά λάθη στις αρχικές δηλώσεις τους.

Μάλιστα, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι υπόχρεα υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά στην πορεία υποπέσουν σε λάθη και παραλείψεις, έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύουν να δεχτούν πρόστιμο εφόσον είναι εμπρόθεσμες.

Τα δεδομένα που εισάγει στην αρχική του δήλωση (Ε1, Ε2, Ε3) ο φορολογούμενος, μεταφέρονται αυτόματα στη νέα τροποποιητική δήλωση, ενώ για εκείνες τις δηλώσεις που αρχικά υποβλήθηκαν μέσω του myAADE και απαιτούνται δικαιολογητικά, προσκομίζονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε κωδικούς της δήλωσης για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία. Τι γίνεται με τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται αναδρομικά.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν σε ποσά αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης και επιλέγεται να φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται, υποβάλλονται με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλλία: «Στον αέρα» οι αγρότες εξαιτίας των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο Μακρόν – Έρχονται κινητοποιήσεις από τις 17 Ιουνίου

admin

Τουρισμός: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για glamping, τουριστικούς λιμένες και ειδικές μορφές τουρισμού

admin

ΤτΕ: Στα 2,28 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

admin