Οικονομία

Eurogroup: Προτεραιότητα για την Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες – «Ναι» σε συνετή εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής

Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητές των κρατών μελών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τη συνολική άμυνα, την ασφάλεια και την ετοιμότητά τους, συνεχίζοντας παράλληλα να διατηρούν τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου, οι ΥΠΟΙΚ χαιρετίζουν το αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες κατά την περίοδο 2025-2028 από έντεκα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε αυτό το στάδιο.

Τονίζουν πως θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνετό τρόπο ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση σε υψηλότερο επίπεδο αμυντικών δαπανών μεσοπρόθεσμα. Ενώ οι αναγκαίες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες αναμένεται να έχουν επεκτατικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την πορεία που περιγράφεται στα υποβληθέντα μεσοπρόθεσμα σχέδια, το μέγεθος για την Ευρωζώνη στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη εφαρμογή και θα καταστεί σαφέστερο μόνο με την πάροδο του χρόνου, προσθέτουν.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η επικέντρωση των αμυντικών δαπανών σε παραγωγικές επενδύσεις και καινοτομία μπορεί να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, να βελτιώσει την ικανότητα των οικονομιών να απορροφήσουν υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και να εξασφαλίσει έτσι την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής για τα δημόσια κεφάλαια.

Μεσοπρόθεσμα οι ΥΠΟΙΚ θα εργαστούν επίσης για τη σταδιακή αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των εθνικών προϋπολογισμών ώστε να προσαρμοστούν οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, παραμένοντας παράλληλα επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση άλλων διαρθρωτικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Εξαιρουμένων των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η δημοσιονομική συγκράτηση παραμένει κατάλληλη και η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών υπογραμμίζουν τη δέσμευση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο διακυβέρνησης. Αναμένεται μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2026, η οποία φαίνεται συνολικά κατάλληλη στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Αυτό ισχύει προτού εξεταστούν οι επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της Γερμανίας, το οποίο η Γερμανία προτίθεται να υποβάλει έως τα τέλη Ιουλίου. Η εφαρμογή της πορείας των καθαρών δαπανών που συνιστά το Συμβούλιο, μέσω των προϋπολογισμών του 2026, θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντανακλώντας περαιτέρω τις δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις ανά χώρα. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Κύμα» σαρωτικών δασμών των ΗΠΑ κατά χωρών της Ασίας και της Αφρικής

admin

ΗΠΑ: Επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 10% στους BRICS μόνο αν τα μέλη της υιοθετήσουν “αντιαμερικανικές” πολιτικές – “Έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε” στους δασμούς, απαντά ο πρόεδρος της Βραζιλίας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος κατά 0,06%, στα 150,62 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin