Με δύο «όπλα» η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και ενίσχυσης των επενδύσεων των επιχειρήσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Το πρώτο είναι το μεγάλο πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί για την χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων από επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της εγχώριας παραγωγής.
Το δεύτερο είναι το νέο πλέγμα κινήτρων και φοροαπαλλαγών για τη διευκόλυνση των συγχωνεύσεων προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν ισχυρότερες και ανθεκτικότερες στον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό. Η νέα δέσμη κινήτρων και φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις που θα έχει ως επίκεντρο την ενίσχυση της καινοτομίας και των τεχνολογικών επενδύσεων θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της ερχόμενης εβδομάδος.
Στο μέτωπο των χρηματοδοτήσεων για νέες μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις η στόχευση είναι το πακέτο των 3 δισ. ευρώ ( από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους) να πέσει στην αγορά εντός της ερχόμενης τριετίας μέσω της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και με επίκεντρο τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με εκπροσώπους της βιομηχανίας σε επιλεγμένους μεγάλους κλάδους στους οποίους θα διατεθεί το μεγαλύτερο μερίδιο από το νέο πακέτο ενισχύσεων.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων για τους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Στόχος των επαφών αυτών είναι να κατατεθούν συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις μεγάλου βεληνεκούς όσον αφορά το αποτύπωμά τους στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και με εξαγωγικό προσανατολισμό ώστε να συμβάλλουν στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Οι επαφές αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2025 προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, να υποβληθούν οι αιτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τις εγκρίσεις και τις χρηματοδοτήσεις.
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε όσα προγράμματα μεγάλων επενδύσεων είναι καινοτόμα, αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Κρίσιμο χαρακτηριστικό θα είναι επίσης ότι οι επενδύσεις άνω των 10 εκατ ευρώ και αυτές στις επιλεγμένες περιοχές της χώρας θα χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές στις οποίες θα παρέχονται πρόσθετα κίνητρα, ταχείες αδειοδοτήσεις και χωροθετήσεις.
Στο δεύτερο μέτωπο των συγχωνεύσεων, μέσω των νέων ρυθμίσεων θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκπτωση φόρου 30% για 3 έτη για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς μικρών επιχειρήσεων με την προϋπόθεση η εταιρική σχέση να διαρκεί τουλάχιστον 5 έτη και έκπτωση του συνόλου των δαπανών στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης από άλλη εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύονται συγχωνεύσεις και τις εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης κίνητρα για την ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης. Τα κίνητρα αυτά θα προστίθενται στο ισχύον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Με τις παρεμβάσεις αυτές οι εκπτώσεις μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις εξής περιπτώσεις: Έργα συνεργασιών με startups, έργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις «έντασης γνώσης». Θα προβλέπονται επίσης φορολογικά κίνητρα για Αngel Ιnvestors ( Άγγελους Επενδυτές), με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης επί του οποίου θα υπολογίζεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.newsit.gr