Οικονομία

Έκθεση της ILO δείχνει ότι 1 στις 4 θέσεις εργασίας κινδυνεύει να μετασχηματιστεί από το GenAI

Μια νέα κοινή μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Πολωνίας (NASK) διαπιστώνει ότι 1 στις 4 θέσεις εργασίας παγκοσμίως είναι δυνητικά εκτεθειμένη στο GenAI αλλά ότι ο μετασχηματισμός και όχι η αντικατάσταση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στις 20 Μαΐου και φέρει τον τίτλο Generative AI and Jobs: A Refined Global Index of Occupational Exposure, εισάγει την πιο λεπτομερή παγκόσμια αξιολόγηση μέχρι σήμερα του τρόπου με τον οποίο η GenAI μπορεί να αναδιαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας. Ο δείκτης παρέχει ένα μοναδικό και αποχρωματισμένο στιγμιότυπο του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει τα επαγγέλματα και την απασχόληση σε όλες τις χώρες, συνδυάζοντας σχεδόν 30.000 επαγγελματικά καθήκοντα με επικύρωση από εμπειρογνώμονες, βαθμολόγηση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και εναρμονισμένα μικροδεδομένα της ILO.

«Πήγαμε πέρα από τη θεωρία για να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο βασισμένο σε πραγματικές θέσεις εργασίας. Συνδυάζοντας την ανθρώπινη διορατικότητα, την αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες και τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργήσαμε μια αναπαραγώγιμη μέθοδο που βοηθά τις χώρες να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να ανταποκριθούν με ακρίβεια», δήλωσε ο Pawel Gmyrek, ανώτερος ερευνητής της ILO και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Οι νέες «διαβαθμίσεις έκθεσης», οι οποίες ομαδοποιούν τα επαγγέλματα ανάλογα με το επίπεδο έκθεσής τους στη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διακρίνουν μεταξύ των θέσεων εργασίας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πλήρους αυτοματοποίησης και εκείνων που είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν μέσω μετασχηματισμού εργασιών.
  • Το 25% της παγκόσμιας απασχόλησης εμπίπτει σε επαγγέλματα που ενδέχεται να εκτεθούν στη Γενετική ΑΙ, με υψηλότερα ποσοστά στις χώρες υψηλού εισοδήματος (34%).
  • Η έκθεση μεταξύ των γυναικών εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν το 9,6% της γυναικείας απασχόλησης – σε πλήρη αντίθεση με το 3,5% των εν λόγω θέσεων εργασίας μεταξύ των ανδρών.
  • Οι θέσεις εργασίας υπαλλήλων αντιμετωπίζουν την υψηλότερη έκθεση από όλες, λόγω της θεωρητικής δυνατότητας της GenAI να αυτοματοποιήσει πολλές από τις εργασίες τους. Ωστόσο, οι διευρυνόμενες ικανότητες του GenAI οδηγούν σε αυξημένη έκθεση ορισμένων ιδιαίτερα ψηφιοποιημένων γνωστικών θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης, το λογισμικό και τα χρηματοοικονομικά.
  • Η πλήρης αυτοματοποίηση της εργασίας, ωστόσο παραμένει περιορισμένη, καθώς πολλές εργασίες, αν και γίνονται πιο αποτελεσματικά, εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπινη συμμετοχή. Η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανώς αποκλίνουσες πορείες για τα επαγγέλματα που είναι συνηθισμένα σε ταχείς ψηφιακούς μετασχηματισμούς – όπως οι προγραμματιστές λογισμικού – και για εκείνα στα οποία οι περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες ενδέχεται να έχουν πιο αρνητικές επιπτώσεις.
  • Οι πολιτικές που καθοδηγούν τις ψηφιακές μεταβάσεις θα αποτελέσουν κορυφαίο παράγοντα για τον καθορισμό του βαθμού στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρηθούν σε επαγγέλματα που μετασχηματίζονται ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και του τρόπου με τον οποίο ο μετασχηματισμός αυτός επηρεάζει την ποιότητα των θέσεων εργασίας.

«Ο δείκτης αυτός βοηθά στον εντοπισμό των περιοχών όπου η GenAI είναι πιθανό να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ώστε οι χώρες να μπορούν να προετοιμάσουν και να προστατεύσουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Το επόμενο βήμα μας είναι να εφαρμόσουμε αυτόν τον νέο δείκτη σε λεπτομερή δεδομένα εργατικού δυναμικού από την Πολωνία» δήλωσε ο Marek Troszyński, ανώτερος εμπειρογνώμονας της NASK και ένας από τους συν-συγγραφείς του νέου εγγράφου. 

Ένα εργαλείο πολιτικής για μεταβάσεις χωρίς αποκλεισμούς

Η μελέτη ILO-NASK τονίζει ότι τα στοιχεία αντανακλούν την πιθανή έκθεση και όχι την πραγματική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι τεχνολογικοί περιορισμοί, οι ελλείψεις σε υποδομές και οι ελλείψεις δεξιοτήτων σημαίνουν ότι η εφαρμογή θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανά χώρα και τομέα. Κρίσιμα, οι συγγραφείς τονίζουν ότι η επίδραση του GenAI είναι πιο πιθανό να μετασχηματίσει τις θέσεις εργασίας παρά να τις εξαλείψει.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο και να διαμορφώσουν προληπτικές, χωρίς αποκλεισμούς στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα των θέσεων εργασίας, ιδίως στους εκτεθειμένους τομείς. 

«Είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέσα στη διαφημιστική εκστρατεία της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφήνεια και πλαίσιο. Αυτό το εργαλείο βοηθά τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αξιολογήσουν την πιθανή έκθεση και να προετοιμάσουν τις αγορές εργασίας τους για ένα δικαιότερο ψηφιακό μέλλον», εξήγησε η Janine Berg, ανώτερη οικονομολόγος της ILO.

Η μελέτη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη σε μια σειρά δημοσιεύσεων της ILO-NASK που εστιάζουν στην GenAI και το μέλλον της εργασίας. Οι προσεχείς εκθέσεις θα διερευνήσουν τις εθνικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και θα παράσχουν τεχνικά σχέδια για την υποστήριξη των απαντήσεων πολιτικής, ιδίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με πτώση 1,42% για τον Γενικό Δείκτη – Στο κόκκινο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Ο Τραμπ δίνει το πράσινο φως για τη συγχώνευση της Nippon με την US Steel

admin

Οι μετοχές στη Wall Street κλείνουν με αρνητικά πρόσημα μετά τις αλλεπάλληλες απειλές Τραμπ για δασμούς σε Apple, Samsung και ΕΕ

admin