Οικονομία

ΕΚΤ: Γιατί τα διδάγματα από τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι επίκαιρα και μετά την πρώτη μείωση τους

Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα (06.06.24) σηματοδοτεί το τέλος ενός ιστορικού επεισοδίου: ποτέ πριν οι κεντρικές τράπεζες δεν αύξησαν τα βασικά επιτόκια τόσο γρήγορα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημαντικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το άνευ προηγουμένου πείραμα της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και παραμένουν επίκαιρα παρά την ανάκαμψη των επιτοκίων που έχει πλέον ξεκινήσει, σύμφωνα με σχόλιο της Handelsblatt.

Εξάλλου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί και ότι τα βασικά επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν πιο αργά και λιγότερο από ό, τι ελπίζουν ορισμένοι επενδυτές, επενδυτές ή CFOs.

1. Οι κεντρικές τράπεζες είναι αξιόπιστες

Οι προσδοκίες των καταναλωτών και των αγορών για τον πληθωρισμό δεν εκφυλίστηκαν ποτέ, αλλά παρέμειναν σχετικά σταθερές – παρά τους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού κατά καιρούς. Αυτό δείχνει ότι εμπιστεύονταν τις κεντρικές τράπεζες για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε σε αυτό το άλμα πίστης αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια δέκα φορές στη σειρά.

2. Οι κεντρικές τράπεζες είναι εσφαλμένες

Ωστόσο, η ΕΚΤ περίμενε πολύ καιρό για να το πράξει, διότι έπεσε θύμα σφαλμάτων πρόβλεψης. Ακόμη και τώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το εάν ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο της ΕΚΤ για μόλις 2% μέσα σε ένα χρόνο, όπως προβλέπεται. Εάν όχι, η ανάκαμψη των επιτοκίων θα μπορούσε να σταματήσει μετά από δύο ή τρία βήματα. Η ΕΚΤ δεν έχει την πολυτέλεια να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της με μειώσεις επιτοκίων.

3. Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι εύρωστες

Τα προϊόντα σταθερού επιτοκίου, όπως τα ομόλογα και οι λογαριασμοί call money, είναι πιο ελκυστικά με υψηλότερα επιτόκια και οι προσδοκίες κέρδους για τις εταιρείες μειώνονται επίσης. Παρ ‘όλα αυτά, όσοι στοιχηματίζουν στωικά σε ευρέως διαφοροποιημένες μετοχές παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων έχουν κάνει μια καλή περικοπή. Ακόμη και αν τα επιτόκια μειωθούν μόνο ελαφρώς, οι μετοχές παραμένουν μια καλή επιλογή – εκτός εάν η οικονομία καταρρεύσει.

4. Η οικονομία μπορεί να ανεχθεί υψηλότερα επιτόκια

Οι εταιρείες και οι καταναλωτές αντιμετώπισαν παθητικά το κύμα πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων. Μια βαθιά ύφεση, που δεν περίμεναν λίγοι, απέτυχε να υλοποιηθεί. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά. Οι μισθοί αυξάνονται απότομα. Μια λεπτή ανάκαμψη διαμορφώνεται. Αυτό δίνει στις εταιρείες μεγαλύτερο περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές τους – ένας λανθάνων κίνδυνος πληθωρισμού.

5. Εκκρεμεί ένα σημαντικό τεστ

Οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία πληρώνουν ένα ορισμένο ασφάλιστρο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Προς έκπληξη πολλών, αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου δεν έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ. Αλλά λήγουν φέτος. Από το 2025 και μετά, θα καταστεί σταδιακά σαφές ποια θα είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και η σταθερότητα της ευρωζώνης χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χατζηδάκης: Οι 4 άξονες της μεταρρύθμισης του Υπερταμείου

admin

Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκρίθηκε το σχέδιο της συγχώνευσης από τα δύο διοικητικά συμβούλια

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος γενικού δείκτη κατά 0,37%, στα 143,76 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin