Οικονομία

ΕΕ: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία ξεπέρασαν και πάλι τις αντίστοιχες από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αποκαθιστώντας το status quo που προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Η Ρωσία ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Όταν το Κρεμλίνο σταμάτησε να παρέχει φυσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία πήρε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου για να διασώσουν την ΕΕ.

Ωστόσο, «το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε 12,8 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ποσό μεγαλύτερο από τις συνολικές εισαγωγές από την Αμερική (12,2 bcm)», δήλωσε στο Euractiv ο Μπεν Μακ Ουίλλιαμς, συνεργάτης του think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που οι εισαγωγές από τη Ρωσία ήταν μεγαλύτερες από εκείνες από την Αμερική», πρόσθεσε. Η γερμανική εφημερίδα Welt αναφέρθηκε πρώτη στην ιστορία αυτή την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου.

Ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι «η μετατόπιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των αμερικανικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες». Ο συνδυασμός των γεμάτων αποθηκών φυσικού αερίου -οι εγκαταστάσεις της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο γεμάτες κατά 92,4% – και της χαμηλής ζήτησης του καλοκαιριού οδήγησε σε «χαμηλότερες αγορές “spot” αμερικανικού φυσικού αερίου».

Χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι συνδεδεμένες με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Παρόμοιο επίπεδο εμπλοκής δεν υπάρχει με τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου ρέουν μέσω των αγωγών διαμετακόμισης της Ουκρανίας και του Turkstream, αντλώντας αέριο απευθείας σε παραλήπτες σε χώρες της ΕΕ. Το τελευταίο τρίτο των 12,8 δισ. κυβικών μέτρων μεταφέρεται ως υγρό αέριο με υψηλή ψύξη σε λιμάνια κυρίως της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.

«Η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου ισοδυναμεί με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής οικονομίας και του πολέμου της κατά της Ουκρανίας», λέει ο Ville Niinistö, πράσινος Φινλανδός ευρωβουλευτής που έχει μιλήσει έντονα για το θέμα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου στις αγορές της ΕΕ και να περιορίσουμε τις αγορές του αλλού παγκοσμίως όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στο Euractiv.

Μια απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποδειχθεί πολιτικά αβάσιμη από το 2022, με αρκετές χώρες να απειλούν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον να απαγορεύσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε εθνική βάση, χάρη στην αναθεώρηση των κανόνων της Ένωσης για την αγορά φυσικού αερίου το 2023.

Για παράδειγμα, η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, ανέλαβε μη δεσμευτική πρωτοβουλία να «διακόψει σταδιακά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027» σε μια επικαιροποίηση της στρατηγικής της εθνικής ασφάλειας στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυξάνονται κατά 2,2% – 2,5% πάνω από 2 εκατ. συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2025

admin

Άκης Σκέρτσος: Πάνω από 72.000 νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην τελευταία πενταετία

admin

Εκδόθηκε το πρώτο ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα ΜΜΜ Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ

admin