«Αγκάθι» στις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα στοιχεία για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο επταμήνου 2024 από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) με το σημείο που αφορά στις εξαγωγές αγαθών να προβληματίζει.
Και αυτό γιατί το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε εκ νέου με τις εξαγωγές αγαθών να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία υποχωρώντας σε επίπεδο επταμήνου κατά 1,3% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) αναφέρει η ΤτΕ, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές).
Πιο αναλυτικά, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% ( 5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Αντίστοιχη εικόνα με την ΤτΕ παρείχε και η ΕΛΣΤΑΤ σε πρόσφατη έκθεση της, καταγράφοντας στο επτάμηνο διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9,6%.
Μια πιο προσεκτική ανάλυση, δείχνει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, κατέγραψαν πτώση οι εξαγωγές σε κατηγορίες προϊόντων υψηλής αξίας, όπως τα Βιομηχανικά αγαθά (-6,2%), τα Χημικά (-1,2%), τα Μηχανήματα (-5,3%) και τα Διάφορα Βιομηχανικά (-3,3%). Υποχώρηση σημείωσαν και μικρότερες σε αξία εξαγωγών κατηγορίες όπως Λάδια κατά -42% και Εμπιστευτικά Προϊόντα κατά -9,9%.
Έτσι, με την αύξηση στο έλλειμμα των αγαθών επιδεινώνεται και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, παρά την καλή απόδοση του τουρισμού στο επτάμηνο, καταγράφοντας διεύρυνση κατά 1,3 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 8,6 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο διαμορφώνει και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, επιδεινώθηκε σε ετήσια βάση διαμορφούμενο σε 9,1 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ το 2023, προσεγγίζοντας ξανά τα επίπεδα του 2022 (9,5 δισ. ευρώ).
Πηγή: www.newsit.gr